X

“Πόλεμος” για τα σκουπίδια με επεισόδια και εντάσεις

Εκτεταμένα επεισόδια έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή. Επιτέθηκαν στον Πατούλη. Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Τι υποσχέθηκε ο Σκουρλέτης.

Ant1news

Αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω είναι οι συμβασιούχοι που εργάζονται στην καθαριότητα, όπως έδειξαν και με τη σημερινή κινητοποίηση τους.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ μάλιστα αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της για το θέμα των συμβασιούχων - παρατασιούχων των δήμων, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση με τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Αποφασίστηκε, ειδικότερα, η συνέχιση των καταλήψεων των αμαξοστασίων των δήμων και των ΧΥΤΑ όλης τη χώρας, τουλάχιστον έως και την επόμενη Πέμπτη, η αποχή από τα καθήκοντα των εργαζομένων το προσεχές Σαββατοκύριακο, στάση εργασίας τη Δευτέρα από τις 11:00 το πρωί έως τις 3:00 το απόγευμα, καθώς και 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 29 του μηνός με την πραγματοποίηση μεγάλων συλλαλητηρίων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Η στάση της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα επανακαθοριστεί την επόμενη Πέμπτη μετά το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Από την πλευρά του το ΔΣ της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει, εκτάκτως, την προσεχή Τετάρτη με το ερώτημα να κλείσουν οι Δήμοι αν η κυβέρνηση δεν δώσει οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Επεισόδια και εντάσεις...

Χιλιάδες συμβασιούχοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, απαιτώντας λύση στο θέμα των συμβάσεων τους, ενώ την ίδια ώρα τόνοι σκουπιδιών έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στους δρόμους του Λεκανοπεδίου.

Τα «αίματα άναψαν» από νωρίς στην πορεία των συμβασιούχων στο κέντρο της Αθήνας, αρχής γενομένης από τα επεισόδια έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Γύρω στις 11:30 όταν η πορεία έφτασε στο Υπουργείο, οι διαδηλωτές πέταξαν σκουπίδια και ξήλωσαν τα ρολά της πόρτας του Υπουργείου. Στη συνέχεια άναψαν φωτιές και πέταξαν δυναμιτάκια και καπνογόνα, αβγά και ντομάτες.

Από το μένος τους δεν ξέφυγε ούτε η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ που είχε φτάσει εκεί για να τους συμπαρασταθεί, αφού νωρίτερα είχε εκδώσει και σχετικό ψήφισμα.

 

Κάποιοι από τους παρισταμένους πέταξαν αντικείμενα κατά του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το σημείο για να προστατευτεί.

Στη συνέχεια η ΚΕΔΕ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι τα επεισόδια δημιουργήθηκαν από μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών που ειδικεύεται στις στημένες αποδοκιμασίες, αποκαλώντας τους «επαγγελματίες προβοκάτορες».

Την ώρα που η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ κατέφθανε στο υπουργείο, όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη για το θέμα των συμβασιούχων, δέχθηκε επίθεση από «γνωστούς-αγνώστους "επαγγελματίες" προβοκάτορες», όπως αναφέρει σε σχετικό ψήφισμα που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιό της, στη σημερινή του συνεδρίαση. Οι συγκεκριμένοι, επισημαίνει η ΚΕΔΕ, «είχαν εισχωρήσει στο πλήθος των εργαζομένων στους ΟΤΑ που διαδήλωνε εκείνη τη στιγμή έξω από το υπουργείο».

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, «οι «στημένες αποδοκιμασίες» σε βάρος των αιρετών της αυτοδιοίκησης έχουν ηθικούς αυτουργούς. «Αυτούς που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφαλή παρουσία των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στη συνάντησή τους με την κυβέρνηση. Μιας κυβέρνησης που στρέφεται συνειδητά σε βάρος των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης» τονίζει η ΚΕΔΕ στο σχετικό ψήφισμά της.

 

Καταδικάζει την επίθεση στον Πατούλη η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους δίνουν έναν κοινό, ενωτικό αγώνα για τις θέσεις εργασίας τους και δεν πρόκειται να επιτρέψουν ούτε να συκοφαντηθεί, ούτε να αποπροσανατολιστεί από μεθοδευμένες και συντονισμένες προβοκατόρικες τακτικές που μόνο στόχο έχουν να μετατοπίσουν τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας της χώρας που έχει την αποκλειστική ευθύνη της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την μετατροπή της σχέσης εργασίας των εργαζομένων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Καταδικάζουμε την επίθεση στο Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γ. Πατούλη.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλώντας μάλιστα την Κ.Ε.Δ.Ε. να στηρίξει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να λάβει άμεσα αποφάσεις αγωνιστικής έμπρακτης δράσης των Αιρετών προς αυτή την κατεύθυνση.

"Η συκοφάντηση του αγώνα γίνεται με ευθύνη εκείνων που πασχίζουν  με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους να διασπάσουν το ενιαίο, αρραγές, κινηματικό και αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων. Άλλωστε αντίστοιχα περιστατικά επιχείρησε να δημιουργήσει ολιγομελής ομάδα και στην Συγκέντρωση-Πορεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προσπαθώντας να στιγματίσει τον ενωτικό και μαζικό αγώνα των εργαζομένων. Τους προειδοποιούμε  πως οι ευθύνες τους απέναντι στον κλάδο θα καταλογιστούν με κατηγορηματικό και ξεκάθαρο τρόπο" καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Χημικά έξω από τη Βουλή

Οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους και τα επεισόδια αναζωπυρώθηκαν όταν έφτασε έξω από τη Βουλή.

Κάποιοι επιχείρησαν να εισέλθουν στη Βουλή από την πλαϊνή είσοδο και οι αστυνομικοί τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών, στα οποία οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας σκουπίδια.

Από τα επεισόδια προκλήθηκαν μικροτραυματισμοί και πέντε άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

 

Σκουρλέτης: αναζητούμε λύση που θα σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους

Το ζήτημα των συμβασιούχων εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να αρκείται στην επανάληψη της δέσμευσης για μόνιμες θέσεις εργασίας κάνοντας λόγο για "βίαιη διακοπή" της εργασίας τους.

 

«Για το μεσοδιάστημα αναζητούμε μία λύση, η οποία θα μπορεί να διασφαλίσει και τους μέχρι τώρα παρατασιούχους Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η λύση πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, τους νόμους, αλλά ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται και στις έκτακτες πια συνθήκες τις οποίες βιώνουμε με τους όγκους των σκουπιδιών που σωρεύονται καθημερινά».

Κινητοποιήσεις εργαζομένων και στη Θεσσαλονίκη: