X

Σε κανονικούς ρυθμούς επανέρχεται η ζωή στην Κω μετά τον φονικό σεισμό

Φόβο προκαλούν σε κατοίκους και τουρίστες οι μετασεισμοί. Πολλές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Προτεραιότητα η επιδιόρθωση του λιμανιού.

Ant1news

Με τον φόβο των μετασεισμών αλλά και την αγωνία για το αν τα σπίτια τους είναι κατοικήσιμα μετά το πέρασμα του Εγκέλαδου ζουν δεκάδες κάτοικοι στην Κω.  Ωστόσο, ο φόβος για τα ρίχτερ, νίκησε την κούραση και έτσι πολλοί κάτοικοι του νησιού έμειναν ακόμα μια νύχτα σε πλατείες, αυτοκίνητα και παιδικές χαρές.

Δύο ακόμα ισχυροί μετασεισμοί σημειώθηκαν λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ του Σαββάτου στην Κω, προκαλώντας και πάλι αναστάτωση. Η μία δόνηση ήταν 4,5 και η δεύτερη 4,7 Ρίχτερ, την ώρα που συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 500 μετασεισμοί, μετά τα φονικά 6,6 Ρίχτερ. Ακολούθησαν δε άλλες δύο δονήσεις, 3,8 και 3,4 Ρίχτερ στις 01.12 τα ξημερώματα και στις 06.32 αντίστοιχα. 

Οι μετασεισμικές δονήσεις έκαναν ακόμα και αυτούς που είχαν αποφασίσει να μείνουν στα σπίτια του, να αλλάξουν γνώμη και να μείνουν έξω. 

Στα Εξάρχεια της Κω, εκεί όπου χτυπά η κάρδια της νυχτερινής ζωής για τη νεολαία, εκεί οπού βρίσκεται και το μπαρ που κατέρρευσε, οι κανονικοί ρυθμοί διασκέδασης σταδιακά επανέρχονται. 

Τουρίστες από την Ολλανδία, την Αγγλία και την Γερμανία διασκεδάζουν στις διακοπές τους και λένε στην κάμερα του ΑΝΤ1 ότι αγαπούν την Κω, έρχονται και ξαναέρχονται. Κανένας όμως δεν μπορεί να ξεχάσει την τραγωδία που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός.

"Τρέχουν" για την  επιδιόρθωση του λιμανιού

Κάθε μέρα που περνά η Κως επιστρέφει όλο και πιο κοντά στην καθημερινότητα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα για το νησί παραμένει η επιδιόρθωση του λιμανιού, το οποίο κυριολεκτικά σκίστηκε στα δύο από το μεγάλο σεισμό. Οι εξειδικευμένοι δύτες που βούτηξαν στο λιμάνι και διαπίστωσαν ότι ο κρηπιδότοιχος έχει αντέξει.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί μία προσωρινή τσιμεντένια μπάρα, ώστε να μπορούν τα πλοία να μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι, δεδομένου ότι μεγάλος μέρος στο εσωτερικό του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση. 

 

Και ενώ η Κως προσπαθεί να βρει ξανά τους ρυθμούς της, δύο τραυματίες δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Συγκεκριμένα, σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στην Κρήτη οι δύο Σκανδιναβοί που τραυματίστηκαν σοβαρά από τα φονικά Ρίχτερ. Ο 23χρονος Νορβηγός έχασε και το άλλο του πόδι, ενώ ένας 20χρονος Σουηδός φέρει κρανιοεγκεφαλικες κακώσεις.

Σε κλίμα οδύνης η μεταφορά της σορού του Τούρκου

Την ίδια ώρα, σε κλίμα οδύνης και σπαραγμού έφυγε από το νησί της Κω, η σορός του 39χρονου Σινάν Κούρτογλου, που έχασε τη ζωή του από το σεισμό των 6,6 Ρίχτερ την Παρασκευή.

Η οικογένειά του, που έφτασε χθες στο νησί, συνόδευσε τη σορό με το φέρι μποτ προς την Αλικαρνασσό.

 

Η σορός μεταφέρθηκε από το νεκροτομείο του Νοσοκομείου της Κω προς το λιμάνι συνοδεία του Πρόξενου της Τουρκίας στη Ρόδο, του Ιμάμη που συνόδευσε την οικογένεια, τον πρόεδρο και μέλη του Συλλόγου Μουσουλμάνων της Κω, του Αστυνομικού Διευθυντή του νησιού και πολλών ξένων ΜΜΕ.