X

“Συναγερμός” για την χειρότερη ημέρα του καύσωνα

Με θερμοκρασίες… Σαχάρας κάνει ποδαρικό ο Ιούλιος. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στα αστικά κέντρα. Πώς να προστατευτείτε από την επέλαση του καύσωνα

Ant1news

Με πολύ υψηλές θερμοκρασίας που αναμένεται να φτάσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, και ίσως σε κάποιες περιοχές να τους ξεπεράσουν, κάνει… «ποδαρικό» ο Ιούλιος.

Σήμερα αναμένεται να είναι η χειρότερη ημέρα του καύσωνα με τον υδράργυρο να «χτυπάει κόκκινο» δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η κατάσταση θα αρχίσει να βελτιώνεται από την Κυριακή το απόγευμα και από τα δυτικά της χώρας.

Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού 

Σήμερα Σάββατο ο καιρός αναμένεται αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι 4 μποφόρ Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 42 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αίθριος προβλέπεται ο καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 40 και στην κεντρική Μακεδονία κατά τόπους έως 42 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα Ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 21 έως 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά από 25 έως 37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 32με 4 και στα ανατολικά βόρειοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 41 και κατά τόπους έως 43 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 39 βαθμούς Κελσίου. 

Πρόγνωση καιρού για 02/07/2017

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια Ηπειρωτικά με σποραδικούς όμβρους κυρίως στα ορεινά. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά μεταβλητοί ασθενείς, στα υπόλοιπα βορειοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

 

Πώς να προστατευτείτε από την επέλαση του καύσωνα

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει στους συμπολίτες μας τα βασικά προληπτικά εκείνα μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών από τον καύσωνα που πλήττει την χώρα.

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφράς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Τέλος, τονίζουμε ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π.

Κατά συνέπεια ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρός τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π.