X

Βloomberg: έτοιμες οι αγορές να υποδεχτούν τα ελληνικά ομόλογα

Μπορούμε να βγούμε στις αγορές και χωρίς το QE, δήλωσε ο Τσακαλώτος. Η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο succes story του ESM, είπε ο Ρέγκλινγκ.

Ant1news

Την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές αναμένουν οι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι εμφανίζουν έντονο ενδιαφέρον για την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

«Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές φέτος, εμείς θα είμαστε ένας εκ των αγοραστών» δηλώνει ο Μαρκ Ντόουντινγκ, στέλεχος της BlueBay Asset Management, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

«Έχουμε διαμορφώσει την άποψη ότι οι δανειστές εξακολουθούν να θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα» σπεύδει να προσθέσει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές στο β’ εξάμηνο του 2017.

Το πρακτορείο Bloomberg διαπιστώνει μία αλλαγή του επενδυτικού κλίματος απέναντι στην Ελλάδα, η οποία αντανακλάται στη μείωση των ελληνικών αποδόσεων στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος διαδραμάτισε και η συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, παρά την αναβολή της συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Η συμφωνία του Eurogroup, η προοπτική του QE, η ελάφρυνση του χρέους και το διεθνές περιβάλλον, μας προτρέπουν να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα» τονίζει από την πλευρά του, ο Μαρκ Νας, επικεφαλής της Old Mutual Global Investor.

 

Τσακαλώτος: μπορούμε να βγούμε στις αγορές και χωρίς το QE

Την πεποίθηση του ότι η έξοδος στις αγορές είναι εφικτή ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα.

«Η πρόσβαση της χώρας στις αγορές είναι εφικτή, είτε με το QE είτε χωρίς αυτό» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη έχει δεσμευτεί να στηρίξει τη χώρα σ’ αυτή την προσπάθεια, μέσω της δημιουργίας αποθεματικού.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, σημειώνοντας ότι «είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα έχει “καλή ανάπτυξη” τόσο το 2017, όσο και το 2018».

 

Ρέγκλινγκ: η Ελλάδα μπορεί να γίνει το επόμενο “success story” του ESM

«Έχουμε ακόμη να κάνουμε αρκετά πράγματα μέχρι το τέλος του προγράμματος βοήθειας» τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, από το βήμα συνεδρίου του «Economist», το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα.

Ο στόχος πλέον, όπως εξήγησε, δεν εστιάζει στη λιτότητα και τον προϋπολογισμό, αλλά στην τόνωση της δυναμικής της ανάπτυξης. «Εάν η κυβέρνηση παραμείνει προσηλωμένη στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το επόμενο “success story” του ESM» συμπλήρωσε.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά στη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς προϊόντων» έσπευσε να προσθέσει.

 

Σταθάκης: η Ελλάδα στο επίκεντρο μεγάλων διεθνών projects

Την ανάγκη προσήλωσης στις αρχές του διεθνούς δικαίου για την υλοποίηση των ενεργειακών υποδομών που σχεδιάζονται στην περιοχή επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.

"Εργαζόμαστε προσεκτικά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ώστε να μην υπάρξουν προκλήσεις. Στο διακυβερνητικό επίπεδο είμαστε σε στενή συνεργασία και μένουμε σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις και θέματα να εγερθούν", πρόσθεσε ο υπουργός.

Όπως είπε η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων διεθνών projects που έχουν να κάνουν με τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης τα οποία θα αναδείξουν τη χώρα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.

 

Στο Υπουργείο Οικονομικών η “επιστολή προθέσεων” του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση έχει λάβει το σχέδιο της συμφωνίας με το ΔΝΤ (MEFP) με τη μορφή «letter of intent» και αναμένεται να το υπογράψει και να το επιστρέψει πάλι με τη μορφή «επιστολής προθέσεων» (letter of intent), προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόφαση που πρέπει να λάβει το Ταμείο έως τις 26 Ιουλίου για μία συμφωνία επί της αρχής για το τρίτο πρόγραμμα.

Αυτό ανέφερε πηγή του οικονομικού επιτελείου, ο οποίος εξήγησε ότι θα πρόκειται για μία συμφωνία επί της αρχής, χωρίς το δικαίωμα εκταμίευσης των δόσεων του δανείου από το ΔΝΤ έως 2 δις ευρώ.

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκταμίευση του δανείου αυτού, δεδομένων των υψηλών επιτοκίων του Ταμείου.