X

Στα άκρα η σύγκρουση Κυβέρνησης – Δικαιοσύνης

Η σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και η αιχμηρή απάντηση του Μαξίμου. Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη προειδοποιεί ο Αθανασίου.

Ant1news

Με μύδρους κατά της κυβέρνησης  αντέδρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στις συστηματικές, όπως λένε, επιθέσεις που δέχονται από υπουργούς και βουλευτές, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μαξίμου που εξέδωσε ανακοίνωση χρησιμοποιώντας «σκληρή γλώσσα».

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως επαγγελματικό σωματείο, καλό θα ήταν να μην παρασύρεται σε ρόλο γραφείου τύπου της ΝΔ. Η ίδια η ΝΔ όμως και ιδιαίτερα ο κος Μητσοτάκης οφείλουν να απαντήσουν ευθέως για τον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη:
 Έδωσε ο κύριος Αθανασίου χάρη σε έμπορο κοκαΐνης; 
Ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη συνεργάτες του μετά από καταθέσεις για πιθανό χρηματισμό;», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Ακολούθησε δήλωση του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου στην οποία αναφέρει: «Για τις αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και των οργάνων του, η απάντηση είναι μια: Άμεση προσφυγή στην δικαιοσύνη για μια ακόμα φορά»

Την "φωτιά", ωστόσο, άναψε η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία ήταν γραμμένη σε ιδιαίτερα σκληρή και ενίοτε πολιτική γλώσσα. «Επιχειρούν έτσι να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης ώστε να μπορούν να την ελέγχουν ευκολότερα και να εμφανιστούν οι ίδιοι ως μοναδικοί υπερασπιστές της νομιμότητας και ‘’γνήσιοι εκφραστές του κοινού συμφέροντος’’, ακολουθώντας το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων είτε με διώξεις κατά δικαστικών λειτουργών είτε με ωμές νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. 

Επικίνδυνη σύγκρουση εξουσιών

Στην ολομέτωπη επίθεση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξαπολύει βόμβες  καταγγέλλοντας χρήση παρακρατικών μηχανισμών που αποσκοπούν στην υποταγή της όπως υποστηρίζει. 

 

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή αναφέρεται: «Στην απόπειρα ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης, χρησιμοποίησαν από τότε τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το Κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων «δημοσιογράφων» - έμμισθων κονδυλοφόρων. Οι εντολείς τους καλύπτονται συχνά πίσω από «ασυλίες» και προνόμια και παραμένουν στο παρασκήνιο, χρησιμοποιώντας ενίοτε το κοινοβουλευτικό βήμα, για βολικούς μονολόγους. Οι ίδιοι οι εντολοδόχοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα αφού οι συκοφαντίες και οι μηχανορραφίες είναι το κύριο επάγγελμά τους». 

Το δημοσίευμα που άναψε «φωτιές» 

Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, για δυο πρώην στενούς συνεργάτες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου περί της εμπλοκής τους σε υπόθεση χρηματισμού που καταγγέλθηκε ότι πρωταγωνίστησαν. Σύμφωνα με ένορκη κατάθεση, που επικαλείται το δημοσίευμα, ο νυν εφέτης με εμπλοκή και στην πολύκροτη υπόθεση της Ηριάννας, φέρεται να ζήτησε, μαζί με τον τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Χαράλαμπου Αθανασίου,  χρήματα από τους συνηγόρους του Αλέξανδρου Αβατάγγελου προκειμένου να αποφυλακιστεί ο υπόδικος, για τη υπόθεση της αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων, επιχειρηματίας.  

«Έλαβα το μήνυμα σας, περί καταγγελιών σε βάρος μου για χρηματισμό. Δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση ότι οποιαδήποτε καταγγελία με τέτοιο περιεχόμενο είναι συκοφαντική όπως και οποιαδήποτε αναπαραγωγή της», απαντά ο Εφέτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, σύμφωνα με την εφημερίδα Documento. 

“Κύριε Λυμπερόπουλε δεν πρόκειται για καταγγελίες, αλλά για ένορκη κατάθεση. Η δημοσιοποίηση από επίσημα δικαστικά έγγραφα  είναι υποχρέωση του δημοσιογράφου και δεν σημαίνει αποδοχή όσων περιέχουν”, ήταν η απάντηση της εφημερίδας Documento. 

Η νέα επίθεση Πολάκη στη Δικαιοσύνη 

Στο ήδη τεταμένο κλίμα προστέθηκε και η νέα άκρως καυστική ανάρτηση του Παύλου Πολάκη κατά της δικαιοσύνης. 

«Δεύτερη, εντός ολίγων ημερών, βαθιά ταξική απόφαση υπέρ των εργοδοτών, του Άρειου Πάγου. Προφανώς τυχαίο γεγονός(Εδώ γελάνε). Μιλήστε μου ξανά για νομικό πολιτισμό και τις εξελίξεις σε αυτόν, σηκώστε το φρύδι από αγανάκτηση για προσβολή της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, βγάλτε ανακοινώσεις περί ανεξαρτησίας του τρίτου πυλώνα. Διαβάστε το σκεπτικό της απόφασης που «δαγκώνει τους αδύναμους» και πείτε μου για αστοιχείωτους. Ο σεβασμός κατακτάται ΔΕΝ απονέμεται», έγραψε χαρακτηριστικά στο facebook ο κ. Πολάκης. 

 

«Διαμηνύουμε στους διάφορους σκευωρούς και στους προστάτες τους ότι η Ένωσή μας θα πράττει το καθήκον της, που είναι η κατοχύρωση του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος και η συνταγματική ομαλότητα, με οποιοδήποτε τίμημα, χωρίς να φοβάται από τέτοιου είδους πιέσεις, που αντίθετα δυναμώνουν την προσήλωσή μας», απαντά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Το "καρφί" κατά της Θάνου 

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα και κατά της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, χωρίς να την κατονομάζουν,  επικρίνοντας ευθέως τις ενέργειες της κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση της θητείας της, με σαφείς αιχμές για τη μεταπήδησή της στο πρωθυπουργικό επιτελείο. 

«Προτάξαμε θεσμικά θέματα και εμποδίσαμε τους σχεδιασμούς που επιχειρήθηκαν από άμισθους συμβούλους του Πρωθυπουργού και κυβερνητικούς παράγοντες για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών κατά παράβαση ρητών συνταγματικών επιταγών», επισημαίνεται σχετικά στην ανακοίνωση. 

 

Μύδροι κατά της κυβέρνησης 

Περισσότερο «νερό στο μύλο» της κριτικής κυβερνητικών στελεχών κατά της Θέμιδας έριξε και ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος με δηκτικό ύφος αναφέρθηκε στα αίτια του ψυχροπολεμικού κλίματος, μεταξύ των εξουσιών.  

Μιλώντας στην RealNews, ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε πως «το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί ορισμένοι κύκλοι της Δικαιοσύνης κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και υπερβαίνουν τα όρια της εξουσίας τους;…Το σίγουρο είναι πως κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, προφανώς και η δικαστική εξουσία. Με απόλυτο σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, πρέπει ο καθένας να κινείται εντός των συνταγματικών ορίων του». 

«Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια αδηφάγο εκτελεστική εξουσία, που επιθυμεί με τη χρήση κάθε μέσου να δρα ανεξέλεγκτη, τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτήν ως θεσμού αγγίζει μετά βίας το 13% (το χαμηλότερο σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες)», τονίζει από την πλευρά της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. 

Αντιδράσεις των κομμάτων 

Σφοδρή επίθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η Κουμουνδούρου κατηγορεί τους δικαστικούς λειτουργούς ότι κάνουν αντιπολίτευση, στηρίζοντας τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. 

 

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωση της οποίας χαρακτηρίζεται «ισχυρό μήνυμα» η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι «η Δημοκρατία στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο» και καλεί τον Πρωθυπουργό «να συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες και να σταματήσει τον ολισθηρό δρόμο της χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης».

«Τον τελευταίο καιρό, όλες οι Ενώσεις των δικαστών όλων των κλάδων, έχουν επισημάνει τις μεθοδικές και στοχευμένες επιθέσεις στη δικαιοσύνη από την κυβέρνηση», υποστηρίζει, σε σχόλιό του, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και προσθέτει: «Με στόχο τη χειραγώγηση και την αιχμαλωσία των δικαστών και της δικαιοσύνης. Αυτές οι επιθέσεις δεν αφορούν μόνο τη δικαιοσύνη, αλλά κάθε Ανεξάρτητη αρχή και εξουσία. Καθεστωτικές λογικές και πρακτικές. Τελικά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας στον τόπο».

Σε έντονο ύφος και η ανακοίνωση του Ποταμιού στην οποία αναφέρεται ότι «η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων στην οποία καταγγέλλεται η προσπάθεια υποταγής και χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, θέτει ευθέως ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα. Και μόνο η σύγκριση της Ελλάδας με την Τουρκία του Ερντογάν και την Πολωνία συνιστά ένα ηχηρό σήμα για το οποίο δεν επιτρέπεται σε καμιά δημοκρατική δύναμη να αδιαφορήσει. Τα όσα επίσης βαρύτατα καταγγέλονται περί χρησιμοποίησης “έμμισθων κονδυλοφόρων” και “σκευωρών” δείχνουν τη λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού με βάση κυβερνητικό σχέδιο. Δίχως διάκριση των εξουσιών δεν μπορεί να λειτουργήσει η Δημοκρατία. Οι παρακρατικοί μηχανισμοί πρέπει να ξηλωθούν. Τα σχέδια που παραπέμπουν σε αυταρχικά καθεστώτα δεν πρέπει να περάσουν.»  

Κόντρα για το συνταγματικό δημοψήφισμα 

Η πολεμική κατά της Δικαιοσύνης τροφοδοτεί τα έντονα πυρά της αντιπολίτευσης, που πολλαπλασιάστηκαν μετά τις «φωτιές» που άναψαν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου, περί συνταγματικού δημοψηφίσματος. 

«Ο δικαστής δεν είναι το «στόμα που διαβάζει το νόμο». Πρέπει να τον ερμηνεύσει και υπάρχουν περιπτώσεις δεκτικές προοδευτικής και συντηρητικής ερμηνείας του δικαίου. Άλλο αυτό, όμως, και άλλο να τελούν δικαστικοί λειτουργοί υπό εργαλειακή εξάρτηση από ένα κόμμα…Αυτός ο ομφάλιος λώρος πρέπει να κοπεί στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση», δήλωσε στην εφημερίδα Ειδήσεις ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του στα «Παραπολιτικά» ανέφερε ότι το συνταγματικό δημοψήφισμα κολακεύει και ταυτόχρονα κοροϊδεύει τον πολίτη καθιστώντας τον συνένοχο της καταστρατήγησης των συνταγματικών εγγυήσεων.  Για την επιστημονική κοινότητα η θέση αυτή είναι προφανής.