X

“Μάχη” με τον χρόνο και το Βερολίνο για το χρέος

Χαμηλών προσδοκιών το Eurogroup. "Πάγος διαρκείας" από Σόιμπλε. Διέξοδο στην Σύνοδο Κορυφής θα αναζητήσει η Αθήνα. "Αυστηρό μήνυμα" των Βρυξελλών.

Ant1news

Μάχη για να βρεθεί λύση στο θέμα του χρέους αναμένεται να δώσει στην αυριανή, κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πηγαίνει έχοντας στις αποσκευές της το "γαλλικό σχέδιο", με το Βερολίνο, πάντως, να ρίχνει και πάλι «λάδι στην φωτιά» ξεκαθαρίζοντας ό,τι οποιαδήποτε μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018. 

Ο Εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Γιρκ Βάισγκερμπερ δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ό,τι στο Eurogroup του Λουξεμβούργου «αναμένουμε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα συνολικό και βιώσιμο πακέτο». Ερωτηθείς για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα ο κ. Βάισγκερμπερ δήλωσε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοια μέτρα μπορούν να συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε δηλώσει νωρίτερα την Τετάρτη, ότι «είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την «καυτή πατάτα» θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ». 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα σε λίγες ώρες από την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου «έδειξε» προς την Σύνοδο Κορυφής σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για το χρέος, στέλνει και νέο μήνυμα στους εταίρους, με άρθρο του σε "Le Monde" και "Die Welt", καλώντας τους δανειστές να σεβαστούν την Ελλάδα". 


Όμως, στέλνοντας νέο, σαφές μήνυμα στην Αθήνα και ουσιαστικά απαντώντας στο άρθρο του Πρωθυπουργού, ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι εάν η Αθήνα δεν δεχθεί τη συμφωνία που θα της προσφερθεί στο Eurogroup της Πέμπτης και επιδιώξει την προσφυγή στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 22 Ιουνίου, τότε οι ηγέτες απλά θα τον ...παραπέμψουν στο επόμενο Eurogroup, στις 10 Ιουλίου.  

Μοσκοβισί: η Ελλάδα θα πρέπει να επιβραβευθεί...

«Κανένας δεν θέλει πια περικοπή του χρέους. (Το θέμα τώρα) είναι ελάφρυνση του χρέους - για παράδειγμα, μεγαλύτερη προθεσμία αποπληρωμής. Η Ελλάδα, θα πρέπει να επιβραβευθεί για το σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων που ψήφισε η Βουλή, ενώ οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση του δανείου. Τα πράγματα βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση»δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί  στον όμιλο γερμανικών εφημερίδων Funke.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, o κ. Μοσκοβισί κάλεσε τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης να σταματήσουν “να παίζουν με τη φωτιά”, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της και εναπόκειται στους εταίρους να κάνουν το ίδιο.

Με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει ξεκόψει κάθε ελληνική ελπίδα για καθορισμό των μεοσπρόθεσμων μέτρων από τώρα, οι ελπίδες της Κυβέρνησης επικεντρώνονται σε μία ευνοϊκή διατύπωση για τη βιωσιμότητα του χρέους, από όλες τις πλευρές και το ΔΝΤ φυσικά.

 

«Αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Για το χρέος, βάση της συζήτησης θα είναι η συμφωνία του Μαΐου του 2016, η οποία περιλαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έχουν ήδη εφαρμοστεί και τα μεσοπρόθεσμα που θα εκτελεστούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, αλλά και μια αναφορά σε ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα μέτρα εφόσον χρειαστούν», δήλωνε ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Το επικρατέστερο σενάριο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Από τα έως τώρα δεδομένα επικρατέστερο σενάριο είναι η ημισυμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση, μέχρι να υπάρξει η ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος το 2018 και κάποιες λεκτικές βελτιώσεις στο ανακοινωθέν του Μαΐου 2016.

Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι «πιθανότερο σενάριο, είναι να υπάρξει συμφωνία επί του σχεδίου της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Αυτή προβλέπει την καταρχήν συμμετοχή του Ταμείου ως τεχνικού συμβούλου, την χρηματοδοτική εμπλοκή του όμως σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν θα έχει διευθετηθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους».

 

Την ίδια ώρα, η FAZ σε άρθρο της αναφέρει ότι «ο Τσίπρας χρειάζεται ένα κούρεμα χρέους για την πολιτική του σωτηρία». 

Την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους στο αυριανό Eurogroup εξέφρασε ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η θετική διατύπωση του Eurogroup ως παράθυρο για να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του Μάριο Ντράγκι να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. 

Πυρά από την αντιπολίτευση

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για τις κινήσεις της και τον τρόπο διαπραγμάτευσης. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργός , τονίζοντας πως «αυτοεγκλωβίστηκε στο θέμα του χρέους, καθυστέρησε τη διαπραγμάτευση και φόρτωσε όλο τον ελληνικό λαό με νέα μέτρα λιτότητας». Ωστοσο, οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Μαξίμου, με την κυβέρνηση να κατηγορεί για θράσος τη ΝΔ.

Από την πλευρά του και το Ποτάμι με ανακοίνωσή του εξαπολύει επίθεση στον πρωθυπουργό, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Τσίπρς «θυμήθηκε τώρα ότι πρώτος στόχος της χώρας είναι η ανάπτυξη, και ότι η επίτευξη αυτού του στόχου απαντά και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, η εκτίναξη του οποίου οφείλεται τώρα κατά τον κ. Τσίπρα στο γεγονός ότι «από το 2010 μέχρι σήμερα το ελληνικό ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 50 δις».