X

Παπαδημητρίου: μπορούμε να βγούμε στις αγορές και χωρίς ένταξη στο QE

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι γύρω στο 2%. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας.

Ant1news

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι γύρω στο 2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και του ΔΝΤ και της Ε.Ε.

Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως μαρτυρούν και οι επαφές που έχει ο ίδιος με επενδυτές στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομίας, μιλώντας στο Bloomberg TV, «νομίζω ότι η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολική σημασία παρά ουσιαστική επέκταση της χρηματοδότησης.

Υπάρχει όριο στο ποσό της χρηματοδότησης που θα μπορούσαμε να έχουμε από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Καλό θα ήταν να το έχουμε αλλά εναπόκειται στην απόφαση ενός ανεξάρτητου ιδρύματος και δεν αφορά το πρόγραμμα. Παρ’ όλα αυτά με βάση την έκφραση ενδιαφέροντος που έχω διαπιστώσει η Ελλάδα θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές ακόμα και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση».

Πρόσθεσε επίσης ότι η προσδοκία για έξοδο στις αγορές είναι στο τέλος αυτού του χρόνου ή στις αρχές του άλλου. «Τα spread μειώνονται δραστικά και το διετές και το δεκαετές. Εξαρτάται από του που θα βρισκόμαστε όταν το πρόγραμμα θα αρχίσει να αποδίδει, οι ρυθμοί ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο θα αυξηθούν λόγω του τουρισμού.

Κατά συνέπεια νομίζω ότι περί τα τέλη του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να βγούμε στις αγορές και δεδομένου ότι υπάρχει υποστήριξη από την Ε.Ε. όσον αφορά ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι ώστε να παρασχεθεί μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο Υπουργός.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τόσες πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Εφαρμόσαμε τις εργαλειοθήκες 1, 2, 3 του ΟΟΣΑ. Έχουμε περάσει ένα τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν μόνο 24 που απομένουν», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Οικονομίας σημείωσε ακόμη πως η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει δυσκολίες τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει. «Κατά συνέπεια αυτά που προτείνει ο Μακρόν και άλλοι συνεχίζουν να προτείνουν, είναι κάτι που αποσκοπεί στη βελτίωση της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Είμαι πιο αισιόδοξος τώρα από ότι πριν την εκλογή του Μακρόν».

«Βεβαίως όλα εξαρτώνται από τις εκλογές στη Γερμανία αλλά θεωρώ ότι υπάρχει κατανόηση πως κάποια πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν. Ακόμη και ο κ. Σόιμπλε έχει καταθέσει ότι θα πρέπει να έχουμε το δικό μας ευρωπαϊκό ΔΝΤ ώστε να κάνουμε τα δικά μας πράγματα χωρίς την παρέμβαση άλλων θεσμών που πιθανόν δεν γνωρίζουν την Ευρωζώνη τόσο όσο θα έπρεπε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδημητρίου.