X

Θετική η αποτίμηση διεθνών ΜΜΕ για την έξοδο στις αγορές

Τι αναφέρουν για την χρονική συγκυρία. Τι επισημαίνουν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ant1news

Θετικά υποδέχθηκαν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία επισημαίνουν τόσο την ορθή επιλογή του χρόνου έκδοσης του ελληνικού ομολόγου, όσο και τις ευνοϊκές προοπτικές που διαφαίνονται - και λόγω της ανταπόκρισης των επενδυτών στο βιβλίο προσφορών - για την ελληνική οικονομία. 

«Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας και της εξόδου της από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει στην ανταπόκρισή του το Reuters. «Είναι πολύ θετικό ότι πέτυχαν απόδοση κάτω από 5%. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να χρηματοδοτείται μόνη της», σχολίαζε ο Luis Gargour της επενδυτικής LNG Capital, στο δημοσίευμα του πρακτορείου, όπου γίνεται αναφορά σε παλαιότερη δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέροντας ότι "η διάθεση του ομολόγου συμβολίζει επίσης, την ανάκαμψη της ευρωζώνης στο σύνολό της, πέντε χρόνια μετά τη δέσμευση του Μ. Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρει την ευρωπαϊκή οικονομία".

«Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια αξιοποιώντας την ενισχυμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συμφωνία που σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα προς την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης», γράφουν οι Financial Times.

Σε ανάλυση της J. Mckeown της Capital Economicsγια τηυν βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνεται ότι «η απόπειρα πήγε αρκετά καλά καθώς η χώρα δανείστηκε με χαμηλότερο επιτόκιο από το 2014. Η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε ήταν η κατάλληλη καθώς είχε ήδη σημειωθεί μείωση του κόστους δανεισμού εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και των ενδείξεων για ανάκαμψη».

 

«Αυτή τη φορά έγινε. Αν και υπήρχαν φήμες εδώ και πολλές βδομάδες, η Ελλάδα κατάφερε σήμερα την πρώτη της έξοδο στις αγορές, τα τελευταία επτά χρόνια, με εξαίρεση άλλη μία το 2014», σχολιάζει η γαλλική Le Monde, όπου ο οικονομολόγος Eric Dor επεσήμανε ότι «πρόκειται για ένα καλό αποτελέσμα μετά από τις τόσες αντιξοότητες που αντιμετώπισε η Ελλάδα».

Στην ηλεκτρονική σελίδα της Les Echos φιλοξενείται άρθρο του Guillaume Benoit με τίτλο: «Ενθαρρυντική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές», όπου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα. Η Ελλάδα έκανε μια ενθαρρυντική έξοδο στις αγορές, με την έκδοση του πρώτου ομολόγου εδώ και τρία χρόνια. Το εγχείρημα έχει συμβολική αξία, δεδομένου ότι οι επενδυτές ήταν κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί ως προς το να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα. Για την Κυβέρνηση Τσίπρα, αυτό συνιστά μία ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι πραγματική και ότι οι αγορές είναι έτοιμες να εμπιστευτούν εκ νέου την Ελλάδα». 

Θετική είναι η αποτίμηση τόσο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, όσο και του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων που κάνει λόγο για "επιτυχία Τσίπρα"