X

Λέσβος: Μαζεύει τα “κομμάτια” της η Βρίσα

Αγωνία για τους εκατοντάδες κατοίκους της Βρίσας που έχασαν τα πάντα σε μία στιγμή. Συνεχείς οι μετασεισμοί. Μητσοτάκης, Ιερώνυμος και Κρέτσου στο νησί.

Ant1news

Πάνω από 150 «κόκκινα» σπίτια καταγράφηκαν στο χωριό Βρίσα, που επλήγη από τον προχθεσινό σεισμό, με επίκεντρο μεταξύ Λέσβου και Χίου και στοίχισε τη ζωή σε μία 43χρονη μητέρα δύο παιδιών.

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών, ο οποίος χθες μετέβη στη Μυτιλήνη, που κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, από τα 254 σπίτια που ελέγχθηκαν, τα 151 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Την ίδια ώρα, τα 12 από τα 14 σχολεία που έχουν οριστεί ως εξεταστικά κέντρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ωστόσο το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να αναβάλει προς το παρόν τις εξετάσεις σε ολόκληρο το νησί, λόγω της κατάστασης.  

Ο κρατικός μηχανισμός, οι τοπικές και περιφερειακές Αρχές και οι κάτοικοι του νησιού έχουν κινητοποιηθεί για εξεύρεση στέγης για τους εκατοντάδες πολίτες που έμειναν χωρίς σπίτι.

Σχετικά με τη μετασεισμική ακολουθία, συνεχίζεται, με εκατοντάδες δονήσεις να καταγράφονται και το φαινόμενο να αναμένεται να συνεχιστεί έως ότου εξασθενίσει. Παρά τον ότι οι συνεχείς δονήσεις έχουν ένταση, με μία εξ αυτών το πρωί της Τετάρτης να καταγράφεται στα 4,4 Ρίχτερ, οι σεισμολόγοι δεν είναι σε θέση να καταλήξουν ότι τα 6,1 Ρίχτερ της Δευτέρας ήταν ο κύριος σεισμός κι έτσι δεν αποκλείουν να σημειωθεί δόνηση της ίδιας ή μεγαλύτερης έντασης.

 

 

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης έφτασε στη Βρίσα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Επίτροπος της Κομισιόν Κορίνα Κρέτσου Περιφερειακής Ανάπτυξης, η οποία έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή της να προωθήσει προς την Κομισιόν την πρόταση για 100% χρηματοδότηση για τις πληγείσες περιοχές, κάτι που επανέλαβε κατά τη χθεσινή της συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.