X

Τζανακόπουλος: οι δανειστές οφείλουν να μην ανακόψουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Οι τρεις στόχοι της Κυβέρνησης, απέναντι στο "μέτωπο" Βερολίνου – ΔΝΤ. "Πυρά" της Νέας Δημοκρατίας.

Ant1news

Η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα και είναι χρέος των δανειστών «να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις, που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας, που θα οδηγήσουν σε μία σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στην άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος για νέα μετάθεση των αποφάσεων και ότι πλέον υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις «για να γυρίσουμε οριστικά σελίδα». 

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το προσεχές Eurogroup οφείλει να επικεντρωθεί στην συζήτηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, καθώς και τις αναγκαίες παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται για μία συνολική και καθαρή λύση, η οποία θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές, τις οποίες και προσδιόρισε. 

«Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν επιλυθεί, ούτε ότι η κατάσταση δεν εξακολουθεί να είναι εύθραυστη», όμως «οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας διαφαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλες και πάρα πολλά εξαρτώνται, πλέον, από τις αποφάσεις που θα παρθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα, όσο και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, το οποίο αποτελεί τον κύριο παράγοντα αβεβαιότητας, τόσο για τις αγορές χρήματος, όσο και για τους υπόλοιπους επενδυτές», επεσήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι οι δανειστές οφείλουν να μην ανακόψουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

 

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «είναι χρέος της Ευρώπης, τόσο των δανειστών μας, όσο και των θεσμών, να πάρουν τώρα τις αναγκαίες αποφάσεις που θα εγγυώνται την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής κανονικότητας στη χώρα μας». «Τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μία σταθερή και δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την άμεση επιστροφή μας στις αγορές χρήματος», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιτέθηκε στην ΝΔ και μερίδα ΜΜΕ, λέγοντας ότι «η οικονομική κατάσταση πόρρω απέχει απ' την εικόνα καταστροφή που καλλιεργούν».

«Λύση βάσει τριών αρχών»

«Εργαζόμαστε για συνολική και καθαρή λύση που πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέροντας τις, ως εξής: 

  1. Θα πρέπει να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.
  2. Θα πρέπει αυτά τα μέτρα να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
  3. Θα πρέπει να προσδιορίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών, αλλά και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο.

Όπως ανέφερε, , σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ, η τελευταία παράμετρος της συμφωνίας «είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι αποτελεί το κλειδί για να συγκλίνουν οι προβλέψεις όλων των θεσμών και να γεφυρωθούν οι διαφορές που προέκυψαν στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, ενώ αποτελεί και ένα από τα κεντρικά σημεία της τρέχουσας συζήτησης».

 

Κικίλιας: συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό

«Η Κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στη χώρα και συνεχίζει να παρακολουθεί με απάθεια την κοινωνία να στενάζει και την οικονομία να βουλιάζει. Ψήφισαν τα πιο επώδυνα μέτρα του τέταρτου Μνημονίου, με περικοπές συντάξεων, μισθών και μείωση αφορολόγητου, για να μην πάρουν τίποτα. Ούτε συμφωνία ούτε ποσοτική χαλάρωση ούτε χρέος.  Παρόλα αυτά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξακολουθεί να βλέπει θετικά σημάδια στην οικονομία, ενώ οι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες», αναφέρει σε δήλωση του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Βασίλης Κικίλιας συμπλήρωσσε «αλήθεια, σε ποιους απευθύνεται; Αντί να αναλάβουν τις βαριές ευθύνες τους για την πορεία της χώρας, συνεχίζουν με θράσος να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό. Είναι αδιόρθωτοι».