X

Το “ύστατο χαίρε” στον μακαριστό Μητροπολίτη Προκόπιο

Θλίψη στην Καβάλα. Σε εξέλιξη η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Σε λαϊκό προσκύνημα ετέθη η σορός του.

Ant1news

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Παύλου Καβάλας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, ψάλλεται η εξόδιος ακολουθία για τον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Προκόπιο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσει στην εξόδιο ακολουθία ο Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας.

Το σεπτό σκήνωμα του Μητροπολίτη Προκοπίου έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από χθες απόγευμα.

Ο Μητροπολίτης Φιλίππων, μετά από επιθυμία του, θα ταφεί στον περίβολο της Ιεράς Μονής του Αγίου Σίλα, πλησίον του τελευταίου μεγάλου φιλανθρωπικού έργου που ολοκλήρωσε, τη νέα σύγχρονη μονάδα υπερηλίκων και χρονίως πασχόντων, που ξεκίνησε να λειτουργεί το χειμώνα του 2017, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε επισήμως να εγκαινιάσει.

 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Φιλίππων, Προκόπιος, βρέθηκε πνιγμένος το μεσημέρι του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης Θάσου, μπροστά στο Επισκοπείο όπου η Μητρόπολη διατηρεί παιδικές κατασκηνώσεις. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, μετά τη νεκροψία που διενεργήθηκε, η αιτία θανάτου του Μητροπολίτη είναι πνιγμός που προφανώς προήλθε ως απόρροια των αισθήσεων που έχασε την ώρα που κολυμπούσε.

 

Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης ορίστηκε ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονας ως ο αρχαιότερος των όμορων επισκόπων. Ο κ. Παντελεήμονας συνόδεψε χθες τη σορό του μακαριστού Μητροπολίτη στον ναό όπου εψάλη τρισάγιο παρουσία όλων των τοπικών αρχών.