X

Νύχτα μετασεισμών και αγωνίας στην Κω

Στο «χορό» των μετασεισμών χορεύει η Κως. Ξαγρύπνησαν στο ύπαιθρο για άλλη μια νύχτα κάτοικοι αλλά και τουρίστες. Μάχη για τη ζωή τους δίνουν οι δύο σοβαρά τραυματίες.

Ant1news

Στο «χορό» των μετασεισμών εξακολουθεί να χορεύει η Κως, δυο ημέρες μετά τον φονικό σεισμό που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι πέντε.

Οι κάτοικοι, οι οποίοι παραμένουν ανάστατοι, ξαγρύπνησαν στο ύπαιθρο για άλλη μια νύχτα, φοβούμενοι έναν ισχυρό μετασεισμό.

Πάρκα και παιδικές χαρές μετατράπηκαν ξανά σε… δημόσια υπνωτήρια, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που έστρωσαν πρόχειρα κρεβάτια για να κοιμηθούν αφού τα σπίτια τους έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Δύο ακόμα ισχυροί μετασεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου στην Κω. Η μία δόνηση ήταν 4,5 και η δεύτερη 4,7 Ρίχτερ, την ώρα που συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 500 μετασεισμοί, μετά τα φονικά 6,6 Ρίχτερ. Ακολούθησαν δε άλλες δύο δονήσεις, 3,8 και 3,4 Ρίχτερ στις 01.12 τα ξημερώματα και στις 06.32 αντίστοιχα.


 

Και ενώ η Κως προσπαθεί να βρει ξανά τους ρυθμούς της, δύο τραυματίες δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Συγκεκριμένα, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στην Κρήτη οι δύο Σκανδιναβοί που τραυματίστηκαν σοβαρά από τα φονικά Ρίχτερ. Ο 23χρονος Νορβηγός έχασε και το άλλο του πόδι, ενώ ένας 20χρονος Σουηδός φέρει κρανιοεγκεφαλικες κακώσεις.

Σε κατάσταση σοκ, οι συγγενείς του Τούρκου που έχασε τη ζωή του στο μπαρ, έφθασαν στην Κω για να παραλάβουν τη σορό του. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για το νησί παραμένει η επιδιόρθωση του λιμανιού, το οποίο κυριολεκτικά σκίστηκε στα δύο από το μεγάλο σεισμό.

 

Η αυτοψία στο λιμάνι της Κω έγινε χθες από τους λιμενολόγους του Υπουργείου Υποδομών- Μεταφορών και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, με την παρουσία του γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστου Λαμπρίδη και του γ.γ. Υποδομών, Γιώργου Δέδε.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο από εξειδικευμένους δύτες, ο κρηπιδότοιχος του λιμανιού έχει αντέξει. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτιής του Υπουργείου Ναυτιλίας αποφασίστηκε να κατασκευαστεί προσωρινά μια τσιμεντένια μπάρα -καθώς μεγάλο μέρος στο εσωτερικό του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση- ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να εξυπηρετούνται τα πλοία της ακτοπλοϊας.