X

Αιχμές Θάνου για την παρέμβαση του Προέδρου του ΣτΕ

"Λάδι στην φωτιά"ρίχνει από τη νέα της θέση ως προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού η κ. Θάνου. Έντονη η αντίδραση της ΝΔ.

Ant1news

Αιχμές για την παρέμβαση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου στην κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και  Δικαστών άφησε από τη νέα της θέση ως προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού η Βασιλική Θάνου. Η μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έκανε λόγο για ασυνήθιστα υψηλούς τόνους που θα έπρεπε να αποφευχθούν.               

«Ο δικαστής ακόμη και όταν αισθάνεται ότι θίγεται από την κριτική με τρόπο απαξιωτικό, δεν ξέρω αν θα πρέπει σε τόσο υψηλούς τόνους να αντιδρά. Ήταν ασυνήθης ο τρόπος, ο Πρόεδρος του ΣτΕ είναι η πρώτη φορά που καλεί και δίνει συνέντευξη με την τήβεννό του», δήλωσε η κ. Θάνου σε συνέντευξή στο ραδιόφωνο του ALPHA.  

Την ενόχλησή του για την πρωτοβουλία του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έκρυψε και ο Αλέξης Τσίπρας στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στη δεξίωση για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. 

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον Alpha ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν υπάρχει σύγκρουση κυβέρνησης - δικαιοσύνης, υπάρχουν προβλήματα στη δικαιοσύνη, τα οποία τα συζήτησα με τους δικαστικούς», και τόνισε πως δεν κατηγορεί συλλήβδην τους δικαστικούς, ούτε τους πολιτικούς, ούτε τους δημοσιογράφους. Η διάκριση των εξουσιών δεν αμφισβητείται από κανέναν, «άλλο όμως ανεξάρτητη δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη», τόνισε ο πρωθυπουργός. Καταλόγισε υποκρισία στις επικρίσεις της ΝΔ για τη θέση της κ. Θάνου, ως άμισθης συμβούλου του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Πικραμμένος είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και πως ο κ. Αθανασίου παραιτήθηκε για να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. «Άλλο η διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Η Βασιλική Θάνου δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, λέγοντας ότι οι αναφορές των δικαστών για πρακτικές της Κυβέρνησης που θυμίζουν αντίστοιχες της Τουρκίας και της Πολωνίας κλονίζουν την αξιοπιστία της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης. 

 

«Δεν δικαιολογείται, με ακραία φρασεολογία και προς το ύφος και προς το περιεχόμενο. Ασφαλώς η ελληνική κυβέρνηση δεν φέρεται στους δικαστές όπως η κυβέρνηση της Πολωνίας. Όχι μόνο δεν προστατεύουν το κύρος της Δικαιοσύνης αλλά δίνουν την εντύπωση ότι εμπλέκονται δικαστές σε κομματικά παιχνίδια. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε μεγάλο κύρος και με όλα αυτά συνεχώς κλονίζεται η αξιοπιστία της. Δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα, την στάση αυτή δεν την συμμερίζεται η πλειοψηφία των δικαστών», είπε χαρακτηριστικά η Βασιλική Θάνου.

'Εντονη αντίδραση της ΝΔ

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ σχετικά με την παρέμβαση της Βασιλικής Θάνου. «Η κυρία Θάνου ξεκίνησε τη δουλειά της με ιδιαίτερο ζήλο. Οφείλει, όμως, από τη νέα της θέση, αντί να επιτίθεται σε πρώην συναδέλφους της, να ακούει και να σέβεται τις θέσεις των δικαστικών ενώσεων. Είναι υποχρεωμένη να απέχει από κάθε είδους παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Για τη συμπεριφορά της, θα ελέγχεται από τα Κόμματα και την κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

 

Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντά ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων 

Εν τω μεταξύ, με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντά ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Παναγιώτης Λυμπερόπουλος στο δημοσίευμα της εφημερίδας DOCUMENTO, σύμφωνα με το οποίο ο Εφέτης ως πρώην σύμβουλος του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης είχε παρέμβει για την αποφυλάκιση εμπλεκομένου στην υπόθεση των εξοπλιστικών.

«Σε  σχέση  με  το  δημοσίευμα  του  κυριακάτικου  φύλλου  της  εφημερίδας Documento της 23.7.2017 και την αναφορά του ονόματός μου σε δήθεν εμπλοκή μου σε έκνομες ενέργειες, που αναφέρονται σ’ αυτό, δηλώνω κατηγορηματικά προς πάσα κατεύθυνση ότι ουδεμία ανάμειξη έχω στην εν λόγω υπόθεση, κάθε δε αναφορά του ονόματός μου σ΄ αυτή, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, είναι ανυπόστατη, απολύτως ψευδής και συκοφαντική. Η προσφυγή μου στην Δικαιοσύνη και τα θεσμικά όργανά της είναι για μένα η μόνη οδός για την προστασία της τιμής και υπόληψής μου και αυτό θα πράξω αμέσως», δήλωσε ο κ. Λυμπερόπουλος. 

Ρήγας: ουδείς είναι υπεράνω λογοδοσίας και κριτικής

Από την πλευρά του, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Alpha υποστήριξε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο ενθαρρύνει παρά εμποδίζει τη Δικαιοσύνη να κάνει το έργο της. Παράλληλα, κάλεσε τους δικαστές να είναι προσεχτικοί στις ανακοινώσεις τους και υπογράμμισε πως σε μία Δημοκρατία κανείς δεν μπορεί να θεωρεί εαυτόν υπεράνω λογοδοσίας και κριτικής.