X

ΓΓ Προστασίας του Πολίτη: μεμονωμένο περιστατικό τα επεισόδια στην Ερμού (βίντεο)

Ο Δ. Αναγνωστάκης άφησε αιχμές για ολιγωρία της Αστυνομίας. Τι λένε οι αστυνομικοί. Αποζημίωση περιμένουν οι καταστηματάρχες.

Ant1news

Η επιδρομή των κουκουλοφόρων στην Ερμού προκάλεσε ζημιές σε 47 επιχειρήσεις, με το κόστος να εκτιμάται στις 155 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με το ΕΒΕΑ.

Και την ώρα που ο εμπορικότερος δρόμος της χώρας ακόμα δεν έχει συνέλθει από τους βανδαλισμούς, ο γενικός γραμματέας δημόσιας τάξης -αν και αναγνωρίζει τις καταστροφές- μιλά για ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Αφήνει, μάλιστα, αιχμές για την ταχύτητα, με την οποία οι αστυνομικοί των ΜΑΤ ενημέρωσαν το κέντρο επιχειρήσεων για την κατάσταση.

Ο κ. Αναγνωστάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις σε αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν την ίδια, ή και σε μεγαλύτερη ένταση».

Συμπλήρωσε όμως πως  «ίσως υπήρξε κάποια καθυστέρηση, κάποια ολιγωρία, δεν θέλω να πάρω θέση δεν έχω απολογισμό της επιχείρησης».

 

«Σαφώς υπάρχουν κάποια επεισόδια, δεν αποποιούμαι τις ευθύνες μου, αλλά είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο» σημείωσε ο κ. Αναγνωστάκης ερωτηθείς και για άλλες ταραχές στο κέντρο όπως στα Εξάρχεια.

Οι αστυνομικοί, όμως, φαίνεται ότι έχουν εντελώς διαφορετικοί άποψη. Ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος τόνισε ότι «άμα δεν έχεις εντολές, δίνεις δικαίωμα στους πολίτες να λένε ότι δεν κάνεις τη δουλειά σου και σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες έχουν δίκιο».

 

Τα καταστήματα στην Ερμού μπήκαν στο στόχαστρο των κουκουλοφόρων στο όνομα της Ηριάννας, σε μία ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Μόνο που εκείνη διαφωνεί, όπως αποκάλυψε ο πατέρας της  μιλώντας αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Συναντήσεις με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου προανήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων, που ζητά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

«Κάποια νομοθετική τροποποίηση θα πρέπει να επέλθει. Να υπάρχει πολύ σοβαρότερη τιμωρία σε βάρος αυτών των ανθρώπων. Νομίζω ότι το να τους πιάνουμε και να τους αφήνουμε, με βάση την κοινή ποινική δικονομία, έχει αποδειχθεί τελείως εσφαλμένο»., υποστήριξε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

 

Επεισόδια και το βράδυ της Τρίτης

Τέσσερα αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς και ένα υπέστη σοβαρές ζημιές στους δρόμους γύρω από τα Εξάρχεια, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των κουκουλοφόρων στη διμοιρία των ΜΑΤ, μπροστά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Με βόμβες μολότοφ οι νεαροί έκαναν μία διπλή επίθεση προς τους αστυνομικούς.

Οι συνδικαλιστές, μέσω του ΑΝΤ1, μιλούν για ασάφειες στις εντολές της ηγεσίας, ασάφειες - που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει ακόμη και  τον τραυματισμό αστυνομικών.

 

«Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός αφορά εξ ολοκλήρου τη διοίκηση της ΕΛ.ΑΣ, αν είναι σωστός ή λάθος είναι στην κρίση της πολιτείας και των πολιτών.

Δυστυχώς όμως σε περιπτώσεις λαθών την οργή των συμπολιτών μας εισπράττουν οι απλοί αστυνομικοί, που δουλεύουν στον δρόμο, και όχι οι αρμόδιοι».

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές, αλλά όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι.