X

Συνεχίζεται η “θύελλα” για την Ηριάννα και τη Δικαιοσύνη

Νέες βολές κατά της Δικαιοσύνης. Η απάντηση των δικαστών λειτουργών. Νέο «χτύπημα» Πολάκη και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ant1news

Συνεχίζεται η σφοδρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς και η διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετά την απόφαση για τη μη αποφυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ., η οποία τροφοδότησε και επεισόδια με εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Ο Παύλος Πολάκης επανήλθε με ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία αναφέρει:

«Πήγα στη Βαρκελώνη το 2002 στο πανευρωπαϊκό εντατικής θεραπείας (το πρωινά στο συνέδριο ,τα βράδια σε ομάδες των δέκα μας εκπαίδευαν στο αντάρτικο πόλης οι Βάσκοι στα στενά της Μπαρτσελονετα)

ΣΥΛΛΑΒΕΤΕ ΜΑΣ !!!!!!!».

 

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας προχώρησε στο παραπάνω σχόλιο με αφορμή το χαρακτηρισμό της Καταλανικής πρωτεύουσας ως «άντρο των τρομοκρατών» στη δικογραφία της Ηριάννας.

Πυρά από τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ασκούσε κριτική στις πρόσθετες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών κατά δικαστικών λειτουργών.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «σειρά δηλώσεων που θέτουν εν αμφιβόλω την εγγυητική λειτουργία της πολιτείας απέναντι στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την προστασία που πρέπει να έχει το Κράτος Δικαίου, το οποίο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο τρίτος είναι η δικαστική λειτουργία. Τέτοιου είδους δηλώσεις, αν μη τι άλλο, υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου».

Και πρόσθεσε ότι, «όποιος δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα της Δικαιοσύνης, βάλλει κατά του Κράτους Δικαίου».

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή με αφορμή την απόφαση του Εφετείου για μη αποφυλάκιση της Ηριάννας, ο κ. Λυμπερόπουλος είπε:

«Μπορεί ο καθένας να κάνει κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, αυτό είναι αναμφισβήτητο και να έχει την άποψή του. Είναι διαφορετικό, όμως, το πώς η κριτική αυτή μετατρέπεται σε καταγγελία. Και φοβάμαι ότι το λάθος συνεχίστηκε και με την κατά κάποιο τόπο κατεύθυνση που θα άκουγα από έναν συνήγορο υπεράσπισης και δόθηκε από τον υπουργό για υποβολή νέας αίτησης που θα κριθεί από άλλη σύνθεση».

Και συμπλήρωσε: «Θα δυσκολευτώ πάρα πολύ να πείσω τους γνωστούς μου ότι οποιαδήποτε νέα απόφαση βγει, αν υπάρχει προσφυγή, ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεν θα είναι απόρροια των δηλώσεων που έχουμε διαβάσει, είτε είναι θετική είτε αρνητική».

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τη Δικαιοσύνη 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές παρεμβάσεις – όπως τις αποκαλεί στο σχετικό δελτίο τύπου – στη Δικαιοσύνη και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι απαράδεκτες παρεμβάσεις και επιθέσεις της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, τραυματίζουν βαριά τη Δημοκρατία στη χώρα μας. νΔείχνουν ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει κάθε φραγμό, με την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της. Προφέρουν άλλοθι στην τυφλή βία».

Τα «πυρά» του στον Σταύρο Κοντονή έστρεψε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στον Real FM κατηγόρησε τον Υπ. Δικαιοσύνης για παρέμβαση, λέγοντας «είναι δυνατόν ο υπουργός Δικαιοσύνης να βγαίνει στη Βουλή και να λέει ότι είναι μια λανθασμένη απόφαση και θα γίνει σύντομα νέα δίκη με νέα σύνθεση; Ο Υπουργός Δικαιοσύνης προαγγέλλει στη Βουλή την παρέμβασή του στη δικαστική εξουσία».

Την μετατροπή του αδικήματος της ανεξέλεγκτης καταστροφής των πάντων σε ιδιώνυμο, ζητά ο Νικήτας Κακλαμάνης με ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Σώματος που διατέλεσε δήμαρχος Αθηναίων και τον Δεκέμβριο του 2008 ένιωσε –όπως αναφέρει- τι σημαίνει να προσπαθούν κάποιοι με οργανωμένο σχέδιο να διαλύσουν μία πόλη, τονίζει «έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να πληρώσουν οι μπαχαλάκηδες».

 

Για «αντισυνταγματική και αντιθεσμική επίθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης, που που τροφοδοτεί το διχασμό και απαξιώνει τη Δικαιοσύνη ανάλογα με το αν αρέσουν ή όχι οι αποφάσεις της στην Κρατική Εξουσία», κάνει λόγο ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος επιτίθεται στην Κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού, μέσω της «οργανωμένης στοχοποίησης» των δικαστών.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι πολιτικό πρόσωπο, είναι ο άνθρωπος που με την νομοθετική εξουσία έχει οριστεί για να έχει αυτές τις σχέσεις. Δεν θεωρώ ότι σε όποιον είναι Υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να του βάζουμε ένα φερμουάρ στο στόμα», απάντησε, μέσω του Real FM,  ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

ΣΥΡΙΖΑ: «μαύρη σελίδα» για την ελληνική δικαιοσύνη

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία δεν κάνει πάντως την παραμικρή αναφορά στις καταστροφές και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας κάνει λόγο για «μαύρη σελίδα» για την Δικαιοσύνη, που πρέπει να «αποκατασταθεί», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, «συνιστά μια απόφαση που προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πρόκειται για μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής δικαιοσύνης. Τη στιγμή που κυκλοφορούν ελεύθεροι, άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί για εξαιρετικά σοβαρά κακουργήματα, το Πενταμελές Εφετείο επέλεξε να μην προχωρήσει στην αναστολή εκτέλεσης των ποινών της Ηριάννας και του Περικλή. Το πολύμορφο κίνημα συμπαράστασης, με ανθρώπους από τον χώρο των γραμμάτων, του πολιτισμού και του αθλητισμού, διανοούμενους και πολιτικές οργανώσεις, που αναπτύχθηκε, συμβάλλει  ώστε η δυσαρμονία που προέκυψε από τη συγκεκριμένη απόφαση να μπορέσει να αποκατασταθεί». 

Επίθεση σε δικαστές και Κυβέρνηση από το ΚΚΕ

Με ανακοίνωση του το Κομμουνιστικό Κόμμα εξαπολύει διμέτωπη επίθεση σε δικαστές και Κυβέρνηση. Όπως αναφέρει «η επιμονή των δικαστηρίων στην άδικη φυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ., χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο, μετά και τη χθεσινή απόφαση του πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, είναι απαράδεκτη, προκλητική, απέναντι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα κι επικίνδυνη για τις λαϊκές ελευθερίες. Σοβαρές ευθύνες επωμίζεται και η κυβέρνηση που, όχι μόνο διατηρεί άθικτο το αυταρχικό-κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τυλίγει ανθρώπους σε μια «κόλλα χαρτί» και αποτελεί τη βάση τέτοιων απαράδεκτων δικαστικών αποφάσεων, αλλά και το εμπλουτίζει συνεχώς, στο πλαίσιο και της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις αντιδραστικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.  Εσχάτως μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ -  μέσω του δημοσιογραφικού του οργάνου -  υιοθετεί όλο το αντιδραστικό ιδεολογικό οπλοστάσιο, μέχρι και τη θεωρία των δύο άκρων, ενισχύοντας το γενικότερο κλίμα καταστολής κι αυταρχισμού. Κατά συνέπεια οι αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης κατά της δικαστικής απόφασης υπηρετούν άλλους σχεδιασμούς, στο φόντο της γενικότερης αντιπαράθεσης γύρω απ’ τη «δικαιοσύνη», ενώ περιέχουν κι αρκετή δόση υποκρισίας, όσο δεν ακουμπούν το αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα αυτό της λεγόμενης «αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας».