X

Ισχυρός σεισμός κοντά στη Λέσβο

Τρόμος στο νησί από το ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου. Κατέρρευσαν παλιά σπίτια. Αγνοείται η τύχη μίας γυναίκας. Αναστάτωση και στα τουρκικά παράλια. Τι λένε οι σεισμολόγοι.

Ant1news

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 15:28, με το επίκεντρό του να βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης.

Στην περιοχή μεταβαίνουν άμεσα με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, καθώς επίσης και μηχανικοί, ομάδα της ΕΜΑΚ και κλιμάκιο της ΕΛΑΣ. 

Οι πρώτες πληροφορίες από το νησί της Λέσβου αναφέρουν ότι κατέρρευσαν παλιά κτήρια, τα οποία ήταν ακατοίκητα. Δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, πληροφορίες για σοβαρούς τραυματισμούς. Ωστόσο, οι κάτοικοι είναι ανάσταστοι και οι περισσότεροι έχουν βγει στους δρόμους.

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί σπίτια στο χωριό Βρίσα του Πολιχνίτου, όπου αγνοείται η τύχη ενός κατοίκου. Ερασιτεχνικά βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας καταγράφουν την έκταση της καταστροφής στο χωριό.

 

 

 

 

 

 

Λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που συντάραξε τη Μυτιλήνη, σημειώθηκε ένας μετασεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Και αυτή η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο, δηλαδή περίπου 15 χλμ. νότια του Πλωμαρίου.

Την εξέλιξη της σεισμική δραστηριότητας παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή οι επιστήμονες.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, το επίκεντρο του σεισμού ήταν ανάμεσα στη Λέσβο και τη Χίο, περίπου 15 χλμ από το Πλωμάρι, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 11 χιλιόμετρα.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν ένας επιφανειακός σεισμός, είναι φυσιολογικό να περιμένουμε πολλούς μετασεισμούς, όπως τόνισε ο ο κ. Χουλιάρας. «Είναι μια περιοχή που μας δίνει σεισμούς της τάξεως των 6 Ρίχτερ ή ακόμη και παραπάνω», συμπλήρωσε. Προτεραιότητα, όπως είπε, είναι να ελεγχθεί η ασφάλεια των κτηρίων, ώστε να αποφευχθεί να μπαίνει κόσμος μέσα σε ορισμένα που μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές.

Η Περιφερειάρχης Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου, δήλωσε στο "Βήμα" πως ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε Λέσβο, Χίο και Λήμνο. «Προσπαθούμε να καταγράψουμε εάν υπάρχουν ζημιές», προσέθεσε.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής.

Το Σεισμολογικό Ινστιτούτο Καντιλί της Τουρκίας ανεβάζει το μέγεθος του σεισμού σε 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, το χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους στα παράλια της γειτονικής χώρας.