X

Γαλλική πρωτοβουλία για λύση στο χρέος

Ο Μακρόν στέλνει τον Υπουργό Οικονομικών του, στην Αθήνα τη Δευτέρα. Τι περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση και τι εκτιμούν αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Ant1news

Ενώ απομένει λιγότερο από μια εβδομάδα για το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, για το οποίο πολλοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν την ανάγκη για εύρεση λύσης, ο «γόρδιος δεσμός» της ελάφρυνσης του χρέους παραμένει και ρίχνει «βαριά τη σκιά» του στη διαπραγμάτευση.

Με τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά, βρίσκεται σε εξέλιξη μια γαλλική πρωτοβουλία που έχει σκοπό να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να βγει ευκολότερα στις αγορές , αλλά και να διευκολύνει την ΕΚΤ στη λήψη μιας ευνοϊκής απόφασης για την Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μακρόν στέλνει την Δευτέρα στην Αθήνα τον Υπουργό Οικονομικών του, Μπρούνο Λεμέρ, για να παρουσιάσει την πρόταση του.

Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με σκεπτικισμό στην ΕΕ και αξιωματούχοι της Κομισιόν έλεγαν πως είναι πολύ δύσκολο να γίνει δεκτή από τη γερμανική πλευρά ή αρκετή για να μεταπείσει το ΔΝΤ».

Η γαλλική πρωτοβουλία έχει στόχο να συνδέσει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με το εύρος ελάφρυνσης χρέους. Δηλαδή, στην περίπτωση που η ανάπτυξη είναι χαμηλή και επιβεβαιώνονται τα αρνητικά σενάρια του ΔΝΤ, τότε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και της περιόδου χάριτος να είναι η μεγαλύτερη δυνατή, δηλαδή ακόμη και μέχρι τα 15 ή τα 17 χρόνια.

Σε περίπτωση όμως που η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα θετική, τότε η επέκταση και η περίοδος χάριτος να είναι ελάχιστες ή ακόμα και μηδενικές.

Η γαλλική πλευρά εκτιμά πως, αν υπάρχει η παραπάνω αναφορά στα συμπεράσματα του Eurogroup, τότε θα δοθεί και η σαφήνεια που απαιτείται από την ΕΚΤ στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, επιτρέποντας στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.