X

Οι εκκρεμότητες που καθυστερούν την δόση

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την εκταμίευση της δόσης. Τι λέει το Νομικό Συμβούλιο για την διαβεβαίωση που ζητούν οι δανειστές για την συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με την διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την έγκριση στης δόσης από τον ESM και το Eurogroup της 10ης Ιουλίου» ο ESM «απαίτησε» από την Κυβέρνηση να κλείσει και τα τελευταία –λίγα- προαπαιτούμενα, ώστε την Παρασκευή, στην αναβληθείσα σήμερα συνεδρίαση των «Διοικητών» (όπου μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών), να εγκριθεί η δόση των 8,5δις ευρώ προς την Ελλάδα. 

«Τα επόμενα δύο 24ωρα θα ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες απομένουν για την έγκριση της εκταμίευσης» αναφέρει στον ΑΝΤ1 αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και υποστηρίζει ότι απομένουν κυρίως οι εκδόσεις υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

Παρόλα αυτά ο ίδιος αξιωματούχος σημείωνε με νόημα ότι «οι Θεσμοί θα πρέπει να δείξουν και στην πράξη όσα έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες με συνεντεύξεις τους σχετικά με την μεγάλη προσπάθεια που έγινε από την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των 140 προαπαιτούμενων δράσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο αγκάθι σχετικά με την έγκριση της δόσης παραμένει η αμνηστία των τριών στελεχών των δανειστών, τα οποία μετείχαν στο ΤΑΙΠΕΔ και διώχθηκαν με την κατηγορία της απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις τους νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Αιτία ήταν ότι η διαδικασία πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014 απειλούσε το Δημόσιο με ζημιά τουλάχιστον 580 εκατομμυρίων ευρώ. 

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αυτά είναι, ο Εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών και βέβαια η δικαστική απόφαση για τις περικοπές στις συντάξεις.

Αναφορικά με τις διαβεβαιώσεις για τη συνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, τις οποίες ζητούν οι δανειστές, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τονίζει ότι δεν μπορεί να δώσει τέτοια γνωμοδότηση, γιατί δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. 

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινίσεις και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην εκταμίευση της δόσης.