X

Η Κως μετρά τις πληγές της μετά τον φονικό σεισμό (βίντεο)

Αναθεωρήθηκε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού. Ένας Τούρκος και ένας Σουηδός οι νεκροί. Σε Αθήνα και Κρήτη οι τραυματίες.

Ant1news

Το μέγεθος του φονικού  σεισμού που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κω, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το αναθεωρημένο μέγεθος του σεισμού είναι 6,6 Ρίχτερ.

"Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 1:31 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν Πολύ Ισχυρή σεισμική δόνηση, με αναθεωρημένο μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Richter, που προερχόταν από απόσταση 345Χλμ ΑΝΑ της Αθήνας Επίκεντρο της δόνησης: Θαλάσσιο χώρο 20Χλμ ΒΑ της Κω. Από εκείνη την ώρα και μέχρι τις 11:00 ώρα Ελλάδος έχουν σημειωθεί δέκα (10) σεισμικές δονήσεις με μέγεθος πάνω από 4,0 βαθμούς της κλίμακας Richter" αναφέρει η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού που υπογράφει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Άκης Τσελέντης. 

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης είναι δύο νεκροί , αρκετοί τραυματίες  και ζημιές σε κτίρια αλλά και στο λιμάνι το οποίο άνοιξε στα δύο, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει και τα πλοίο να μην μπορούν να δέσουν στον προβλήτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κατάρρευση τοίχου ενώ αρκετοί από τους τραυματίες προέρχονται από την πτώση οροφής σε μπαρ. Όπως έγινε γνωστό ο ένας νεκρός είναι Τούρκος 39 ετών και ο δεύτερος Σουηδός, 23 ετών. 

 

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, στα επείγοντα του Νοσοκομείου της Κω πήγαν αμέσως μετά τον σεισμό συνολικά 115 άνθρωποι, Έλληνες και αλλοδαποί κυρίως νεαρής ηλικίας με διάφορους τραυματισμούς και 103 εξ αυτών, οι ελαφρύτερα τραυματισμένοι, έφυγαν μετά από λίγη ώρα για τα σπίτια τους.

Σε πρώτη φάση 4 άτομα διακομίσθηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΠΑΓΝΗ (3 άντρες - 2 αλλοδαποί και 1 Έλληνας) και 1 γυναίκα Ελληνίδα). Σε δεύτερη φάση κρίθηκε αναγκαία η αεροδιακομιδή 3 ακόμα τραυματιών στο Γ.Ν. Θριάσιο (2 άντρες 1 Έλληνας και 1 αλλοδαπός και 1 γυναίκα αλλοδαπή). Στο Νοσοκομείο της Κω παρέμειναν 5 άντρες για περαιτέρω νοσηλεία και είναι σε καλή κατάσταση.

 

Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του, νοσηλεύεται αλλοδαπός υπήκοος Σουηδίας 21 ετών. Ένας Νορβηγός υπήκοος 23 ετών νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική έχοντας μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης, ενώ υποβλήθηκε και σε ακρωτηριασμό και στο κάτω άκρο και του δεξιού του ποδιού.

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Όλοι οι τραυματίες βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η διοικήτρια της 7ης ΔΥΠΕ Ελένη Γιακουμάκη σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρισκόταν από το πρωί το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Δείτε εδώ τη στιγμή του σεισμού όπως την κατέγραψαν κάμερες καφετέριας

Εν τω μεταξύ, αρκετοί κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, λόγω του κλίματος πανικού που επικράτησε διανυκτέρευσαν στους δρόμους ενώ από το πρωί βρίσκεται στο νησί κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. 

 

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Από παλίρροια και άμπωτη στο λιμάνι της Κω κινδύνευσαν σκάφη, ενώ σοβαρές ρηγματώσεις σημειώθηκαν στην προβλήτα όλου του εσωτερικού λιμανιού.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Η στιγμή του σεισμού από κάμερα σε καφετέρια

Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω και αναμένεται σήμερα πια να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης. 

 

Μεγάλες ζημιές στο λιμάνι

Σοβαρές ζημιές, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο, Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.

Επίσης, και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "blue star 2" δεν προσέγγισε το λιμάνι της Κω. Το πλοίο πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Πειραιά, Σάμο, Κω και Ρόδο. Οι 260 επιβάτες του, που είχαν προορισμό την Κω, αποβιβάστηκαν στην Κάλυμνο και αναμένεται στη συνέχεια να επιβιβαστούν στο φέρι μποτ «Ολυμπιος Ζευς», προκειμένου να τους μεταφέρει στο Μαστηχάρι.

 

Περιορισμένες είναι οι ζημιές στην Κω, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1, για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

«Επιτακτική η ανάγκη του κατά προτεραιότητα ελέγχου της καταλληλόλητας ξενοδοχείων στην Κω από έμπειρους μηχανικούς! Είμαστε σε συνεννόηση», έγραψε στο twitter ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος.

  

Τσουνάμι 70 εκατοστών από τον σεισμό στην Κω

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης εκτιμά ότι «ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή». Ο κ. Τσελέντης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επέστησε προσοχή και στο τσουνάμι που σημειώθηκε, ύψους 70 εκατοστών.  

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «είναι 100% σίγουρο ότι η πλούσια μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για εβδομάδες γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια που έχουν οικοδομηθεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και να συμβουλεύονται τα συνεργεία μηχανικών του ΟΑΣΠ που είναι στη περιοχή».

 

 

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του ΟΑΣΠ, Ευθύμιου Λέκκα, οι πάνω από 100 μετασεισμοί, μας δείχνουν ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Τη συμπαράσταση της Μητέρας Εκκλησίας στο λαό της σεισμόπληκτης Κω και στoν κλήρο του νησιού εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Μητροπολίτη Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το πρωί. Ο κ. Ναθαναήλ ενημέρωσε τον Πατριάρχη για τις ζημιές που υπέστησαν τόσο ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου όσο και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Ο κ. Βαρθολομαίος συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις ζημιές που υπέστησαν οι οικισμοί και οι υποδομές του νησιού. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ζήτησε να πληροφορηθεί με ποιον τρόπο μπορεί να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει.

 

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Τα συλληπητήριά τους για τα θύματα του σεισμού εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αλλά και τα κόμματα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στέλνουν κλιμάκια στο νησί, ενώ δίνεται μάχη για να μην πληγεί ο τουρισμός του νησιού. 

Ο κυβενρητικός εκπρόσωπος δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι «η ζωή στην Κω επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα», επισημαίνοντας πως η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Λέσβου, ενώ παράλληλα, επεσήμανε την άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πολλές φωτογραφίες από τις εικόνες καταστροφής ανέβασαν στα social media χρήστες