X

Μάχη με τις φλόγες στα Καλύβια

Εστίες φωτιάς παραμένουν ενεργές. Φόβοι για τυχόν αναζωπυρώσεις. Φωτιά σε δασική έκταση και στις Σπέτσες. Συναγερμός σε Μεσσηνία και Ανάβυσσο.

Ant1news



Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στα Καλύβια προκειμένου  να θέσουν την φωτιά υπό έλεγχο που ξέσπασε στην περιοχή το απόγευμα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα στην περιοχή δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο. Διάσπαρτες εστίες παραμένουν στο άλλο μέτωπο προς τη Σαρωνίδα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή κάνουν τους πυροσβέστες να είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η κατάσταση δείχνει καλύτερη ώρα με την ώρα, στον λόφο Σκόρδι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και με εναέρια μέσα με το πρώτο φως  της ημέρας.

Συγκεκριμένα, άρχισαν να κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από την περιοχή 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, βοηθώντας αποφασιστικά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στη δύσκολη προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Στην περιοχή επιχειρούν 75 πυροσβέστες, 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, 11 οχήματα εθελοντών, 14 υδροφόρες ΟΤΑ και 8 της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ενίσχυσε παράλληλα τις πυροσβεστικές δυνάμεις και με 2 ειδικά μηχανήματα βαρέως τύπου, κατάλληλα για χωματουργικές εργασίες και διανοίξεις δρόμων.

 

Η φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τις 5 απόγευμα της Δευτέρας από τα Καλύβια, αργά το βράδυ πέρασε τον λόφο της Σαρωνίδας και κινήθηκε προς το παραλιακό μέτωπο της περιοχής εκεί όπου υπάρχουν σπίτια. Το σημείο που καιγόταν ήταν ιδιαίτερα δύσβατο, χωρίς δρόμους και δύσκολα προσβάσιμο, ενώ έπνεαν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στην Λεωφόρο Αθηνών - Σουνίου από την οδό Θ. Σοφούλη, στην Σαρωνία μέχρι και την Λεωφόρο Σαρωνίδας. Γρήγορα όμως τα μέτωπα της φωτιάς στο σημείο τέθηκαν υπό έλεγχο και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε περίπου μια ώρα μετά

Η πυρκαγιά πλησίασε κοντά σε κατοικίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, αλλά σύμφωνα με όσα τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, δεν υπήρξε άμεσος κίνδυνος.

 

Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ολοένα και ενισχύονταν προκειμένου να γίνει εφικτό να τεθεί υπό έλεγχο, όσο το δυνατόν συντομότερα, η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται, από το απόγευμα της Δευτέρας.

Συνολικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, 80 πυροσβέστες με 30 πυροσβεστικά οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 εθελοντικά οχήματα, 19 υδροφόρες των ΟΤΑ, 8 υδροφόρες από την περιφέρεια και 2 μηχανήματα ενώ μέχρι το τελευταίο φώς από αέρος έκαναν ρίψεις 6 Ε/Π.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, παράλληλα, πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιοι Ανάργυροι Σπετσών. Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα καθώς και ένα ελικόπτερο.

 

Ακόμη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην Ανάβυσσο Αττικής και συγκεκριμένα στην περιοχή Άγιος Παντελεήμονας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά στο Σωληνάρι Μεσσηνίας, ενώ σε ύφεση είναι οι πυρκαγιές σε Κιάτο και Κυπαρισσία.

 

 

 

 

 

 

Δείτε τις ενυπωσιακές μέσα από ελικόπτερο ΣΙΝΟΥΚ που συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Καλύβια