X

Φουντώνει η κόντρα για τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη - Λαφαζάνη για το Grexit

Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα σενάρια επιστροφής στη δραχμή. Απαιτούν εξηγήσεις από τον Πρωθυπουργό.

Ant1news

Αφορμή για σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έδωσαν οι αποκαλύψεις των πρώην Υπουργών Γιάνη Βαρουφάκη και Παναγιώτη Λαφαζάνη σχετικά με τα εναλλακτικά σενάρια που εξέταζε το κυβερνητικό επιτελείο, το καλοκαίρι του 2015, για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στο βιβλίο του Βαρουφάκη, με τίτλο “Adults in the room” (Ενήλικοι στο δωμάτιο), φράση την οποία δανείστηκε από μία ατάκα της Λαγκάρντ, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών παραθέτει διάλογό του με τον Πρωθυπουργό μόλις έγιναν τα capital controls, όπως αποκαλύπτουν το “Βήμα”, η “Καθημερινή” και το “Πρώτο Θέμα”. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός ο οποίος του είχε ζητήσει να προετοιμάσει ένα σχέδιο σε περίπτωση που η χώρα βρισκόταν εκτός ευρωζώνης

Το σενάριο περί δραχμής, παραδέχθηκε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον “ΒΗΜΑ FM” αποκάλυψε πως το σχέδιο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, χρήματα από τη Ρωσία και πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Ωστόσο, ο κ. Λαφαζάνης κατηγορεί τον Βαρουφάκη για ανακρίβειες.

 

ΝΔ: ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάψει να σιωπά

«Οι κ. Βαρουφάκης και Λαφαζάνης περιέγραψαν με σαφήνεια  τα σχέδια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αν αυτά υλοποιούνταν έως το τέλος, η χώρα θα οδηγούνταν σε δραματικές καταστάσεις τύπου Βενεζουέλας με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες», υπογραμμίζει η Νέα Δημοκρατία.

Όλα αυτά διαβεβαιώνει πως θα διερευνηθούν από Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή, επισημαίνοντας πως τα στοιχεία που δημοσιεύονται απαιτούν και τη διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης. «Είναι χρέος της να παρέμβει, να επιτελέσει το καθήκον της και να συμβάλλει στην αποκάλυψη ολόκληρης της αλήθειας», τονίζει και συμπληρώνει ότι «οι πολίτες το απαιτούν, καθώς συνειδητοποιούν ότι εκείνοι πληρώνουν για πολλά χρόνια τα σπασμένα μιας ιδεοληπτικής και ανίκανης Κυβέρνησης».

 

ΚΚΕ: συνεχίζουν την αντιλαϊκή πολιτική

«Αν κάτι αποδεικνύει η αναζωπύρωση της συζήτησης για το 2015, είναι το πώς οι κυρίαρχοι κύκλοι, του συστήματος και της ΕΕ, αξιοποίησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψευδεπίγραφο ριζοσπαστισμό του για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική, που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και για να σπείρουν στο λαό την απογοήτευση», υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται ακόμη ότι «αποδεικνύει, επίσης, ότι η πραγματική φιλολαϊκή εναλλακτική δεν βρίσκεται στα διάφορα σχέδια τμημάτων του κεφαλαίου που οδηγούν τον λαό στη χρεοκοπία, εντός ή εκτός ευρώ, για χάρη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αλλά σε ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών αναγκών».

 

Το Ποτάμι: ο κ. Τσίπρας δεν δικαιούται να σιωπά

«Ο κ. Τσίπρας μέχρι τώρα έχει αποφύγει να μιλήσει για όσα αδιανόητα αποκαλύπτει κατά καιρούς ο κ. Βαρουφάκης. Τώρα δεν δικαιούται να σιωπά», τονίζει το Ποτάμι.

Σε ανάρτησή του στο twitter, o επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, γράφει: «Ο Βαρουφάκης έχει τεράστιες ευθύνες αλλά ψεύτης δεν είναι. Το ’15 αγγίξαμε το χάος. Φωνάζαμε αλλά οι περισσότεροι δεν ήθελαν να ακούσουν. Τώρα;»

 

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Τσιόδρας, αναφέρει: «Τον καλούμε να τοποθετηθεί και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει όλα αυτά τα τυχοδιωκτικά σενάρια που λέει ότι έχει καταγράψει ο πρώην κορυφαίος Υπουργός του (το asset για τη χώρα, όπως τον αποκαλούσε). Το ύφος και το επίπεδο των συζητήσεων μόνο “Adults in the Room” δεν θυμίζουν. Επειδή όμως ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει όλα αυτά με δεκάδες δισεκατομμύρια, δικαιούται να μάθει την αλήθεια με πλήρη διερεύνηση όλης αυτής της σκοτεινής περιόδου. Και θα τη μάθει.»

ΣΥΡΙΖΑ: οι διαφημιστές του κ. Βαρουφάκη

Με ένα δηκτικό σχόλιο απαντά το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το βιβλίο του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Είναι βέβαιο ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει βρει τους καλύτερους διαφημιστές για την προώθηση του βιβλίου του: τη Ν.Δ. και αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί τρόικα εσωτερικού. Η πολιτική όμως δεν είναι κουτσομπολιό και ο δήθεν ριζοσπαστικός λόγος του αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι η άλλη όψη των πιο αντιδραστικών απόψεων μέσα και έξω από τη χώρα. Του ευχόμαστε καλές πωλήσεις στο νέο του βίπερ», αναφέρει.