X

Κοστέλο: να μη χαθεί ξανά η ευκαιρία για την Ελλάδα

Μηνύματα από Κοστέλο και εκπρόσωπο του ESM για χρέος και μεταρρυθμίσεις. Τι είπε ο Γ.Χουλιαράκης στο συνέδριο του Economist. Στο Μαξίμου ο Ρέγκλινγκ, στην Μπούτεσταγκ η δόση.

Ant1news

Πολλαπλά μηνύματα από όλες τις πλευρές στάλθηκαν από το βήμα του συνεδρίου του Economist, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι δηλώσεις έγιναν λίγες ώρες προτού ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό – σήμερα στις 17:30 -  στο Μέγαρο Μαξίμου και η έγκριση της δόσης προς την Ελλάδα τεθεί προς ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο. Ως προς το τελευταίο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αποστείλει έγγραφο στους βουλευτές, ζητώντας τους την έγκριση της εκταμίευσης.

Κοστέλο: η Ελλάδα βρίσκεται ξανά εκεί που ήταν το 2014

«Σημαντική για τη βιωσιμότητα του χρέους» χαρακτήρισε την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, κάνοντας λόγο για «μεγάλη πρόοδο» από την Ελλάδα.

Ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται «στο τελικό έτος του προγράμματος», τονίζοντας με νόημα ότι «η χώρα επέστρεψε ξανά στο σημείο που βρισκόταν το 2014».

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή η ευκαιρία να μην χαθεί ξανά», υπογράμμισε και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι, «δεν πρέπει να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με επιπλέον αξιώσεις της κυβέρνησης» και υποστήριξε ότι η Αθήνα θα πρέπει «απλώς να εφαρμοστεί ό,τι έχει συμφωνηθεί.

Ακόμη έκανε θετικές αναφορές για την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το 2016. Τόνισε ότι μένουν λίγα ακόμη να νομοθετηθούν σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και ότι το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστούν τα ψηφισμένα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «δεν πρέπει να μετακινούνται τα γκλοπόστ» και να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα καθώς «η νομοθεσία υπάρχει». Μάλιστα ο κ. Κοστέλο ανέφερε οτι έχουν ολοκληρωθεί τα 141 προαπαιτούμενα, τα οποία περιελάμβαναν δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει, καθώς έχει εκταμιεύσει 35 δισ. την περίοδο μετά το 2014 και απομένουν ακόμη 20 δισ. προς εκταμίευση» κατέληξε.

Ντρουντι: Υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση

Την συνέχιση των αλλαγών στο ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την αναδιάρθρωση των δανείων και πώληση των μη εξυπηρετούμενων ζήτησε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι. Ακόμη τόνισε οτι το πιο σημαντικό για να βγει η Ελλάδα δεν είναι η ελάφρυνση χρέους…, αλλά να βρει τρόπο να βγει από τα capital controls. Παράλληλα ο κ. Ντρουντι επισήμανε οτι χρειάζεται να επιστρέψουν οι καταθέσεις. “Υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση”, ανέφερε χαρακτηριστική στο τέλος της ομιλίας του.

Τζιαμαρόλι: Είναι η ώρα των ιδιωτικοποιήσεων

 

«Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι που πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ESM, Νίκολα Τζιαμαρόλι, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου.

Όπως παρατήρησε ο ίδιος, όλους τους προηγούμενους μήνες, οι εμπλεκόμενοι επικεντρώθηκαν υπερβολικά στο ζήτημα του χρέους.

Εκτίμησε δε ότι, υπάρχει καθαρός δρόμος έως το τέλος του προγράμματος, προσθέτοντας πως υπάρχει καλό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία πρέπει να μειωθούν τώρα.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε πως, «δημιουργήθηκε Ταμείο Ιδιωτικοποίησεων. Τώρα είναι η ώρα για ιδιωτικοποιήσεις», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν θα βγούμε από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 ή θα πάμε σε νέο πρόγραμμα ο εκπρόσωπος του ESM απάντησε ότι «αν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα θα βγει τον Αύγουστο του 2018» όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα.

Χουλιαράκης: Κανένας δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε αυτήν τη φάση

 

«Όλοι ξέραμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος, το 2018», είπε στο συνέδριο του Economist ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, σημειώνοντας ότι, «κανένας δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σε αυτήν τη φάση».

«Δεν είχαμε προσδοκίες ότι το Eurogroup θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση» και εξήγησε ότι «αυτή είναι μία απόφαση, την οποία θα λάβει μόνη της η ΕΚΤ».

«To QE είναι κάτι που θέλουμε, αλλά δεν είναι πανάκεια για την επιστροφή στις αγορές», πρόσθεσε και διαμήνυσε ότι «η επιστροφή στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις μας στις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». ​

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μείωσης των φορολογικών βαρών, έστειλε σήμα για ελάφρυνσή τους, κάνοντας λόγο για πιο αναπτυξιακό προϋπολογισμό.

Υπογράμμισε ότι,  «δεν έχουμε δει ξανά τέτοιους αναπτυξιακούς ρυθμούς από το 2007» και σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο», χαιρετίζοντας το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

«Χρειάζεται ιδιοκτησία των όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα» έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων μας».

Παράλληλα, ωστόσο, κατέστησε αναγκαία την υλοποίηση παρεμβάσεων στις αγορές, τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση, αλλά και στο επίπεδο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.