X

ΣΕΤΕ: ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να περάσει από την ποσότητα στην ποιότητα

Ο Γιάννης Ρέτσος ζητά να σταματήσουμε να μετράμε αφίξεις. Τι λέει για την υπερφορολόγηση και τον φόρο διαμονής.

Ant1news

«Πρέπει να σχεδιάσουμε τα επόμενα χρόνια για τον τουρισμό... 28,5 εκατ. αφίξεις (σ.σ. το 2017) μπορεί να μοιάζει σαν επιτυχία για την οικονομία μας, αλλά φαίνεται να εξαντλούνται πολλές από τις υποδομές μας», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος εκφράζοντας παράλληλα την ανάγκη μετάβασης του ελληνικού τουρισμού από την ποσότητα στη ποιότητα, με την εκπόνηση κατάλληλου σχεδίου.

Ο Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ζήτησε ακόμη «να σταματήσουμε να μετράμε αφίξεις, αλλά να συζητήσουμε το πώς θα τις μετατρέψουμε σε περισσότερα χρήματα».

«Το να λειτουργούμε σε μη κανονικότητα και να έχει γίνει η κανονική μας δραστηριότητα και αυτό είναι ανησυχητικό» τόνισε δε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ για τα capital controls. Με αφορμή τη νέα χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, ανέφερε ότι ο τουρισμός ξεπέρασε έγκαιρα το πρόβλημα, ωστόσο χρειάζεται οριστική άρση τους, που όπως εκτίμησε «θα μας πάρει ακόμα καιρό».

Δήλωσε ακόμη ότι η υπερφορολόγηση, και ιδιαίτερα σε μια εξαγωγική δραστηριότητα όπως ο τουρισμός, πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και διογκώνει τη φοροδιαφυγή.

Σχετικά με τον φόρο διαμονής τόνισε ότι θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2018. «Έχουμε καταθέσει θέση και πρόταση, ώστε ο φόρος το 2018 να ισχύσει μόνο για τον Ιούλιο και Αύγουστο, όχι για όλη τη χρονιά, για να μην πληγούν οι τουριστικές επιχειρήσεις» εξήγησε.