X

Παρέμβαση Τσίπρα για τα σκουπίδια

Προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο από τον Πρωθυπουργό. Καλεί την ΠΟΕ - ΟΤΑ στο Μαξίμου. Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία για τους συμβασιούχους.

Ant1news

Πρόσκληση στους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο Πρωθυπουργός καλεί τους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ να συναντηθούν την Τρίτη στις 10:00 το πρωί στο Μαξίμου προκειμένου να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες.  

Κατατέθηκε η τροπολογία για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τις μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων με ειδική μέριμνα για τους συμβασιούχους - παρατασιούχους στον τομέα αυτό.

Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο και θα εισαχθεί αύριο Τρίτη στην ολομέλεια προς ψήφιση. Προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

 

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος είναι προσκεκλημένος στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι «πολιτικά αντίθετη με την εκχώρηση του τομέα της καθαριότητας των δήμων σε ιδιώτες».

Άκαρπη η συνάντηση με Σκουρλέτη - ΠΟΕ ΟΤΑ

Ένταση επικράτησε, το πρωί, έξω απο το Υπουργείο Εσωτερικών στην Πλατεία Κλαυθμώνος, όπου κατέληξε η πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, λίγη ώρα πριν αντιπροσωπεία της συναντηθεί με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό φραγμό που είχαν σχηματίσει με τα σώματα τους άνδρες των ΜΑΤ, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν εισβολή των διαδηλωτών στο Υπουργείο, όπως επιχειρήθηκε πριν απο λίγες ημέρες.

Άρχισαν οι σπρωξιές και οι αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίοι με τις ασπίδες τους απώθησαν τους διαμαρτυρόμενους.

Αρκετοί απο τους απεργούς άρχισαν να εκτοξεύουν μπουκάλια με νερό, κουτιά απο αναψυκτικά και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν αντέδρασαν, ενώ με παρέμβαση των ψυχραιμότερων τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα.

 

Οι διαδηλωτές ζητούσαν να ανέβουν μαζικά στο γραφείο του Πάνου Σκουρλέτη, ενώ ακούγονται συνθήματα υπέρ της μονιμοποίησης των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Ωστόσο, στο Υπουργείο εισήλθαν μόνο τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ - ΟΤΑ, η οποία παρέδωσε στον υπουργό Εσωτερικών την αντιπρόταση της, μετά την απορρίψη απο μέρους της της κυβερνητικής πρότασης για νομοθετική ρύθμιση.

Στο γραφείο του όμως έμειναν μόνο 10 λεπτά και όταν εξήλθαν τόνισαν ότι ο υπουργός απέριξε την πρότασή τους και τους κατηγόρησε ότι έχουν μετατραπεί σε τηλεοπτική “μαϊντανοί”.

 

 

Δεύτερη εβδομάδα με σκουπίδια

Τα σκουπίδια και η αφόρητη ζέστη πνίγουν τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων, απειλώντας τη δημοσία υγεία. Τους κινδύνους που εγκυμονεί η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων για την δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Γι' αυτό άλλωσε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, τα οποία συνδέονται με την ρύπανση του περιβάλλοντος και τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας, λόγω της πολυήμερης απεργίας των υπαλλήλων καθαριότητας στους Δήμους.

Η πρόταση της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προτείνει οι προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας να πραγματοποιούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέσω ειδικών αντικειμενικών διαδικασιών υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, καθώς και τη μοριοδότηση των υποψηφίων, με βάση τους μήνες εμπειρίας τους στη συγκεκριμένη θέση.

 

"Η πρόταση που καταθέτουν οι συμβασιούχοι για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν οδηγεί πουθενά"  τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας ότι η πρόταση είναι εκτός τόπου και χρόνου.

ΣΔΙΤ και μόρια στους νυν συμβασιούχους προτείνει η ΝΔ για τα σκουπίδια

Συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιώτες, που θα προσλάβουν όσους έχουν ήδη εμπειρία από την αποκομιδή σκουπιδιών προτείνει η Νέα Δημοκρατία για να δοθεί διέξοδος στο πρόβλημα με τους συμβασιούχους υπαλλήλους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.

Με δήλωση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτίθεται στην Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα των συμβασιούχων με μεγάλη ανευθυνότητα και χωρίς να πει την αλήθεια». «Ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε αλόγιστα και οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν διαρκώς με τρόπο αντισυνταγματικό. Το σημερινό αδιέξοδο ήταν αναμενόμενο. Και έχει προκύψει τη χειρότερη δυνατή στιγμή - μέσα στο καλοκαίρι - με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να απειλείται η δημόσια υγεία και να αμαυρώνεται το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου», συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «έδειξε τελικά ποια είναι η πραγματική στόχευση» του κόμματός του: «Να παραδοθεί, αυτό το κοινωνικό έργο που είναι στον πυρήνα της Αυτοδιοίκησης - που κατοχυρώνεται συνταγματικά και προβλέπεται για την Αυτοδιοίκηση - σε ιδιωτικά συμφέροντα. Με μεγαλύτερο κόστος για τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε και η διεθνής εμπειρία».

KKE: τέλος στην κοροϊδία με μόνιμη δουλειά

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει τώρα το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά όλων αυτών των εργαζομένων, αντί να τους κοροϊδεύει, υποσχόμενη δήθεν λύσεις που διαιωνίζουν την εργασιακή ανασφάλεια κι αντικειμενικά στρώνουν το έδαφος για απολύσεις και για την παράδοση του τομέα της καθαριότητας στα αρπακτικά νύχια των ιδιωτών καπιταλιστών που καραδοκούν. Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ευθύνεται η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και όχι οι αγώνες εργαζομένων, που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας, τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες ανάγκες των δήμων», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, με αφορμή την απεργία των εργαζομένων στους δήμους στην καθαριότητα, δήλωσε πως «η δυσοσμία του πελατειακού κράτους και του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγούμενων έχει μετατρέψει τη χώρα σε μία απέραντη χωματερή».