X

Σε πύρινο κλοιό η χώρα

Κάηκαν σπίτια στην Μάνη. Ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές ζημιών. Αντιμετωπίζονται οι αναζωπυρώσεις. Πού έχουν ξεσπάσει πύρινα μέτωπα.

Ant1news

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Ελλάδα. Μετά το τετραήμερο του καύσωνα και την ξηρασία που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα δεκάδες είναι τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές κυρίως της Νότιας και Κεντρικής Ελλάδας.

Τουλάχιστον πέντε σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη, που σήμερα βρίσκεται σε ύφεση, σύμφωνα με τον υποστράτηγο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος συντονίζει το έργο της κατάσβεσης. Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, αποτελούμενες από 120 πυροσβέστες και 30 αυτοκίνητα.

Νέο μέτωπο στην ανατολική Μάνη

Ένα νέο μέτωπο ξέσπασε στην ανατολική Μάνη, στην περιοχή Κοκκαλά. Σύμφωνα  με την ενημέρωση από την πυροσβεστική αυτή την ώρα επιχειρούν 10 οχήματα, 25 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρων.

Αντιμετωπίζονται οι αναζωπυρώσεις στην ανατολική Μάνη - Ξεκίνησαν οι πρώτες καταγραφές ζημιών σε σπίτια

Την ίδια ώρα μάχη για να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις περιοχές Κότρωνας και Σκουτάρι Λακωνίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες καταγραφές των ζημιών που προκάλεσαν τα πύρινα μέτωπα. 

 

Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην ανατολική Μάνη πνέουν ισχυροί άνεμοι που φθάνουν ακόμη και τα 8 μποφόρ. Ήδη μία πρώτη αναζωπύρωση αντιμετωπίζεται σε μία μικρή χαράδρα ανάμεσα στις περιοχές Χρυσοπηγή και Σκουτάρι, και όπως τονίζει ο Βασίλης Ματαθαιόπουλος, το σημείο είναι πολύ δύσβατο και χρειάζεται αρκετή δουλειά, ώστε να υπάρξει πλήρης κατάσβεση. Παράλληλα σημειώνει ότι «όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι πάμε καλά».

 

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρέπει να έχουν υποστεί ζημιές περίπου 10 σπίτια κυρίως στις περιοχές Κότρωνα και Σκουτάρι. Επίσης, η Αδαμαντία Τζανετέα ανέφερε ότι «επισκεπτόμαστε με κλιμάκιο τις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές και μιλάμε με τους κατοίκους, ώστε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία για το μέγεθος των ζημιών».

Πυρκαγιά στην περιοχή Αποκορώνου στα Χανιά

Σε εξέλιξη βρίσκεται από αργά το απόγευμα τπυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαράδρα κοντά στην περιοχή Εξώπολη, στο Καλαμίτσι Αποκορώνου.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χορτολιβαδική έκταση και πήρε διαστάσεις λόγω των ανέμων, ενώ βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις Βρύσες και τα Χανιά, ενώ στη μάχη για την κατάσβεσή της συνέδραμε και το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Πυρκαγιά κοντά στο πανεπιστήμιο Πάτρας

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, λίγο μετά τις 16:30, στην περιοχή Μαγούλα Κάτω Καστριτσίου, κοντά στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στο σημείο της φωτιάς έσπευσαν αρχικά 20 οχήματα και 10 άνδρες της Πυροσβεστικής, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Ακολούθως, δόθηκε η εντολή για την ενίσχυση των δυνάμεων. Ειδικότερα, στην περιοχή πλέον επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 18 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 16 άτομα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο αεροπλάνα.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

 

«Δεν κινδυνεύουν σπίτια από την φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα στην περιοχή Μαγούλα, Κάτω Καστριτσίου» δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, εκτός κινδύνου βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Πατρών, αλλά όπως προσθέτει, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσκολεύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Μέτωπο κοντά σε κατοικημένη περιοχή στο Πανόραμα Μεγάρων

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα, στην περιοχή Πανόραμα Μεγάρων, κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Ξηρόμερο Αγρινίου

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Κομπωτή Ξηρομέρου, στην Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές, εκτός από κάποιες αγροικίες και ποιμνιοστάσια, αλλά μετά την επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμενων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος. Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά και ταυτόχρονα να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Μεγάλη φωτιά στην Κέρκυρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στη νότια Κέρκυρα, κοντά στον Χαλικούνα. Το έργο της πυρόσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτή την ώρα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και 18 άντρες ενώ συμμετέχουν και τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZL. Στην πυρόσβεση παίρνουν μέρος και εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μέσα της Πολιτικής Προστασίας Κέρκυρας. Στο μεταξύ, ξέσπασε και δεύτερο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Αλευροπόρι.

 

Φωτιά στην Κρήτη

Φωτιά όμως ξέσπασε και στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε αγροτική τοποθεσία κοντά στο χωριό του Αγίου Θωμά στο Δήμο Γόρτυνας. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα. Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι βοηθούν τις φλόγες να εξαπλωθούν με αρκετά γρήγορο ρυθμό.

Η συμμετοχή της πολεμικής αεροπορίας στην κατάσβεση πυρκαγιών

Για περισσότερες από 136 ώρες πετούσαν τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας το τελευταίο τριήμερο σε διάφορες περιοχές της χώρας, συμμετέχοντας στις προσπάθειες του πυροσβεστικού σώματος στην κατάσβεση των πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 64 εξόδους. Σήμερα δε και μέχρι τις 5:30 το απόγευμα, τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας πετούσαν για περισσότερες από 10 ώρες, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών.

Αυτή την ώρα συνεχίζουν να επιχειρούν 2 C-215 στο Καστρίτσι Πατρών, 2 PZL στον Χαλικούνα Κέρκυρας, 1 Cl-215 στα Μέγαρα και 2 PZL στη Γραμμένη Δράμας.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σήμερα στα νησιά του Ιονίου, στην Αχαΐα, στους νομούς Κορινθίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, σε Αττική, Φωκίδα και Βοιωτία, στις Σποράδες, σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, αλλά και στα Χανιά.