X

Μειωμένο επιτόκιο και αυξημένη ζήτηση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων

Θετικά ...προμηνύματα απο τις αγορές. Αντιφατικές δηλώσεις απο ESM και Στουρνάρα για την έκδοση ομολόγου. Τι λέει το Μαξίμου.

Ant1news

Το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.

Το επιτόκιο, μάλιστα, διαμορφώθηκε στο 2,33% από 2,7% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, στις 5 Ιουλίου, όταν το Ελληνικό Δημόσιο είχε αντλήσει 1,625 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων, με επιτόκιο 2,78%.

Σε αυτή τη δημοπρασία η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,85 φορές από 1,3 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία.

Η μείωση αυτή των επιτοκίων για τα έντοκα γραμμάτια και η αύξηση της ζήτησης έρχονται την ώρα που συνεχίζεται η συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας στις αγορές το επόμενο διάστημα.

Σε αυτή τη συζήτηση έχει συμβάλει η αποκλιμάκωση και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, με του 2ετούς να υποχωρεί σήμερα στο 3,63% και του 10ετούς στο 5,38%.

Γκάζι και ...φρένο για την έκδοση ομολόγου

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ευφορία στο οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου, που εξετάζει και - σύμφωνα με το Reuters, μπορεί να - είναι κοντά στην έκδοση ομολόγου, κάτι για το οποίο παροτρύνει την Αθήνα ο επικεφαλής του ESM, αλλά την …αποθαρρύνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον Στέργιο Πιτσιόρλα πάντως να δηλώνει ότι είναι "παράξενη η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα".

Τι λέει το Μαξίμου 

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, τόνιζε πάντως ότι «η Κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις και "συμβουλές" και έχει σχέδιο και υπομονή, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης των ελληνικών ομολόγων στις αγορές, το καλοκαίρι του 2018. Αυτός ο στόχος καθορίζει τις επιλογές μας και όχι τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών».

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ επισπεύδει κατά τουλάχιστον μία εβδομάδα τις αποφάσεις του για την Ελλάδα, μετά την επιστολή δεσμεύσεων που έστειλε η Κυβέρνηση στην Κριστίν Λαγκάρντ, επιχειρώντας έτσι "να κλείσει ακόμη ένα μέτωπο", ενώ καλά νέα ήλθαν σήμερα στην Αθήνα απο τις Βρυξέλλες, αφού η Κομισιόν αίρει την επίβλεψη της Ελλάδας για το δημοσιονομικό έλλειμμα.