X

Δραματικές συνθήκες διαβίωσης για εκατοντάδες πρόσφυγες στη Χίο (βίντεο)

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες, που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, με φίδια και ποντίκια στον καταυλισμό.

Ant1news

Το δράμα εκατοντάδων προσφύγων που συνωστίζονται στην μικρή παραλία της Σούδας στη Χίο, αποτυπώνεται στις εικόνες που κατέγραψε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Με τον καταυλισμό να έχει ήδη γεμίσει, η μικρή παραλία έχει κατακλυστεί από σκηνές.

Φίδια και ποντίκια τριγυρνούν στην περιοχή, ενώ οι πρόσφυγες καταγγέλλουν “αδιαφορία” των Αρχών.

«Η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη. Δεν ενδιαφέρεται κανείς για εμάς, δεν τους νοιάζει αν κοιμόμαστε στον δρόμο. Απλά μας δίνουν υποσχέσεις», λέει στην κάμερα του Reuters ο 22χρονος Ραφάτ από τη Συρία.

Ο 23χρονος Μοχάμεντ από το Πακιστάν περιγράφει πως «ποντίκια και φίδια τριγυρνούν, μας δαγκώνουν, φοβόμαστε τη νύχτα και δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι».

 

Έκδηλη είναι η αγωνία ενός 33χρονου Ιρανού, που βρίσκεται εγκλωβισμένος στη Χίο εδώ και 7 μήνες. «Όλο μας λένε να περιμένουμε, δεν έχουμε πια αξιοπρέπεια, όχι μόνο εγώ, όλοι. Έχουμε τόσα προβλήματα και δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», λέει.

 

Το πρακτορείο Reuters δεν παραλείπει να υπογραμμίσει την αναταραχή που επικρατεί μεταξύ των κατοίκων του νησιού, ορισμένοι εκ των οποίων πραγματοποιούν διαδηλώσεις, εξαιτίας των κρουσμάτων βίας με πρωταγωνιστές πρόσφυγες τα οποία έχουν “αμαυρώσει” την εικόνα της Χίου ως τουριστικού προορισμού.