X

Μάχη για την “πρόταση Λεμέρ” στο Eurogroup

Η Αθηνά στηρίζει λύση για το χρέος που σχετίζεται με την ανάπτυξη. Σε άλλο μήκος κύματος το Βερολίνο. Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί ο Τσίπρας.

Ant1news

Το υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε εκτάκτως για το μεσημέρι της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τους υπουργούς του για τις τελευταίες εξελίξεις, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο τους βασικούς στόχους της Ελλάδας καθώς και τις προτάσεις που θα θέσει στο τραπέζι του προσεχούς Eurogroup.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναλύσει την πορεία των συνομιλιών που είχε με ανώτατους αξιωματούχους και ηγέτες με αντικείμενο την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Τι συζήτησαν Τσίπρας – Λεμέρ

Μάλιστα, σήμερα ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε μια λύση, περισσότερο από ποτέ, που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού, μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και αυτή η λύση θα είναι όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη». Από την πλευρά του, ο Γάλλος Υπουργός είπε στον κ. Τσίπρα ότι έχει πολλαπλασιάσει τις επαφές του με Λαγκάρντ-Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ και ότι είναι “πραγματικά αισιόδοξος” για μία “καλή λύση”.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο Πρωθυπουργός με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών είχαν μία μακροσκελή συζήτηση και για το επικείμενο Eurogroup και ότι μίλησαν και για τεχνικά ζητήματα που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αμφότεροι συμφώνησαν πως η λύση βρίσκεται στον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης. Παράλληλα, είχαν μία μακρά συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία θα ενταθεί από το φθινόπωρο και μετά.

Απορρίπτει την πρόταση Λεμέρ το Βερολίνο

Όπως προκύπτει η Αθήνα υιοθετεί την πρόταση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, την οποία πάντως φαίνεται να απορρίπτει το Βερολίνο. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη γαλλική πρόταση για συμβιβασμό με το ΔΝΤ , υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή γιατί ισοδυναμεί με έμμεση μείωση του ελληνικού χρέους, κάτι που δεν δέχεται αυτή τη στιγμή το Βερολίνο.



Όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, στο Eurogroup της Πέμπτης η Αθήνα με την Γαλλία και όσες άλλες χώρες ταχθούν υπέρ στο να βρεθεί λύση γύρω από το θέμα του ελληνικού χρέους αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπες με το Βερολίνο και τους δορυφόρους του που συνεχίζουν να κρατούν σκληρή στάση για το θέμα.

 

Το “μήνυμα” της ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, το Μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπερνουά Κερέ, μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν στη λήψη «αποφασιστικής δράσης» για την Ελλάδα ώστε να τονώσουν την οικονομία της χώρας. Λίγα 24ώρα πριν από την, κρίσιμη για την διευθέτηση του χρέους και κατ΄ επέκταση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αυτό είναι ένα «μήνυμα» της ΕΚΤ στο Eurogrouop για την Ελλάδα, με το οποίο η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης, καλεί τους Υπ. Οικονομικών να βρουν μια λύση που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην χώρα, σε επενδύσεων και επιστροφή καταθέσεων

Πέμπτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup η Ελλάδα

Την ίδια ώρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε στην δημοσιότητα τα θέματα που θα συζητηθούν στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου. Σύμφωνα με την ατζέντα Ελλάδα είναι πέμπτο θέμα στην ατζέντα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «το Eurogroup θα συζητήσει τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης τη βιωσιμότητα του χρέους, στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη στις 26 Μαΐου. Στην τελευταία συνάντηση τον Μάιο του 2017 το Eurogroup καλωσόρισε την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για το πακέτο πολιτικών και διεξήγαγε σε βάθος συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup συμφώνησε να συνεχίσει να δουλεύει με στόχο να φτάσει σε ολοκλήρωση στην επόμενη συνάντηση του οργάνου».

 

Όπως αναφέρεται το Eurogroup θα συνεχίσει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο να βρεθεί κοινή προσέγγιση που θα μοιράζονται τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ).

Αυτό, προσθέτει θα περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας (πέρα από το 2018) και τα «πιθανά» μέτρα για το χρέος που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018. Το πλαίσιο για τη συζήτηση είναι η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup στις 24 Μαΐου 2016, περιγράφοντας τα μέτρα σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Πάντως, η κυβέρνηση όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή την Παρασκευή διεκδικεί να απαληφθεί ο όρος «ενδεχόμενα» μέτρα.

Οι υπουργοί, τέλος, θα ανταλλάξουν απόψεις και για την επικαιροποιημένη εκτίμηση των Θεσμών για την εφαρμογή των λεγόμενων «prior actions» που αποτελούν μέρος των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους Θεσμούς.

Η εφαρμογή των prior actions και η ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους είναι σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος και την εκταμίευση της επόμενης χρηματοδότησης.