X

VICE: Ανοίγει τον “φάκελο” με τις φοιτητικές εκλογές

Μην χάσετε το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ οι «Φοιτητές στις Κάλπες», την Κυριακή, στις 23:45, μόνο στον ΑΝΤ1!

Ant1news

Την Κυριακή 11 Ιουνίου, ένα τέταρτο πριν τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, την έρευνά του για τις φοιτητικές εκλογές, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι Φοιτητές στις Κάλπες».

Μία Τετάρτη, λίγο πριν το τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους, στα ελληνικά Πανεπιστήμια διεξάγονται φοιτητικές εκλογές. Οι φοιτητές, σε κάθε σχολή, εκλέγουν τα μέλη των λεγόμενων διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων τους, με σκοπό την εκπροσώπησή τους στα όργανα συνδιοίκησης του Πανεπιστημίου και την επίλυση θεμάτων που αφορούν τους φοιτητές.

Όμως, οι εκλογές αυτές χαρακτηρίζονται και από μία ελληνική πατέντα: Οι περισσότεροι υποψήφιοι φοιτητές προέρχονται από παρατάξεις, που αντιστοιχούν πολιτικά σε κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου, κάτι που δεν συναντάται σχεδόν σε καμία άλλη χώρα. Τα τελευταία 30 χρόνια πιο δημοφιλής από τις φοιτητικές παρατάξεις είναι η ΔΑΠ που πρόσκειται στην Νέα Δημοκρατία και ακολουθεί η Πανσπουδαστική που προέρχεται από το ΚΚΕ. Παρούσα και η ΠΑΣΠ - φίλα προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και κάποια αριστερά σχήματα που κατεβαίνουν ανεξάρτητα, όπως είναι η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ), που εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρή σε πολλά Πανεπιστήμια.

Κάτι ακόμα που χαρακτηρίζει της φοιτητικές εκλογές στην Ελλάδα, είναι η ένταση και τα ευτράπελα τη μέρα της κάλπης: Από τους «καυγάδες» μεταξύ παρατάξεων για τη μη εγκυρότητα ψηφοδελτίων, τις καταγγελίες για νοθεία ή παραποίηση αποτελεσμάτων, μέχρι τις επιθέσεις αγνώστων σε χώρους όπου διεξάγονται φοιτητικές εκλογές και το κάψιμο ή την αρπαγή της κάλπης. Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον των φοιτητών καταγράφεται κάθε χρόνο μειωμένο, με την αποχή σε κάποιες περιπτώσεις να αγγίζει το 80%.

Η ομάδα του VICE κάλυψε τις φετινές φοιτητικές εκλογές και γνώρισε από κοντά εκπροσώπους των κυριότερων φοιτητικών παρατάξεων. Ακόμα, αναζήτησε το ρόλο των ίδιων των πολιτικών κομμάτων, ιδίως σε σχέση με την οικονομική στήριξή τους προς τις παρατάξεις: Ενδεικτικό είναι ότι για την εκτύπωση μόνο μίας αφίσας σε χιλιάδες αντίτυπα, ανακαλύψαμε ότι το ποσό που δαπανάται από μία συγκεκριμένη πολιτική «νεολαία» φτάνει τα 150.000 ευρώ. Επίσης μιλήσαμε με μάρτυρες περιστατικών ενδεχόμενης νοθείας κατά την καταμέτρηση και ζητήσαμε απαντήσεις για καταγγελίες αμφιλεγόμενων πρακτικών για ψηφοθηρικούς λόγους από τους ίδιους τους φοιτητές. Τέλος, συζητήσαμε με αυτόπτες περιστατικού φερόμενου «τραμπουκισμού» μεταξύ μελών παρατάξεων προεκλογικά και καταγράψαμε τα επεισόδια μετά από την προσπάθεια εισβολής αγνώστων την ημέρα των εκλογών στο παλιό Χημείο, στο κέντρο της Αθήνας, ανακαλύπτοντας τις σκοτεινές πλευρές των φοιτητικών εκλογών στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Έρευνα – Παρουσίαση – Παραγωγή: Αναστασία Μουμτζάκη

Κάμερα: Τάσος Σκαρής, Νίκος Βλαχάκης

Βοηθός Κάμερας: Δημήτρης Ζιβόπουλος

Ηχοληψία: Άρης Παυλίδης, Στέλιος Μπουζιώτης

Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου

Γραφικά: V PRODUCTIONS

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials στο επίσημο minisite της εκπομπής: http://www.antenna.gr/minisites/vice/vicespecials