X

Γκάμπριελ: η Γερμανία θα αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιντσιρλίκ

Η στάση της Τουρκίας μας υποχρεώνει να μεταφέρουμε αλλού τους στρατιώτες μας δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. Ακυρώθηκε το προγραμματισμένο ραντεβού του με τον Γιλντιρίμ.

Ant1news

Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποσύρει τις δυνάμεις της από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση δεν επιτρέπει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τα στρατεύματα της χώρας εκεί, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει ότι, για λόγους εσωτερικής πολιτικής, δεν μπορεί να εγκρίνει την επίσκεψη όλων των βουλευτών», επεσήμανε ο Γκάμπριελ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Καθώς οι επιχειρήσεις της εγκρίνονται από το κοινοβούλιο, οι Γερμανοί βουλευτές θα πρέπει να είναι σε θέση να επισκέπτονται τη Μπούντεσβερ, εξήγησε ο Γκάμπριελ.

«Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι σε αυτή την κατάσταση, πρέπει να μεταφέρουμε τα στρατεύματά μας από το Ιντσιρλίκ», υπογράμμισε.

«Το γερμανικό κοινοβούλιο θα ζητήσει από την κυβέρνηση να βρει ένα άλλο σημείο για (να μεταφερθούν) οι Γερμανοί στρατιώτες που είναι στο Ιντσιρλίκ», κατέληξε ο Γκάμπριελ.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, είναι το γεγονός ότι λίγο μετά τις δηλώσεις Γκάμπριελ, ακυρώθηκε το προγραμματισμένο ραντεβού του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, λόγω «του γεμάτου προγράμματος» του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πηγές του γραφείου του.