X

Πολιτική “θύελλα” για τους σημαιοφόρους με κλήρωση

Άναψε "φωτιές" το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καταργείται το κριτήριο της επίδοσης των μαθητών στα δημοτικά σχολεία. Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ant1news



«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε το Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η επιλογή των σημαιοφόρων στο Δημοτικό Σχολείο θα γίνεται με κλήρωση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το υπουργείο Παιδείας, καταργείται το κριτήριο της επίδοσης των μαθητών για την επιλογή σημαιοφόρων των δημοτικών σχολείων για τις μαθητικές παρελάσεις.

Θέση για το θέμα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις πήρε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Βουλή για το ν/σ για την Υγεία, εξαπολύοντας «πυρά» κατά της ΝΔ. «Γινόσαστε σημαιοφόροι του λαϊκισμού. Για σας αριστεία είναι αν το εθνικό μας σύμβολο, στα παιδάκια των 7 και των 8 ετών, θα το κρατάνε μόνο αυτοί που έχουν καλύτερο βαθμό ή όχι. Αυτή είναι για σας η αριστεία», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το «εθνικό σύμβολο έχουν όλοι τη δυνατότητα να το κρατούν και όχι η διάκριση αυτού του χαρακτήρα προβάλλοντας τα πρότυπα του σκληρού ανταγωνισμού».

Στο ίδιο μήκος ήταν και οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος υπογράμμισε ότι "για εμάς η σημαία δεν πρέπει να είναι βαθμολογικό έπαθλο. Όλοι έχουν δικαίωμα να την κρατούν, όπως και υποχρέωση να την υπερασπίζονται» και πρόσθεσε ότι "στρατό δεν πάνε μόνον οι άριστοι μαθητές, πάνε όλοι, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους".

Σκληρή γλώσσα της ΝΔ κατά  του Υπουργού Παιδείας 

«Ο κ. Γαβρόγλου είναι εκτός τόπου και χρόνου, καθώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει την απόφασή του.  Παραμένει ένας γραφικός εκφραστής μιας ακραίας μειοψηφικής έκφρασης. Ο Υπουργός Παιδείας θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι στη συνείδηση του κόσμου οι σημαιοφόροι στις παρελάσεις είναι ταυτισμένοι με την αριστεία και την πρόοδο. Είναι ξεκάθαρο ότι και αυτή η απόφαση θα αλλάξει από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», ήταν η απάντηση της ΝΔ στον υπουργό Παιδείας. 

Είχε προηγηθεί και με μία επικριτική ανάρτηση για την κυβέρνηση σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter την ανάδειξη των σημαιοφόρων στις παρελάσεις στο δημοτικό με κλήρωση.

«Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού. #Παιδεία», έγραψε στο λογαριασμό του ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

ΣΥΡΙΖΑ: η ΝΔ είναι δέσμια ακραίων συντηρητικών αντιλήψεων

Στη ΝΔ απάντησε με ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «όπως φάνηκε για ακόμη μία φορά, η ΝΔ είναι δέσμια ακραία συντηρητικών και αναχρονιστικών αντιλήψεων που καμία σχέση δεν έχουν με την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μετά από 20 χρόνια εκδίδεται ένα νέο ΠΔ για τα δημοτικά σχολεία, που αναβαθμίζει την καθημερινότητά τους και την κάνει συμβατή με τις αλλαγές που στο μεταξύ έχουν συντελεστεί. Η ευρύτερη συζήτηση για τον εορτασμό των εθνικών επετείων στα σχολεία δεν πρέπει να ευτελίζεται με άναρθρες κραυγές, αλλά να διεξάγεται με επιχειρήματα που αρμόζουν σε μία σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία».

ΝΔ: Τύχη και τζόγος η φιλοσοφία ζωής του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζοντας την αντιπαράθεση η ΝΔ εξέδωσε και νέα ανακοίνωση σημειώνοντας ότι «όλοι οι νέοι αξίζουν και θέλουν  να αγωνιστούν, να εργαστούν, να δημιουργήσουν και να επιβραβευθούν για την προσπάθειά τους. Οι επόμενες γενιές της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσουν στη ζωή, αν αξιολογούνται από τύχη και τζόγο». Παράλληλα, η ΝΔ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η τύχη, ο τζόγος, η αναξιοκρατία, η λογική της ήσσονος προσπάθειας, είναι η φιλοσοφία ζωής του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Σε πλήρη αντίθεση με τις ιδέες και τις αξίες των ανθρώπων που θέλουν και αγωνίζονται για την ατομική, αλλά και την συνολική πρόοδο, της Πατρίδας μας».

 

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Από την αριστεία – Στη λοταρία

«Συνεπής ο Υπουργός Παιδείας στις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για την κατάργηση της «αριστείας». Με το Π.Δ 79/2017 η αριστεία και η επιβράβευση, μετατρέπεται σε μια διαδικασία λοταρίας. Η επιλογή των σημαιοφόρων και των παραστατών δεν είναι πλέον αποτέλεσμα προσπάθειας και αξιολόγησης των μαθητών.Είναι μια τυπική διαδικασία κλήρωσης .Η παιδαγωγική αξία των κινήτρων για μια ακόμη φορά ,λείπει από το εκπαιδευτικό λεξικό της πρώτης φοράς αριστερά. Τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων κ. Υπουργέ», τονίζει σε δήλωση του ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Θεοδωράκης: Για την κυβέρνηση και η αριστεία είναι χολέρα

«Για την κυβέρνηση εκτός από την καριέρα, και η αριστεία είναι χολέρα. Ακολουθούν ένα κατήφορο που οδηγεί την Παιδεία στην απαξίωση. Προτιμούν μια βαλκανική παρά μια ευρωπαϊκή Παιδεία. Είναι φανερό ότι στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ίπταται το πνεύμα Καρανίκα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. 

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρι πως «τελικά η αριστεία είναι ρετσινιά, και όσους Υπουργούς Παιδείας και αν αλλάξει ο κ. Τσίπρας, είτε για επικοινωνιακούς, είτε για άλλους λόγους, όλοι πρεσβεύουν αυτή τη ρήση του κ. Μπαλτά. Έτσι και ο κ. Γαβρόγλου, ενώ στη Βουλή υπήρχε η συζήτηση για την τριτοβάθμια Παιδεία, έφερε Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 79/2017) με το οποίο ορίζει πλέον την επιλογή σημαιοφόρων και παραστατών μέσω κλήρωσης», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθημερινά με λόγια και με έργα αποδεικνύει την ιδεοληπτική της αλλεργία σε κάθε μορφή καταξίωσης και αριστείας».

Ένωση Κεντρώων: Τι εξυπηρετεί η κλήρωση ως κριτήριο της καλύτερης επίδοσης;

Με τη φράση «δεν αντιλαμβανόμαστε τι εξυπηρετεί η κλήρωση ως κριτήριο στη θέση της καλύτερη επίδοσης;» διεωράται, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, σχολιάζοντας την απόφαση του αρμόδιου υπουργού κ. Γραβρόγλου για τις παρελάσεις.

Στην ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλα προβλήματα οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά και η προσθήκη στην ατζέντα επιπρόσθετων άλλων προβλημάτων επιβαρύνει το κλίμα. Επί χρόνια τη σημαία κρατούν στις παρελάσεις οι πρωτεύοντες των μαθητών». Η Ένωση Κεντρώων ζητά από την κυβέρνηση « να εξηγήσει γιατί το κάνει, την ώρα που την κοινωνία βασανίζουν τεράστια προβλήματα».