X

Σκουπίδια και μίνι - καύσωνας “πνίγουν” την χώρα

Άκαρπη η συνάντηση Σκουρλέτη - ΠΟΕ-ΟΤΑ. Την Κυριακή αποφασίζει η Ομοσπονδία. SOS από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Χωματερές οι γειτονιές. Υπέρβαση στις τιμές του όζοντος.

Ant1news

Απειλή για την δημόσια υγεία αποτελεί ο συνδυασμός ζέστης και σκουπιδιών, που εξακολουθούν να σχηματίζουν βουνά σε πολλές γειτονιές της χώρας.

Έκτη μέρα με τα σκουπίδια στους δρόμους και πλέον η πολύ δυνατή ζέστη προκαλεί σοβαρή ανησυχία για αλλοιώσεις στα υπολείμματα των τροφών που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις στους πολίτες.

Με ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι προέρχονται τόσο από την ανάπτυξη μικροοργανισμών λόγω της υψηλής θερμοκρασίας όσο και από τα έντομα και τρωκτικά που είναι και αυτά φορείς νοσημάτων.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι τιμές του όζοντος σε πολλές περιοχές της Αττικής ξεπέρασαν το όριο ενημέρωσης, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος. Έτσι, επαναλαμβάνονται οι συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να παραμένουν σε κλειστούς και -κατά το δυνατόν- κλιματιζόμενους χώρους. 

Μπροστά στο αδιέξοδο 

Άκαρπη ήταν η συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Πάνο Σκουρλέτη, στην οποία τους παρουσιάσει τη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει η Κυβέρνηση την Δευτέρα στην Βουλή.

«Καταλαβαίνουμε την κοινωνία, αλλά και οι κοινωνία καταλαβαίνει ότι έχουμε δίκιο. Δεν θα βγει κανένα απορριμματοφόρο εάν δεν καταλήξουμε. Θα εξετάσουμε την πρόταση της κυβέρνησης...», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Νίκος Τράκας.

 

Ο ίδιος σημείωσε ότι η αυτή η νομοθετική ρύθμιση απέχει πάρα πολύ από αυτά που θέλει η ομοσπονδία, αλλά πρέπει να εξετασθεί. "Πρέπει να εξειδικεύσουμε τι ακριβώς λέει και να λάβουμε την απόφαση μας. Οι νέες συμβάσεις δεν καλύπτουν τους συμβασιούχους που έχουν 1 ή 2 ή 3 ή 4 συμβάσεις καθαριότητας. Η παράταση θα είναι για όλους τους συμβασιούχους, όμως εμείς λέμε ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας πρέπει να έχουμε ευχέρεια να μονιμοποιηθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ επιτέθηκε στην Κυβέρνηση, λέγοντας ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να «ρίξει το μπαλάκι» στους Δημάρχους, ώστε να φανεί ότι αυτοί απολύουν τους συμβασιούχους καθαριότητας. 

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, καθώς όπως τόνισε, είδε καλή διάθεση από πλευράς της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ο ίδιος τους ανέλυσε το σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ δήλωσε ότι θα εξεταστούν τυχόν αιτήματα από δημάρχους για ανάγκες πρόσληψης επιπλέον προσωπικού στην καθαριότητα, πέραν των 2.500 μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν.

 

Αύριο στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η ΠΟΕ ΟΤΑ για να συζητήσει την κυβερνητική ρύθμιση για τους συμβασιούχους των Δήμων.

Ο Πάνος Σκουρλέτης παρέδωσε σε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει την παραμονή στην εργασία των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων για μερικούς ακόμα μήνες.

Η ρύθμιση θα εξεταστεί από το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που συγκαλείται την προσεχή Δευτέρα, στις 11:30 το πρωί.

Τις επιφυλάξεις του σε συγκεκριμένα «αδιευκρίνιστα» σημεία της ρύθμισης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος σημείωσε ότι «στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού είναι να μονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι, ενώ για το καλό των πολιτών μας είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καθαρές τις πόλεις μας».

Η ρύθμιση θα προβλέπει την διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων καθαριότητας στους ΟΤΑ και την παράταση των συμβάσεων για όλους τους συμβασιούχους καθαριότητας μέχρι την δημοσίευση των προσωρινών πινάκων με τους επιτυχόντες του διαγωνισμού.