X

G20: αγεφύρωτο το χάσμα για την κλιματική αλλαγή

Συμφωνία επετεύχθη, μόνον, για το ελεύθερο εμπόριο και εναντίον του προστατευτισμού…

Ant1news



Κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο συμπεριέλαβαν και... τις διαφωνίες τους εξέδωσαν οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, μετά το πέρας της συνόδου των G20 στο Αμβούργο

Τάχθηκαν, λοιπόν, υπέρ τού ελεύθερου εμπορίου -που στηρίζεται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου- και κατά τού προστατευτισμού και απομονωτισμού, αναγνωρίζοντας, πάντως, «τον ρόλο θεμιτών αμυντικών εργαλείων».

Στο κλίμα το χάσμα όχι μόνο παρέμεινε αγεφύρωτο αλλά η διαφωνία αποτυπώθηκε και εγγράφως.

Οι «19» απέρριψαν την πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, όπως αξίωνε ο Τραμπ, και συμφώνησαν στην ταχεία εφαρμογή της, ενώ ο... ένας, ήτοι οι ΗΠΑ, διασφάλισαν τη δυνατότητα να παρέχουν βοήθεια σε άλλες χώρες «για τη φιλική προς το περιβάλλον χρήση ορυκτών». 

Το γεγονός ότι η πρόταση συμπεριελήφθη στο τελικό ανακοινωθέν προκαλεί ήδη οργισμένες αντιδράσεις εκ μέρους περιβαλλοντικών οργανώσεων, αφού επί της ουσίας αντίκειται στο πνεύμα της Συμφωνίας του Παρισιού.

“Ραντεβού” στο Παρίσι

Η συμφωνία του Παρισιού θα τους απασχολήσει στην γαλλική πρωτεύουσα στις 12 Δεκεμβρίου, οπότε και -όπως εξήγγειλε ο Μακρόν- θα πραγματοποιηθεί νέα διάσκεψη προκειμένου να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015. Η διάσκεψη αυτή θα έχει στόχο την εξεύρεση ιδιωτικών, αλλά και δημόσιων οικονομικών κεφαλαίων για χρηματοδότηση δράσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Όσον αφορά στο προσφυγικό δεν πέρασε η ευρωπαϊκή πρόταση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των διακινητών ανθρώπων καθώς προσέκρουσε στις αντιστάσεις Ρωσίας και Κίνας για αδιευκρίνιστους λόγους. Οι δύο χώρες δέχθηκαν απλώς να συμπεριληφθεί μια επισήμανση για την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας κατά των διακινητών.

Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει άμεσα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεγάλης Βρετανίας. Μετά τη συνάντησή του με την Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι οι δυο πλευρές εργάζονται πάνω σε μια πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία που θα ωφελήσει και τις δυο πλευρές. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή μπορεί να τεθεί σε ισχύ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., δηλαδή μετά τον Μάρτιο του 2019.

Κατά την τριμερή συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν - Πούτιν αποφασίστηκε η έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την υλοποίηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία, στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ. Ζητήθηκε επίσης από τον Ρώσο πρόεδρο να αξιοποιήσει την επιρροή που έχει στους αυτονομιστές προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχουν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

Το... πρωτόγνωρο ανακοινωθέν

Το τελικό ανακοινωθέν, το οποίο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ασυνήθιστο, αν όχι πρωτόγνωρο, στα χρονικά των G20 περιλαμβάνει:

Τη μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.

 Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.

 Τη δέσμευση για τη βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης και επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

 Τη δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20, πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της και

 Τη συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.