X

Αυτός είναι ο ορειβάτης που εγκλωβίστηκε από την "Μέδουσα" στον Όλυμπο

Συγκινημένος επισκέφτηκε τους διασώστες του στην 8η ΕΜΑΚ. Πως περιέγραψε τις αγωνιώδεις στιγμές του εγκλωβισμού του και την επιχείρηση διάσωσης του.

Ant1news

Τους διασώστες του στην 8η ΕΜΑΚ επισκέφτηκε σήμερα ο 29χρονος Ρουμάνος ορειβάτης, Βλαντ Κόσμα, μετά το εξιτήριο που πήρε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν εξαντλημένος, καθώς χρειάστηκε να παραμείνει σε δυσπρόσιτο σημείο στην κορυφή του Ολύμπου για τρεις ολόκληρες ημέρες, υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Συνοδευόμενος από τους γονείς του, αλλά και από την Ελληνίδα σύντροφό του, ο 29χρονος Ρουμάνος συναντήθηκε με χαρά και συγκίνηση ξανά με τους διασώστες του, και τα χαμόγελα δεν έλειψαν από καμία πλευρά. Άλλωστε, επί τρεις ολόκληρες ημέρες, και με τις καιρικές συνθήκες να είναι αντίξοες, ο Ρουμάνος ορειβάτης περίμενε υπομονετικά για να τον πλησιάσουν τα μέλη της 8ης ΕΜΑΚ και να τον μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thessaliatv.gr.

Ο Βλαντ μίλησε για τις συνθήκες που βίωσε τις τρεις αυτές ημέρες, τονίζοντας το κρύο που αισθανόταν, ειδικά τη νύχτα όταν και η θερμοκρασία έπεφτε κάτω από το μηδέν, ενώ μιλούσε με τον Πασχάλη, μέλος της ΕΜΑΚ, στο τηλέφωνο.

 

«Ήταν έντονο το κρύο και έτρεμα κυριολεκτικά. Ειδοποίησα τις Αρχές και μιλούσα με τον Πασχάλη στο τηλέφωνο, ενώ έστειλα και φωτογραφίες από το σημείο. Κάποια στιγμή η μπαταρία έπεσε αλλά περίμενα και τελικά έφτασαν οι Πυροσβέστες, οι οποίοι έκαναν μία συγκλονιστική προσπάθεια» αναφέρει ο Βλαντ, ενώ τα μέλη της ΕΜΑΚ του έστειλαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης φωτογραφίες από άλλη διάσωση που είχε επίσης στεφθεί με επιτυχία για να του δώσουν κουράγιο.

Στις δύσκολες καιρικές συνθήκες αναφέρθηκαν επίσης τόσο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Θεσσαλίας, Αχιλλέας Τζουβάρας, όσο και ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ, Λάμπρος Κίτσιος, σημειώνοντας ότι κάποιες στιγμές χρειάστηκε να διακοπεί προσωρινά η επιχείρηση, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον Όλυμπο, με το αποτέλεσμα να είναι τελικά το επιθυμητό. Με το πέρας άλλωστε της επιχείρησης, τα δάκρυα από όλους δεν έλειψαν, αφού οι στιγμές ήταν άκρως συγκινητικές.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της 8ης ΕΜΑΚ χάρισαν στον Βλαντ Κόσμα ένα τζόκεϊ του Σώματος, πάνω στο οποίο γράφονταν τόσο οι ημερομηνίες διεξαγωγής της επιχείρησης, όσο και οι συντεταγμένες στις οποίες βρισκόταν ο-τυχερός όπως αποδείχθηκε, ορειβάτης. Ανταλλάσσοντας εξάλλου τηλεφωνικούς αριθμούς με τους διασώστες του, ο Βλαντ υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιήσει ξανά αναρρίχιση στον Όλυμπο, αυτή τη φορά όμως μαζί με τους νέους του φίλους!