X

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λέσβος

Το νησί μετρά τις πληγές του μετά το φονικό «χτύπημα» του εγκέλαδου. Τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των σεισμόπληκτων ανακοίνωσε ο Σπίρτζης. Τουλάχιστον 150 τα μη κατοικήσιμα σπίτια στη Βρίσα.

Ant1news

Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,1 ρίχτερ, με επίκεντρο 36,4 χιλιόμετρα, νότια της Μυτιλήνης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Πλωμαρίου, χθες Δευτέρα στις 3.28 το μεσημέρι.

Μια 43χρονη μητέρα δυο παιδιών νεκρή, δυο τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, 15 περίπου τραυματίες που αποχώρησαν μετά τις πρώτες βοήθειες στο κέντρο Υγείας Πολιχνίτου.

Ένα χωριό η Βρίσα ισοπεδωμένο, κατολισθήσεις που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στο οδικό τμήμα του νότιου νησιού, ζημιές σε σπίτια στο Πλωμάρι και στα Πλωμαριτοχώρια, ζημιές ακόμα και στην πόλη της Μυτιλήνης, ζημιές σε εκκλησίες - μνημεία της πόλης και της υπαίθρου, είναι ο απολογισμός του σεισμού.

 

Το χωριό Βρίσα ισοπεδώθηκε. Περίπου το 80% των σπιτιών - χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930- είναι σωροί ερειπίων. Κι όσα ακόμα στέκουν όρθια δύσκολα θα ξανακατοικηθούν. Από τα ερείπια ενός από τα σπίτια αυτά ανασύρθηκε χθες στις 8.20 το βράδυ νεκρή, η 43χρονη. Το χωριό αργά το απόγευμα εκκενώθηκε, αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι 850 περίπου κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι. Από τον Στρατό στήθηκε επίσης καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές που εστάλησαν από το Κέντρο υποδοχής και Πιστοποίησης της Μίριας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στους σεισμοπαθείς διατέθηκαν, επίσης, από το κέντρο 2.000 μπουκάλια νερό.

 

Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτίρια, μεταξύ των οποίων και αυτό του παλιού δημαρχείου, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

 

Aπό το βράδυ της Δευτέρας, με εντολή του πρωθυπουργού, στη Λέσβο βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο στο οποίο συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ειδικοί επιστήμονες. Στη Λέσβο φτάνει σήμερα και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρίστος Σπίρτζης, μαζί με κλιμάκιο μηχανικών. Θα ελέγξουν σχολεία, νοσοκομεία και όλα τα δημόσια κτίρια. Σημειώνεται ότι η σεισμόπληκτη περιοχή του νησιού έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Aπό την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός και όλοι οι αντιδήμαρχοι, ενώ με ελικόπτερο έφτασε στην περιοχή, από την Ικαρία, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Αύριο θα επισκεφθεί την Λέσβο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ αναμένεται στο νησί και η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρετσού.   

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τον δήμο Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κήρυξε το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του δήμου Λέσβου της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης.

«Η περιοχή και ολόκληρο το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπάκης.

Επιδότηση ενοικίου στους πληγέντες της Λέσβου

Τη δέσμευση ότι θα ανακατασκευαστούν όλα τα σπίτια του χωριού Βρίσα στη Λέσβο, και μάλιστα με τη διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου του οικισμού, έδωσε κατά την επίσκεψή του στο χωριό ο υπουργός Yποδομών Mεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης είπε ακόμη πως στο νησί βρίσκονται 100 μηχανικοί, που έχουν ελέγξει μέχρι στιγμής 251 κτίρια, στη νότια πλευρά του νησιού, εκ των οποίων 150 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και 104 κατοικήσιμα (σ.σ. η διαφορά προκύπτει από το γεγονός ότι σε κάποια κτίρια, υπάρχουν όροφοι που κρίθηκε πώς μπορούν να κατοικηθούν και άλλοι όχι).

Αναβάλλονται οι αυριανές πανελλαδικές σε Λέσβο και Χίο

Την αναβολή των αυριανών πανελλαδικών εξετάσεων σε Λέσβο και Χίο ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση ελήφθη «εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί», μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τα δύο νησιά.

 

Για τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση αύριο, Τετάρτη 14 Ιουνίου, για τη συνέχιση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Κρετσού: Είμαστε έτοιμοι για βοήθεια στους σεισμόπληκτους 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει πλήρως την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη στιγμή και να προχωρήσει σε πλήρη βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Λέσβου τονίζει με αποκλειστική της δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική Κορίνα Κρετσού.

 

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τη συμπαράστασή μου και την αλληλεγγύη μου προς τους ανθρώπους που επλήγησαν από αυτόν τον σεισμό», τόνισε η κ. Κρέτσου και προσέθεσε:

«Φυσικά θα ήθελα να πω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει πλήρως την Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη στιγμή. Αύριο θα είμαι στη Χίο και θα συναντήσω όλους τους δημάρχους, συμπεριλαμβανομένου του δήμαρχου της Λέσβου και του περιφερειάρχη, και θα δούμε επί τόπου τι συμβαίνει και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε.»

Διευκολύνσεις στους συνδρομητές Cosmote, Wind, Vodafone

Cosmote, Wind και Vodafone ανακοίνωσαν ότι παρέχουν διευκολύνσεις στους συνδρομητές τους στη Λέσβο.

Ειδικότερα, η Cosmote προσφέρει δωρεάν 1.500 λεπτά προς όλα τα εθνικά δίκτυα, για όλους τους οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές συμβολαίου κινητής καθώς και 1.500 λεπτά προς όλα τα εθνικά δίκτυα, για όλους τους συνδρομητές καρτοσυμβολαίου και καρτοκινητής. Επίσης, η COSMOTE παύει τις διαδικασίες φραγής για όλες τις συνδέσεις σταθερής, κινητής και τηλεόρασης στη Λέσβο, έως και τις 13/7/17.

Οι κάτοικοι του νησιού θα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα καρτοτηλέφωνα, για δωρεάν κλήσεις, προς κινητά, αστικά, υπεραστικά, έως και τις 20/6.

Η Wind έως το τέλος του μήνα δωρεάν χρόνος ομιλίας 1.500 λεπτών προς όλους τους εθνικούς προορισμούς (κινητά και σταθερά) σε όλους τους πελάτες συμβολαίου κινητής και σταθερής WIND, ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις καθώς και τους κατόχους καρτοκινητής WIND F2G ή κάρτας Q. Παράλληλα, σταματάει τη διαδικασία φραγής εισερχομένων/εξερχομένων κλήσεων στις συνδέσεις συμβολαίου μέχρι και το τέλος του μήνα.

Oι συνδρομητές της Vodafone, συμβολαίου κινητής και καρτοκινητής, θα έχουν στη διάθεσή τους για χρήση, έως την Τρίτη 20 Ιουνίου, επιπλέον 1.000 λεπτά ομιλίας προς όλους, 300 SMS προς όλους και 300 ΜΒ.

Παράλληλα, όλοι οι συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας θα έχουν στη διάθεσή τους 600 λεπτά ομιλίας προς κινητά, για το ίδιο διάστημα. Επιπλέον, και η Vodafone διακόπτει τη διαδικασία φραγής εισερχομένων και εξερχομένων κλήσεων σε όλες τις συνδέσεις συμβολαίου κινητής και σταθερής για τους κατοίκους του νησιού, για έναν μήνα.