X

Παρασκηνιακός “πυρετός” διαπραγματεύσεων εν όψει Eurogroup

Τη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ. Αυστηρό μήνυμα Μοσκοβισί στους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. “Κρούει τον κώδωνα” ο Ρέγκλινγκ.

Ant1news

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο παρασκηνιακός πυρετός διαπραγματεύσεων εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης, στο οποίο η Αθήνα προσδοκά κατάληξη σε μια συμφωνία για το χρέος, καλύτερη από εκείνη που πρότεινε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 22 Μαΐου.

Τη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, κομίζοντας πρόταση διευθέτησης του χρέους ευθέως συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ο ένας μετά τον άλλον, οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων εκφράζουν αισιοδοξία εν όψει της 15ης Ιουνίου.

Μάλιστα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έστειλε αυστηρό μήνυμα στους δανειστές λέγοντας ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της, συμπεριλαμβανομένων των πιο δύσκολων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και τα εργασιακά και τώρα είναι η ώρα να τηρήσουν οι πιστωτές τις δικές τους!

Ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει ότι «φτάσαμε πολύ κοντά σε συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup και η δουλειά που έγινε εκεί προσφέρει καλή βάση για να καταλήξουμε αυτή την Πέμπτη. Αν όλες οι πλευρές κάνουν ένα τελευταίο βήμα μπροστά και πάρουν αποφάσεις για το γενικό συμφέρον -της Ελλάδας αλλά και συνολικά της Ευρωζώνης- τότε δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην φτάσουμε σε συμφωνία. Πρέπει να κλείσουμε αυτό το μακρύ και δύσκολο κεφάλαιο. Έχω όμως την πεποίθηση ότι θα το πετύχουμε».

Εν τω μεταξύ, σχεδόν παράλληλα με την εκτίμηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για συμφωνία την Πέμπτη, με θετικούς όρους για το χρέος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας φάνηκε σχεδόν σίγουρος ότι θα υπάρξει διέξοδος στην διαφωνία Λαγκάρντ - Σόιμπλε.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε πως περιμένει το Ταμείο να μετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, προειδοποιώντας όμως παράλληλα ότι περαιτέρω καθυστερήσεις στις αποφάσεις για την Ελλάδα θα είναι κακές για τη χώρα και για την Ευρωζώνη. Εκτίμησε πάντως ότι, αν συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα φέτος ή το αργότερο το 2018 θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές.