X

Κυβερνητική αισιοδοξία για την “επόμενη ημέρα”

Τα βήματα για την έξοδο από την κρίση είναι ορατά και πιο εύκολα λένε κορυφαίοι υπουργοί. Εξακολουθεί να βάλλει κατά της κυβερνητικής πρακτικής η ΝΔ.

Ant1news

Ευφορία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η έξοδος στις αγορές με τα στελέχη της να βλέπουν έξοδο από την κρίση και προοπτικές ανάπτυξης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμά ότι πως η έξοδος στις αγορές ήταν επιτυχής και πως έγινε ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. «Ήταν μια επιτυχής έξοδος όπως αποτυπώνεται τόσο στις δηλώσεις των ξένων θεσμικών παραγόντων όσο και του διεθνούς Τύπου. Εξάλλου, από την επόμενη μέρα της έκδοσης το ομόλογο έχει απόδοση στο 4,45%, απόδειξη της ισχυρής ζήτησης και της υγιούς διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου με επενδυτές που δεν πωλούν το ομόλογο. Αντίθετα το ομόλογο του 2014 π.χ. ανέβηκε πολύ γρήγορα πάνω από το 5% και έφτασε το 5,25% τις πρώτες δυο εβδομάδες κυκλοφορίας», τονίζει.

Από την μεριά του ο Υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του πως «η οικονομία ανακάμπτει».

Με το κλίμα στην κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα καλό έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις για ενδεχόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό, κάτι που δεν απορρίπτει ούτε ο κ. Τσακαλώτος αλλά ούτε και ο κ. Παππάς.

Σίγουρος πως η «ελληνική περιπέτεια» θα κλείσει με ένα αναπτυξιακό πρόσημο και πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019 εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Από την πλευρά της η ΝΔ επιμένει πως χάθηκαν τρία χρόνια και πως οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο. "Όσο παραμένουν στην εξουσία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν υπάρχει ελπίδα και προοπτική αλλά η ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία θα μεγαλώνει. To ζοφερό μέλλον που επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας για τους Έλληνες, θα του το επιστρέψουν, όποτε και αν γίνουν εκλογές", τονίζει σε συνέντευξή του ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Ο απόηχος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Ομόφωνα εγκρίθηκε το σχέδιο της πολιτικής απόφασης από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα, σε μια διήμερη συνεδρίαση που κύλησε χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και γκρίνιες.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δεν είχαν διάθεση για συγκρούσεις και έδωσαν ραντεβού τον Σεπτέμβρη.

Ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε το στόχο του, να συσπειρώσει τις δυνάμεις του, να περάσει το αφήγημα του θέτοντας τα διλήμματα της επόμενης περιόδου και να κλείσει το καλοκαίρι χωρίς αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το φθινόπωρο ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα καθώς μετά τη ΔΕΘ θα αρχίσει ξανά η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση.

Γι αυτό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χτύπησε καμπανάκι, λέγοντας πως υπάρχει πρόβλημα συντονισμού, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για υπουργούς που καθυστερούν, που δεν ενημερώνουν για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους και μπορεί να δημιουργήσουν θέμα στις συζητήσεις με τους δανειστές.

Και ο Γιάννης Δραγασάκης από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά αντίθετα να γίνει προσπάθεια για την αναβάθμιση του κυβερνητικού έργου, και προσέθεσε ότι θα πρέπει το κόμμα να ελέγχει την κυβέρνηση, ώστε να αποτραπούν εμπόδια που μπορεί να τεθούν στη συνέχεια από το εξωτερικό ή το εσωτερικό της χώρας.

«Ο βασικός μας στόχος είναι η έξοδος από το μνημόνιο και την αυστηρή επιτήρηση, καθώς και η υλοποίηση ενός εναλλακτικού, με διαφορετικό πρόσημο και δυναμική παραγωγικού μοντέλου, που θα συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης», τονίζει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας.