X

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετες ομόλογο

Στην κυβέρνηση ρίχνουν όλο το βάρος στο ύψος του κουπονιού που θα πετύχει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Ant1news

Βιβλίο προσφορών για την έκδοση 5ετούς ομολόγου άνοιξε η Ελλάδα, με το Δημόσιο να δίνει την εντολή στις τράπεζες να ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες. 

Οι BNP Paribas, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank. Goldman Sachs και HSBC έχουν αναλάβει την συγκέτρωση των προσφορών απο υποψήφιους επενδυτές, ενώ στην ανακοίνωση του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, υπάρχει πρόκληση προς τους κατόχους ομολόγων έκδοσης του 2014 για ανταλλαγή με τον νέο τίτλο. 

Η έκδοση του ομολόγου εξαρτάται από τις συνθήκες στην αγορά και το αναμενόμενο "ρολάρισμα" της προηγούμενης έκδοσης. 

Στην κυβέρνηση ρίχνουν όλο το βάρος στο ύψος του κουπονιού που θα πετύχει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το όλο εγχείρημα.

Κλειδί για την επιτυχία ή μη της έκδοσης αναμένεται να αποτελέσει το επιτόκιο, με στόχο να διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από το 4,95% που πλήρωσε το ελληνικο Δημόσιο για το προηγούμενο ομόλογο που είχε εκδόσει.

Είναι «η τέλεια χρονική συγκυρία», δήλωσε για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου, ο Λουτς Ρεμάγιερ της Landesbank Berlin Investment, που συμβάλει στη διαχείριση 12 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Είναι μετά τη λήψη της δόσης, μετά την έγκριση για τη μείωση του χρέους το επόμενο έτος, μετά τη δήλωση του ΔΝΤ ότι μπορεί να συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα, μετά την αξιολόγηση του οίκου S&P και πριν να σταματήσει η ΕΚΤ το QE (το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων) και να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων», προσέθεσε. Ο Ρεμάγιερ κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα και σχεδιάζει να συμμετάσχει στη νέα έκδοση.