X

Η πρόταση που απορρίφθηκε στο τελευταίο Eurogroup

Τι προέβλεπε για χρέος και πλεονάσματα.  Αισιόδοξος για συμφωνία στο Eurogroup της 15 Ιουνίου ο Τσακαλώτος. Το μήνυμά του σε Βερολίνο και ΔΝΤ.

Ant1news

Στην δημοσιότητα ήρθε το κείμενο που αποτελούσε την πρόταση των δανειστών στο άκαρπο Eurogroup του Μαΐου, προς την ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία η οποία τελικά απορρίφθηκε.

Ωστόσο, μετά και τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που εμφανίστηκε πρόθυμη να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους να φτάσουν σε μια οριστική λύση για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, είναι πλέον σαφές ότι ΔΝΤ και Ε.Ε βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις 2 πλευρές, αλλά όχι την Αθήνα.

Στην ουσία πρόκειται για αποδοχή της πρότασης που τέθηκε στο τραπέζι στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, σε σχέση με τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά και την υποχώρηση των τελευταίων αντιστάσεων στη Γερμανία.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, οι Ευρωπαίοι ήταν διατεθειμένοι να εξετάσουν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που είναι μικρότερης κλίμακας από αυτά που θα ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Βασική πρόταση των Ευρωπαίων ήταν η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων μόνο του δεύτερου Μνημονίου κατά 15 χρόνια και ανάλογο «πάγωμα» των τόκων τους. Στον αντίποδα η Ελλάδα δεσμεύεται πως θα πετυχαίνει ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 , δηλαδή για τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

 

Άλλες δύο μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις τέθηκαν στο τραπέζι. Η πρώτη προβλέπει την μείωση του επιτοκίου από την επαναγορά ομολόγων που έγινε κατά το δεύτερο Μνημόνιο και η δεύτερη να αποδίδονται στην Ελλάδα τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα είχαν αγοράσει, με ορισμένα χρονικά πλαίσια.

Το ΔΝΤ δεν ικανοποιήθηκε από τις προτάσεις των Ευρωπαίων και όπως αποτυπώνεται στο έγγραφο η βούληση του Ταμείμου ήταν να αναβάλει την παροχή νέας χρηματοδότησης στην Ελλάδα μέχρι να γίνουν πιο συγκεκριμένα περαιτέρω μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.
Αυτή η φόρμουλα επί της αρχής συμμετοχής του ΔΝΤ φαίνεται πως είναι πλέον το κυρίαρχο σενάριο, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Στο κείμενο, οι εταίροι επαναβεβαιώνουν πως τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν παρά μόνο εάν και στο βαθμό που θα κριθεί απαραίτητο, και μόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου.

Το σχετικό έγγραφο:

 

Τσακαλώτος: εφικτή ακόμα η συνολική συμφωνία στο Eurogroup

«Με καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, η οποία (συμφωνία) θα παρέχει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ώστε η οικονομία να μπορεί να ανακάμψει και πάλι» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα Handelsblatt.

 

Σε άλλο σημείο ζητά, «η Γερμανία και το ΔΝΤ να φροντίσουν ώστε να υπάρξει τώρα σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους, προκειμένου να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές, ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει χρήματα στην Ελλάδα». Αυτό θα αποτελούσε και ένα μήνυμα «για τους Έλληνες πολίτες, ότι επιτέλους μπορούν να κοιτάζουν προς το μέλλον με λίγη ελπίδα».

ΣΥΡΙΖΑ: ζητά λύση για το χρέος και εξαπολύει “μύδρους” κατά ΔΝΤ - Βερολίνου

Την ίδια ώρα, την υλοποίηση τουλάχιστον από τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές των υποσχέσεων τους για την διευθέτηση του χρέους, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δικές της υποχρεώσεις έναντι τους, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σε μακροσκελή ανακοίνωση, μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που έγινε με δίωρη καθυστέρηση, λόγω της έκτακτης σύσκεψης στο Μαξίμου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

 

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου εξαπολύει «μύδρους» κατά του ΔΝΤ μετά τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και εναντίον του Βερολίνου, ζητώντας να μην βάζει τρικλοποδιές στην διαπραγμάτευση, αλλά να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης.

Ακυρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του EWG

Εν τω μεταξύ, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσαν μετά το μεσημέρι ότι αυτή η τηλεδιάσκεψη δεν ήταν προγραμματισμένη. Αντίστοιχη είναι και η ενημέρωση από Ευρωπαϊκές πηγές που ενημερώνουν ότι τελικά δεν κανονίστηκε.

Πλέον, η συζήτηση παραπέμπεται για το Euro Working Group που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Ιουνίου στη Σλοβενία με συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Χουλιαράκη. Η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει μία ενδιάμεση συμφωνία που δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος παρά μόνο έγκριση της δόσης των 9,5 δισ. ευρώ.