X

Θερμή υποδοχή των αγορών στο ελληνικό ομόλογο

Σε ποιο ποσό ανέρχονται οι προσφορές για την έκδοση. Φαίνεται να υποχωρεί το ενδεικτικό επιτόκιο. Το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Ant1news

Η πρώτη απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, μετά το Μάρτιο του 2014, πραγματοποιείται σήμερα, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου με τους επιτελείς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και τις ξένες επενδυτικές τράπεζες που ανέλαβαν σύμβουλοι, να δίνουν «μάχη» για την επίτευξη όσο το δυνατόν καλύτερης απόδοσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να κλείσει με απόδοση 4,70%- 4,75% και ετήσιο κουπόνι στην περιοχή του 4,60%.

Δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο έναν από τους αναδόχους της έκδοσης, ανέφερε ότι το ενδεικτικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 4,75% από 4,875% νωρίτερα, ενώ οι προσφορές για την έκδοση ξεπερνούν ήδη τα 7 δισ. ευρώ.

Το κλίμα από την πλευρά των επενδυτών όσον αφορά στη ζήτηση ήταν χθες θετικό και το βιβλίο προσφορών θα κλείσει εντός της ημέρας.

Η δοκιμαστική αυτή έξοδος στις αγορές γίνεται με προσεκτικές κινήσεις, καθώς δεν έχει αναφερθεί στους επενδυτές το ύψος της έκδοσης ούτε το επιτόκιο. Σύμφωνα, ωστόσο, με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, η ονομαστική αξία των νέων ομολόγων ορίστηκε στα 3 δισ. ευρώ.

 

Η έκδοση, που θα γίνει και θα ολοκληρωθεί σήμερα περιλαμβάνει τρία σκέλη:

-Την ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν στις 17 Απριλίου 2019 με το νέο 5ετές ομόλογο

-Την επιστροφή ομολόγων λήξης 2019 μέσω καταβολής μετρητών με τιμή αγοράς 102,60 (δηλαδή για κάθε 100 ευρώ χρέος που επιστρέφει ο επενδυτής από το παλαιό ομόλογο θα εισπράττει 102,60 ευρώ για κάθε νέο ομόλογο)

-Αγορές του νέου 5ετούς ομολόγου με καταβολή μετρητών.

Τσίπρας: Με επιτυχία επιστρέφει στις αγορές η Ελλάδα

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με έναν επιτυχημένο τρόπο και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα και το πιο ουσιαστικό βήμα, προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια του μνημονίου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.  

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας στις αγορές, έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ένα «λογικό επιτόκιο».

Τσακαλώτος: Τα δύσκολα πέρασαν...

Χθες πραγματοποιήθηκε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με τους διαχειριστές ομολόγων σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος, ο οποίος είχε διαχειριστεί και την τελευταία έξοδο της χώρας στις αγορές, πριν από τρία χρόνια.

«Τα δύσκολα μέτρα πέρασαν, έχουμε μπροστά μας ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος σε Έλληνες και ξένους διαχειριστές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον ερχόμενο Οκτώβριο κάτι που όπως τόνισε, θα βοηθήσει την οικονομία. Ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε, επίσης ότι, οι στόχοι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι μεγαλύτεροι και επομένως ενέχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας για τις τράπεζες.

Κικίλιας: να γίνει μέρος οργανωμένου σχεδίου η έξοδος στις αγορές

«Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιδοθεί σε ένα “καταστροφικό παιχνίδι”, όπως ακραία και τυφλά, έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώνουμε ότι θα ήταν θετικό βήμα για τη χώρα να μπορέσει να βγει, και πάλι μετά από 3 χρόνια, στις αγορές, με ρεαλιστικούς όρους. Όμως, χάσαμε τρία χρόνια για την καρέκλα του κ. Τσίπρα. 

Η Κυβέρνηση των κ. Τσίπρα - Καμμένου έχει επιβάλει τεράστιες θυσίες στον ελληνικό λαό και δύο αχρείαστα Μνημόνια, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν το 2014. Οι φόροι και τα αυξημένα εκκαθαριστικά, που πληρώνουν οι Έλληνες σήμερα, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής Τσίπρα. Αν δεν είχε διακοπεί η πορεία της οικονομίας το 2014, η χώρα θα δανειζόταν με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο και θα ήμασταν εκτός Μνημονίων. Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι. Δυστυχώς, όλα αυτά δεν έχουν γίνει, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Για να το πούμε σχηματικά: Ήμασταν στον πρώτο όροφο, μας πήγαν στο υπόγειο και τώρα αγωνιζόμαστε να βρεθούμε στο ισόγειο.

  

Σε κάθε περίπτωση, η επάνοδος στις αγορές πρέπει να αποτελέσει βήμα μιας δομημένης στρατηγικής, πρέπει να γίνει με ασφάλεια και διαχρονική συνέχεια και να μην είναι μία ευκαιριακή κίνηση για λόγους επικοινωνιακούς και κομματικούς. Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την υπεύθυνη στάση του, συμβάλλει στην αποκατάσταση μιας αξιόπιστης προοπτικής για τη χώρα. Αντίθετα, όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας, με την ανεύθυνη και δημαγωγική στάση του, έφερε την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω».


ΚΚΕ: έξοδος στις αγορές σημαίνει διαιώνιση των αντιλαϊκών μέτρων

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρεται «το τίμημα, που πληρώνει ο λαός για την όποια «εμπιστοσύνη» των αγορών, που σηματοδοτεί ο νέος δανεισμός, με την λεγόμενη «έξοδο στις αγορές»,  είναι η διαιώνιση και η επέκταση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, για να έλθει η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου  και για  να επιτευχθούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι το 2060, που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Θεοδωράκης: πανηγυρίζουμε που δανειζόμαστε τόσο ακριβά;

«Η χώρα αναμετριέται συνέχεια με το κακό της παρελθόν και το αντιγράφει. Κάποιοι λένε “Μπράβο που αποφάσισε η κυβέρνηση και βγήκε στις αγορές”. Μπράβο γιατί; Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο. Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2% και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7%. Εμείς λοιπόν θα πανηγυρίσουμε στο τέλος της ημέρας που θα δανειστούμε στην καλύτερη περίπτωση με 4,7%; Αντιλαμβάνεστε τι χαμένα λεφτά είναι αυτά για τα παιδιά μας;» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στον Alpha 98.9.