X

Τσελέντης: δεν αποκλείω ίδιο η μεγαλύτερο σεισμό στη Μυτιλήνη

Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς ως και 6,7 ρίχτερ. Τι θεωρεί βέβαιο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού. Τι δήλωσε ο Χουλιάρας στον ΑΝΤ1.

Ant1news

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, εμφανίστηκε προβληματισμένος από τη μετασεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης μετά το τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, καθώς όπως δήλωσε, «για να έχουμε εκτόνωση θέλουμε πολλούς μεσαίου μεγέθους σεισμούς».

Όπως εκτίμησε ο καθηγητής, «θεωρώ μαθηματικά σίγουρο ότι τις επόμενες ώρες, ίσως και μία δύο ημέρες ακόμα, θα βιώσουμε έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, μεγαλύτερο από τα 5,0-5,5R. Μπορεί να είναι κοντά και στο 6. Η πιθανότητα πλέον να μην έχουμε μετασεισμό ή πολύ μεγάλο σεισμό κοντά στο ίδιο μέγεθος δεν έχει εκλείψει. Είναι υπαρκτή πιθανότητα».

Στο ερώτημα, με αφορμή την επισήμανση του καθηγητή ότι στο παρελθόν το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει σεισμούς έως 6,7 ρίχτερ, αν δυνητικά μπορεί να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό από τα 6,1ρίχτερ ο κ. Τσελέντης δήλωσε μιλώντας στον Real FM.

«Ο,τι λέω το λέω πολύ προσεκτικά, κεκαλυμμένα ίσως. Είπα ότι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε σεισμό ακόμα και της ίδιας τάξης μεγέθους, πάνω-κάτω, κι ας έχουμε τον νου μας. Δεν θέλω να πω αυτό που με ρωτάτε να το πω, το αποφεύγω να το απαντήσω».

 

 

 

Στην επισήμανση, ότι δεν το διαψεύδει κιόλας, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών ανέφερε: «Δεν το διαψεύδω. Δυνητικά, ναι, υπάρχει η δυνατότητα γιατί το ιστορικό των ρηγμάτων της περιοχής αυτής το λέει».

Νωρίτερα ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Χουλιάρας, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», υποστήριξε πως είναι ακόμα νωρίς για να πούμε αν ο σεισμός των 6,1 ρίχτερ ήταν ο κυρίως σεισμός ή όχι.