X

Πολιτική σύγκρουση για το άβατο των Εξαρχείων

Το νέο μήνυμα της ΠΟΑΣΥ μετά την απαγόρευση της πορείας στα Εξάρχεια. Τι απαντά ο Νίκος Τόσκας. Ποια είναι η θέση των κομμάτων.

Ant1news

Στην αντεπίθεση πέρασε η ΠΟΑΣΥ μετά την απαγόρευση της εκδήλωσης στα Εξάρχεια από  τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, την οποία ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας,  λέγοντας πως «αν αυτός που κάνει αυτά τα πράγματα δεν είναι επιπόλαιος και αφελής, τότε είναι επικίνδυνος».

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ, μια ημέρα μετά την απόφαση του υποστράτηγου Αλκιβιάδη Ασημακόπουλου για απαγόρευση της συγκέντρωσης, τονίζει ότι «το «άβατο» των Εξαρχείων και άλλων περιοχών παραμένει άβατο».

Στο κείμενό τους οι αστυνομικοί αναφέρουν πως εμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ανθρώπων. Μάλιστα προσθέτουν πως εκείνοι ήταν έντιμοι και προσπάθησαν να επιλύσουν το μεγάλο και εγνωσμένο πρόβλημα των αποκλεισμένων περιοχών στην Αθήνα και αλλού. Τέλος, έστειλαν μήνυμα σε όσους αποφάσισαν την απαγόρευση της εκδήλωσης πως «οι διάφορες «απαγορεύσεις» δεν θα αποτελέσουν για πολύ άλλοθι στις ευθύνες των αρμοδίων».

Ο Νίκος Τόσκας, σε σημερινές δηλώσεις του στο Ραδιόφωνο 24/7   εξαπέλυσε νέα επίθεση στην ΠΟΑΣΥ σημειώνοντας ότι "οι συνδικαλιστές δεν είναι θεματοφύλακες αρχών, αξιών και της δημοκρατίας και σημείωσε ότι κατευθύνονται από σκληρούς κύκλους για να δημιουργηθεί ένταση".

Για προβοκάτσια κατηγόρησε τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος αν και ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για θέματα του Ιδρύματος του Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό, απέφυγε να τοποθετηθεί, λέγοντας πως δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο και αυτό είναι θέση, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, είπε πως αυτή η συγκέντρωση είναι λίγο «προβοκασιόν».

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι δεν είναι προβοκάτορας και ότι αν ήταν Υπουργός η αστυνομική εκδήλωση στα Εξάρχεια θα γινόταν χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι».

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε δήλωσή του, τόνιζε ότι «ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας με την σπασμωδική αντίδρασή του σχετικά με την εκδήλωση στην πλατεία Εξαρχείων αναγνωρίζει ουσιαστικά το άβατο στην περιοχή αυτή. Κρύβεται πίσω από την καθυστερημένη και πάντα ανεπαρκή ανάληψη των ευθυνών για την ανασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας. Κατάντια!»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του Facebook μιλά για το άβατο των Εξαρχείων παραθέτοντας τα λόγια του Κάιν, αναρχικού παλιάς κοπής, όπως σημειώνει. «Για πρώτη φορά στα χρονικά μια πρωτοβουλία από την "άλλη όχθη", από τους συνδικαλιστές της αστυνομίας, καλεί μέσα στην πλατεία Εξαρχείων συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους δημόσιους και πολιτικούς φορείς της γειτονιάς των Εξαρχείων (και τους αναρχικούς).
(…)
Φιλοξενήστε τους, μην τους απαγορεύσετε (απαγορεύεται η απαγόρευση/Μάης 68) την "είσοδο", επιλέξτε πολιτικό τρόπο που θα νοιώσουν ασφαλείς σε "ξένο έδαφος", δείξτε τους πώς στην πλατεία σύμβολο της Ελευθερίας η μορφή τού Κτήνους δεν έχει γίνει κανόνας στην εποχή του Τρόμου και του Εγώ!», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανάρτηση του επικεφαλής του Ποταμιού.  

«Ούτε οι ενέργειες τύπου ΠΟΑΣΥ ούτε η κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ωφελούν πραγματικά το λαό και τους κατοίκους της περιοχής. Το μόνο που κάνουν είναι να τροφοδοτούν μια πολιτική κόντρα, με την εμπλοκή της Αστυνομίας και άλλων μηχανισμών, μακριά απ’ τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της εγκληματικότητας και των αιτιών που τα γεννούν», σημειώνει από την πλευρά του το ΚΚΕ.