X

Τσακαλώτος: εφικτή ακόμα η συνολική συμφωνία στο Eurogroup

Αισιόδοξος για συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος ο ΥΠΟΙΚ. Το μήνυμά του σε Βερολίνο και ΔΝΤ. Ακυρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EWG.

Ant1news

«Με καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, η οποία (συμφωνία) θα παρέχει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ώστε η οικονομία να μπορεί να ανακάμψει και πάλι» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Handelsblatt.

Σε άλλο σημείο ζητά, «η Γερμανία και το ΔΝΤ να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές, ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα». Αυτό θα αποτελούσε και ένα μήνυμα «για τους Έλληνες πολίτες, ότι επιτέλους μπορούν να κοιτάζουν προς το μέλλον με λίγη ελπίδα».

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά επίσης ότι οι Ευρωπαίοι κορυφώνουν τώρα την πίεσή της προς το ΔΝΤ, μηδέ εξαιρουμένου του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Η πρόγνωση (του Ταμείου) είναι ξεκάθαρα πολύ απαισιόδοξη, εκτός και αν όλες οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε, κρίνονται αρνητικά. Δεδομένου όμως ότι το ΔΝΤ ήταν εκείνο που σχεδίασε και διαπραγματεύτηκε τα μέτρα αυτά, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον παράξενο, για να το διατυπώσω όσο πιο προσεκτικά γίνεται», λέει ο Έλληνας υπουργός.

Για το QE ειδικότερα, «η απόφαση σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα δεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της, ανήκει στη δική της κρίση και μόνον», σημειώνει ο Ε. Τσακαλώτος. Πάντως, «σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη των πραγμάτων, η ΕΚΤ θα προβεί και σε δική της εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους, όταν (ή εάν) το eurogroup θα έχει ξεκαθαρίσει τον Ιούνιο τα περί ελάφρυνσης του χρέους. Και αυτή η ανάλυση είναι απολύτως ανεξάρτητη από αυτήν του ΔΝΤ», αναφέρει καταληκτικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

ΣΥΡΙΖΑ: ζητά λύση για το χρέος και εξαπολύει “μύδρους” κατά ΔΝΤ - Βερολίνου

 

Την ίδια ώρα, την υλοποίηση τουλάχιστον από τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές των υποσχέσεων τους για την διευθέτηση του χρέους, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δικές της υποχρεώσεις έναντι τους, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σε μακροσκελή ανακοίνωση, μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που έγινε με δίωρη καθυστέρηση, λόγω της έκτακτης σύσκεψης στο Μαξίμου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου εξαπολύει «μύδρους» κατά του ΔΝΤ μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και εναντίον του Βερολίνου, ζητώντας να μην βάζει τρικλοποδιές στην διαπραγμάτευση, αλλά να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης.

Ακυρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EWG

Εν τω μεταξύ, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσαν μετά το μεσημέρι ότι αυτή η τηλεδιάσκεψη δεν ήταν προγραμματισμένη. Αντίστοιχη είναι και η ενημέρωση από Ευρωπαϊκές πηγές που ενημερώνουν ότι τελικά δεν κανονίστηκε.

 

Πλέον, η συζήτηση παραπέμπεται για το Euro Working Group που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Ιουνίου στη Σλοβενία με συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη. Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει μία ενδιάμεση συμφωνία που δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος παρά μόνο έγκριση της δόσης των 9,5 δισ. ευρώ.

Κοντά σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος ΔΝΤ – ΕΕ

Μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που εμφανίστηκε πρόθυμη να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους να φτάσουν σε μια οριστική λύση για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, είναι πλέον σαφές ότι ΔΝΤ και Ε.Ε βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις 2 πλευρές, αλλά όχι την Αθήνα.

Στην ουσία πρόκειται για αποδοχή της πρότασης που τέθηκε στο τραπέζι στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, σε σχέση με τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά και την υποχώρηση των τελευταίων αντιστάσεων στη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr ΔΝΤ και Ευρωπαίοι αναμένεται να προσφέρουν στις ελληνικές αρχές μια συμφωνία που θα προβλέπει ότι η δόση των 7,5 δις θα μπορέσει να εκταμιευθεί πριν από την 1η Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι Τόμσεν και Λαγκάρντ θα καταθέσουν στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αίτημα για σύναψη χρηματοδοτικού προγράμματος με την Ελλάδα, ύψους ως 5 δις ευρώ και με διάρκεια 18 ή 24 μηνών. Ανοιχτό, ωστόσο, παραμένει το ενδεχόμενο οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών να έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα χρήματα της δόσης έως και τα 10δις.  

 

Το «Der Spiegel» σε εκτίμηση του για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτεση υπογραμμίζει, «πιθανότατα θα δούμε άλλον ένα συμβιβασμό. Οι Ευρωπαίοι θα γίνουν λίγο πιο συγκεκριμένοι στο πως θα αντιμετωπίσουν την Ελλάδα του χρόνου, ίσως παράταση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων…τα πιθανά αυτά μέτρα αν τα δει κανείς μακροχρόνια, αγγίζουν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας. Το ΔΝΤ θα ικανοποιηθεί και θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα».

Κομισιόν: στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016 οι αποφάσεις για το χρέος

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή «κατανόηση» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες.  Ωστόσο, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ, για παράταση των συζητήσεων για το χρέος, ο Μ. Σχοινάς απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν κάνει ποτέ σχόλια σε δηλώσεις. Σημείωσε, πάντως, ότι «τώρα είναι η σειρά όλων των εταίρων να φτάσουν σε μια κατανόηση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες» και κατέληξε λέγοντας, πως η δουλειά θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016, με την προοπτική να υπάρξει μια κατάληξη στο επόμενο Eurogroup. 

Ποιες διαφωνίες παραμένουν

Πάντως, η διαφωνία των Ευρωπαίουν με το ΔΝΤ για το ύψος της ανάπτυξης παραμένει. Το ΔΝΤ επιμένει σε ανάπτυξη 1% ως το 2060 και η ΕΕ δεν κατεβαίνει κάτω από το 1,8% με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 και 2 μονάδων του ΑΕΠ - κάτι που δεν θεωρείται ανέφικτο. Το ΔΝΤ δέχεται να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα αρχίσει τις εκταμιεύσεις μόλις επιβεβαιωθούν τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία.

 

Σε όλες τις περιπτώσεις οι διαφορετικές εκδοχές και σενάρια την ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους θα καταγράφονται σε όλες και στο MEFP (το μνημόνιο με το ΔΝΤ) και στο αναθεωρημένο μνημόνιο με τον ESM, ενώ η ΕΚΤ θα κάνει τη δική της ανεξάρτητη ανάλυση.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο QE (ποσοτική χαλάρωση) με ομόλογα 3,6 δισ. επαφίεται αποκλειστικά σε απόφαση του ΔΣ της EKT και δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup. Η ΕΚΤ θα πάρει τεχνικά την απόφαση μόνη της, αφού αναλύσει τα ρίσκα επί των ελληνικών ομολόγων. Το QE δεν μπορεί εκ των συνθηκών να αποτελέσει τον τρόπο ή το πάτημα για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές (απευθείας νομισματικές μεταβιβάσεις - ΣΛΕΕ).

Σε σχέση με την ίδια την Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές δεν μετέχουν στις συζητήσεις για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά μπορούν να βελτιώσουν τη θέση της χώρας ολοκληρώνοντας και τα τελευταία προαπαιτούμενα.

Τι θα συμβεί αν η Αθήνα πει «όχι»

Η κυβέρνηση θα ερωτηθεί στο Eurogroup αν αποδέχεται τη λύση, είτε αυτή έχει βελτιωθεί ή όχι.Η μέγιστη βελτίωση που μπορεί να αναμένεται είναι το πρόγραμμα του ΔΝΤ να γίνει 18 μηνών και όχι 24.Η πλήρης ημερολογιακή ταύτιση των δύο προγραμμάτων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη να επιτευχθεί.

Αν οι συζητήσεις καταρρεύσουν η ΕΕ έχει την πολιτική βούληση  να διασώσει την Ελλάδα εξετάζοντας δάνειο «γέφυρα» προς ένα νέο πρόγραμμα με τον ESM.Το περίφημο Plan B προς το παρόν εξετάστηκε άπαξ και στη συνέχεια δεν έχει επανέλθει στο προσκήνιο.

 

Καλό, βεβαίως, για την ελληνική υπόθεση και την πορεία της οικονομίας θα ήταν να μην διαταραχθεί η πορεία προς τις αγορές με άλλη μια κρίση με ελληνική υπαιτιότητα (π.χ. να μην δεχθεί την κοινή πρόταση ΕΕ- ΔΝΤ), διότι τότε για την μη έξοδο στις αγορές δεν θα φταίει ούτε το χρέος, ούτε οι πολλαπλασιαστές.

Καθώς, δε οι χρηματοδοτικές ανάγκες τις χώρας είναι εξαιρετικά χαμηλές ως το 2023, η δημιουργία «καμπύλης αποδόσεων» με μικρά ποσά είναι πολύ πιθανή και εφικτή και για αυτό οι επίσημοι φορείς παρακολούθησης του προγράμματος δεν ανησυχούν για την ικανότητα της χώρας να την χτίσει.

Μήνυμα Παυλόπουλου στους εταίρους

«Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση οριστικά και αμετάκλητα διότι η ίδια δεν διανοείται τον εαυτό της εκτός αυτής, με τον ίδιο τρόπο που δεν νοείται Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα ως σταθερό και αναπόσπαστο μέλος της», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες του “CONCORDIA EUROPE SUMMIT”.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως «αναμένει όμως η χώρα μου, ιδίως τώρα που είναι έτοιμη να υπερβεί την κρίση, έχοντας εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, την αλληλεγγύη των εταίρων της και την εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων, αφού η αρχή pacta sunt servanda είναι θεμελιώδης ευρωπαϊκή αρχή, της οποίας η συνεπής εφαρμογή είναι προϋπόθεση της διατήρησης της αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.