X

FT: εντός Ιουλίου η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Ποιες πηγές επικαλείται η εφημερίδα. Πτωτικές οι αποδόσεις των ομολόγων. "Εγκράτεια" απο το Μαξίμου.

Ant1news

Καθοδικά συνεχίζουν να κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές, όπως όλα δείχνουν, αναμένουν την έκδοση ελληνικού ομολόγου, στην πρώτη απόπειρα του Δημοσίου, μετά από το 2014, για δανεισμό από τις αγορές.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κατά 2,57% στο 5,280%, ενώ η απόδοση του 2ετούς τίτλου σημειώνει πτώση της τάξης του 0,53% στο 3,53%.

Σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές, ενώ επικαλούμενη τραπεζικές πηγές, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βγει στις αγορές, με πενταετές ομόλογο, αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα.

«Υπάρχει πολύ θετικό momentum και οι συνθήκες στη χρηματοπιστωτική αγορά είναι αρκετά υγιείς», δήλωσε τραπεζίτης, σύμφωνα με τους FT, ενώ άλλη τραπεζική πηγή ανέφερε ότι «οι αγορές έχουν ανοίξει  για την Ελλάδα».

Τα θετικά προ-μηνύματα είχαν αρχίσει από το αυξημένο ενδιαφέρον και τα μειωμένα επιτόκια στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων, ενώ οι επενδυτές περιμένουν «σήμα» και την Πέμπτη, από την συνεδρίαση της ΕΚΤ στην οποία θα τεθεί επί τάπητος το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Μήνυμα …εγκράτειας» από το Μαξίμου

Οι πληροφορίες μιλούν για έκδοση πενταετούς ομολόγου με στόχο την άντληση ως 4 δις ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα αφορούν ανταλλαγή με ομόλογα ύψους 2,1 δις ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2014 από την Κυβέρνηση Σαμαρά και λήγουν σήμερα, 17 Ιουλίου. Πληροφορίες επιμένουν ότι σε επενδυτές που κατέχουν το πενταετές ομόλογο που είχε εκδοθεί επίσης το 2014 και λήγει το ’19, έχει ζητηθεί να ανταλλάξουν τους τίτλους τους με το νέο ομόλογο.

 

Το επιτόκιο της έκδοσης του 2014 ήταν 4,95%. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη από τις αγορές η νέα έξοδος, πρέπει το επιτόκιο να είναι χαμηλότερο, πληροφορίες διεθνών πρακτορείων λένε ότι θα διαμορφωθεί κάτω από το 4,7% ίσως και στην περιοχή του 4,5%, δεδομένου, όπως αναφέρουν, ότι έχει ήδη γίνει ευρεία προετοιμασία της έκδοσης ομολόγου και προχωρημένες επαφές με επενδυτές, σε βαθμό που έχει ήδη διατεθεί το ελληνικό ομόλογο και μάλιστα υπάρχει υπερκάλυψη της ζήτησης.

Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευθεί την θετική συγκυρία της εκταμίευσης της δόσης, της εξόδου της Ελλάδας από την επιτήρηση για υπερβολικό έλλειμμα, τις θετικές δηλώσεις ξένων αξιωματούχων και το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για τοποθετήσεις κεφαλαίων σε ελληνικές εταιρείες και συμμετοχή σε αποκρατικοποιήσεις. Στόχος να έχει κλείσει το κεφάλαιο πριν από τις 20 Ιουλίου, οπότε το ΔΝΤ αναμένεται να αποφασίσει για την συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα στήριξης.

Ως είθισται επισήμως δεν υπάρχει επιβεβαίωση τέτοιων των πληροφοριών ή ανακοίνωση για το προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητική πηγή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ, αναφέρθηκε στη φημολογούμενη έξοδο στις αγορές, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».