X

Με “καρφιά” για την συμφωνία στο Eurogroup η συνάντηση Τσίπρα - Γεννηματά

Αιχμές και υπονοούμενα στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες Τσίπρας- Γεννηματά. Το σχόλιο του Πρωθυπουργού για το Καστελόριζο.

Ant1news

«Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρατήρηση της Φώφης Γεννηματά «δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά μάς την έχεις βάλει», κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Από εδώ και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Στον διάλογο που είχαν, από τον οποίο δεν έλειψαν οι πολιτικές αιχμές αλλά και τα μηνύματα.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην Φώφη Γεννηματά με χιουμοριστικό πνεύμα να πάνε μαζί στο Καστελόριζο και να πάρουν μαζί τους και τον Γιώργο (σσ. τον Γιώργο Παπανδρέου).

Την αναφορά, αυτή του Πρωθυπουργού, σχολίασε ο Γιώργος Παπανδρέου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

 

«Όλοι (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) στο Καστελόριζο. Δεν είναι άσχημη ιδέα! Για τη χρεοκοπία και τα 7 χρόνια αυταπατών και ψεμάτων κάποιοι φταίνε» σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Δημήτρης Τσιόρδας.

 

Ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκαν στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, τι γίνεται από εδώ και πέρα, αλλά και το συνέδριο της ΔΗΣΥ.

«Πώς πάτε;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας την κ. Γεννηματά. «Πάμε πολύ καλά, κάνουμε πολλή δουλειά για το συνέδριο, έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, είμαι με μία βαλίτσα στο χέρι. Διψάει ο κόσμος να μιλήσει και επειδή έχουμε προβάλει το σχέδιο "Ελλάδα", έχουν όλοι αγωνία (πολίτες, δήμαρχοι, φορείς) για το πώς θα πάρει μπρος...», απάντησε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, συμπληρώνοντας: «Θα μας πεις σήμερα, αν και συναντιόμαστε κατόπιν εορτής...».

 

«Αυτά είναι τα θετικά τού να έχεις χρόνο, και γυρνάς όλη την Ελλάδα και βλέπεις κόσμο, είναι αλλιώς, όταν είσαι στην κυβέρνηση δεν έχει καθόλου χρόνου γι' αυτά», είπε ο κ. Τσίπρας, με την κ. Γεννηματά να συνεχίζει: «Έχει και τα θετικά της η περίοδος αυτή για μας, ανασυγκροτούμαστε, ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας, τον βηματισμό μας, την επικοινωνία μας με τη βάση, το χρειαζόμαστε».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πάντως, το γεγονός ότι μας δίνεται, εννοώ ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα, ένας χρόνος χωρίς αυτήν την πίεση, μία ανάσα να μπορέσουμε να αναστοχαστούμε και να δούμε λίγο και το μέλλον της χώρας, και τις διαφωνίες και τις συμφωνίες μας, είναι καλό».

«Καλά, δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά στο λαιμό μάς την έχεις βάλει», του απάντησε η κ. Γεννηματά. «Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μας έχεις βάλει σε δύο καινούρια μνημόνια, οπότε τώρα δεν έχεις περιθώριο να τα λες αυτά», για να λάβει την απάντηση του πρωθυπουργού σε σαφώς χιουμοριστικό πνεύμα: «Θα πάμε μαζί στο Καστελόριζο, θα πάρω και τον Γιώργο μαζί, σε έναν χρόνο» (σ.σ. εννοώντας όταν θα έχει τελειώσει το τρίτο μνημόνιο, καθώς στο Καστελόριζο είχε ανακοινωθεί το πρώτο από τον Γιώργο Παπανδρέου).

«Θα σε πάω στη Σύμη για να δεις πώς πραγματικά χτυπά η καρδιά τη ακριτικής Ελλάδας. Αυτό που είναι βέβαιο Αλέξη μου είναι ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες ψεύτικες ελπίδες», ανέφερε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας: «Ο ελληνικός λαός αυτό που ζητάει απ' όλους μας αυτήν τη στιγμή είναι η ειλικρίνεια. Θέλει να ξέρει πού βρίσκεται, ποιες είναι οι προοπτικές του, τι πραγματικά μπορεί να γίνει για τον κόσμο. Λοιπόν, δοκιμάστηκαν και τα μεγάλα λόγια και όλα αυτά και οι υποσχέσεις, καταλάβανε όλοι πού βρισκόμαστε, από δω και πέρα είναι τί γίνεται...».

«Από δω και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Εγώ ετοιμάζω σχέδιο γι' αυτό, οπότε θα μου πεις κι εσύ τι έχεις στο μυαλό σου», είπε η κ. Γεννηματά, με τον πρωθυπουργό να της απαντά ότι θα της πει με μεγάλη προσοχή. «Άλλωστε με έχεις καλέσει και στο συνέδριο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Βεβαίως. Θα έρθεις;», ρώτησε η κ. Γεννηματά, με τον πρωθυπουργό να το αφήνει ανοικτό, ανάλογα με τις υποχρεώσεις που θα έχει στο τέλος του μήνα, οπότε και πραγματοποιείται το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αμέσως μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «ο κ. Τσίπρας μας κάλεσε κατόπιν εορτής. Την αναγκαία εθνική συνεννόηση την τορπίλισε όμως σε κάθε ευκαιρία. Τον ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας του».

Παράλληλα, χαρακτήρισε  αποτυχία την συμφωνία και σχολιάζοντας πως «το χρέος έμεινε στο ράφι, και μας έμεινε  η πολύχρονη επιτροπεία που είναι θηλιά στον λαιμό μας για δεκαετίες». «Και βέβαια νέα μέτρα λιτότητας 5 δις για συντάξεις, αφορολόγητο, εισφορές» πρόσθεσε.

Σχολίασε ακόμη ότι «έκλεισε πράγματι ένας κύκλος. Αυτός των ψεύτικων υποσχέσεων με μεγάλη ζημιά για τον τόπο. Οι πολίτες απαιτούν πρώτα από όλα ειλικρίνεια. Το νέο αφήγημα του για «ανάπτυξη» δεν πείθει κανέναν».

Επανέλαβε ακόμη, ότι ο τόπος χρειάζεται άλλη κυβέρνηση  και άλλη πολιτική «με Εθνική Γραμμή και Εθνική Συνεννόηση, που με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών θα γίνει πράξη».

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε θετική τη σύγκληση της νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία.

«Ελπίζουμε να αποτελέσει την ευκαιρία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με βάση τις αρχές του ΟΗΕ και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς απαρχαιωμένες και απαράδεκτες ρυθμίσεις εγγυήσεων και ασφάλειας» σημείωσε και τόνισε πως «η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα νέο σύστημα ασφάλειας χωρίς την παράνομη παρουσία ξένων στρατευμάτων ή επεμβατικά δικαιώματα στο νησί».

«Η Ελλάδα οφείλει να σταθεί στο πλάι του Κυπριακού λαού και της πολιτικής ηγεσίας του. Εμείς παραμένουμε στη θέση «η Κύπρος αποφασίζει, η Ελλάδα στηρίζει» κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την διαπραγμάτευση», είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο λαός έχει μόνο να περιμένει «νέα μνημόνια, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέες ρυθμίσεις τις οποίες τις πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει, άρα η πάλη του είναι η μόνη διέξοδος σε αυτήν την κατάσταση»

«Δεν πρέπει κανείς να ακούει τα μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη, η όποια ανάπτυξη - αν έρθει - θα είναι αναιμική και θα αφορά το ολιγοπώλια και ο ελληνικός λαός πάλι θα ματώνει για τα πλεονάσαματα και για τα κέρδη των λίγων» επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «οι όποιες συζητήσεις για τα φορολογικά διεξάγονται αυτές τις ημέρες, κρύβουν την ουσία, την βάση της εξαθλίωσης που ζει ο λαός μας. Αυτό είναι το δάσος και δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο με τα μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη».

 

«Το Κυπριακό είναι πρόβλημα “εισβολής και κατοχής”»

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, o Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι για το ΚΚΕ «εξακολουθεί να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

«Ως ΚΚΕ μιλάμε για μια Κύπρο ενιαία, ένα κράτος και όχι δύο, κοινή πατρίδα για όσους ζουν στην Κύπρο, με ενιαία κυριαρχία, χωρίς ξένες βάσεις και προστάτες. Χρειάζεται να αναφέρεται ρητά η άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και να δοθεί τέλος στο αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων» υπογράμμισε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

 

«Η Τουρκιά εποφθαλμιά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Για την επίσκεψη Γιλντιρίμ, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η τούρκικη αστική τάξη δεν αφήνει από το οπτικό της πεδίο τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας», προσθέτοντας ότι όσο κι αν μιλά για «θάλασσα ειρήνης στο Αιγαίο», με την διπλωματική οδό που ξέρει καλά η τουρκική πλευρά, όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ, ο κ. Γιλντιρίμ «μίλησε για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στο Αιγαίο, αμφισβητώντας και τις ΑΟΖ και όσα δικαιούται η χώρα μας και οι άλλες χώρες». 

Το δώρο του Κουτσούμπα στον Τσίπρα

Ο κ. Κουτσούμπας, μπαίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου, προσέφερε στον πρωθυπουργό το βιβλίο «Διακήρυξη της ΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση». Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συμφωνία τονίζοντας πως «τώρα προχωράμε μπροστά».