X

Ρέγκλινγκ: η Γερμανία πρέπει να αναγνωρίσει την πρόοδο της Ελλάδας

Αποτελεί απαράδεκτη διαστρέβλωση να λένε οι Γερμανοί ότι η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα. Γιατί επιτέθηκε στον Βαρουφάκη ο επικεφαλής του ESM.

Ant1news

Να αναγνωρίσει την πρόοδο της Ελλάδας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων κάλεσε τη Γερμανία ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο «Walter Eucken Institute».  

«Στη Γερμανία, ακούω συνεχώς ότι τίποτα δεν συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε, «πρόκειται για μία απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων και προσβάλλει τον ελληνικό λαό, ο οποίος έπρεπε να αποδεχθεί μειώσεις μισθών και συντάξεων».

«Επομένως, πρέπει να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο» επεσήμανε στο ίδιο πλαίσιο και ανέφερε ως παράδειγμα, το γεγονός ότι μόλις τέσσερις χώρες εμφάνισαν υψηλότερο πλεόνασμα από την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 2016.

«Η προσαρμογή που έχει επιτευχθεί συνιστά μία επιτυχία και η Γερμανία θα πρέπει να το αναγνωρίσει» σημείωσε.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε, επιπλέον, ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία, εφόσον η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Σε ένα τέτοιο σενάριο, πρόσθεσε, η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση ενός ομολόγου το επόμενο έτος.

Επανέλαβε επίσης, ότι «η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι η αναγκαία συνθήκη για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα».

«Χωρίς αυτή, οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τον Αύγουστο του 2018, εφόσον αυτή εξακολουθεί να θεωρείται αναγκαία» κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ο πρόεδρος του ESM επανέλαβε εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι «ειδική περίπτωση» μεταξύ των πέντε χωρών που μπήκαν σε πρόγραμμα, ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

«Πουθενά αλλού τα προβλήματα δεν ήταν τόσο σοβαρά, και πουθενά αλλού δεν ήταν η ικανότητα της κυβέρνησης να δράσει τόσο αδύναμη. Επιπλέον, η χώρα βάδιζε στη λάθος κατεύθυνση υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη για μία περίοδο έξι μηνών το 2015. Αυτοί είναι οι λόγοι που, ακόμα και σήμερα στο 7ο έτος του προγράμματος, οι προσπάθειες μας για σταθεροποίηση δεν έχουν ολοκληρωθεί», ανέφερε.