X

Ερωτήματα για το φονικό υπόστεγο στην Πάτρα

Από το 2008 είχε κριθεί ακατάλληλο το κτίριο. Από το 2015 είχε πάρει κλίση. Οι ευθύνες τις Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και το χρονικό της τραγωδίας.

Ant1news

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την τραγωδία στην Πάτρα με την κατάρρευση στέγης στο παλιό λιμάνι η οποία είχε ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει την ζωή του.

Το συγκεκριμένο κτίριο από το 2008, όταν και είχε «χτυπηθεί» από τον σεισμό είχε χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο ενώ από το 2015 είχε πάρει κλίση και τότε χαρακτηρίστηκε ως ετοιμόρροπο.

Μπορεί ο Δήμος Πάτρας να είχε δώσει μάχη για την κατεδάφιση του υποστέγου, ωστόσο η Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είχε προσφύγει στο ΚΑΣ και ζητούσε να χαρακτηριστεί διατηρητέο το ετοιμόρροπο κτίριο στο λιμάνι. Τελικά ο Δήμος Πάτρας κατάφερε να πείσει το ΚΑΣ ότι το κτίριο δεν έχει καμία ιστορική αξία, τονίζοντας μάλιστα ότι είχε σκεπή από αμίαντο, η οποία ήταν άκρως επικίνδυνη. 

Μόλις χθες το πρωί είχε παρθεί απόφαση για κατεδάφιση του κτιρίου μιας και είχε κριθεί επικίνδυνο, η οποία προβλεπόταν να γίνει εντός του επόμενου τριμήνου.

Πρόκειται για μία κατάσταση που ήταν γνωστή σε όλους, όπως επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), Νίκος Κοντοές που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Το ακίνητο που κατέρρευσε στο βόρειο λιμάνι είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο, είχε περιφραχθεί και είχε σήμανση ότι ο χώρος είναι ετοιμόρροπος και δεν πρέπει να προσεγγίζεται από πολίτες» δήλωσε ο κ. Κοντοές και συμπλήρωσε: «Η κατεδάφιση του ακινήτου καθυστέρησε, γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία ήθελε να κριθεί το κτίριο διατηρητέο. Η αρχαιολογική υπηρεσία είχε βάλει ερώτημα προς το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία να πάρει ένα χρονικό διάστημα και να μας καθυστερήσει».

Το χρονικό της τραγωδίας

Ένας άνδρας έχασε την ζωή του και ένας τραυματίστηκε από την κατάρρευση οροφής κτιρίου, στην χερσαία ζώνη του παλιού λιμανιού της Πάτρας.

Ο άτυχος άνδρας, αλλοδαπός, αλγερινής υπηκοότητας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είχε πάει στο συγκεκριμένο σημείο, διότι είχε βρει τρόπο, προκειμένου να φορτίσει την μπαταρία του κινητού τηλεφώνου του.

Όμως, λίγη ώρα πριν φύγει, όπως είπαν φίλοι του στους πυροσβέστες που ερεύνησαν τον χώρο, σημειώθηκε η κατάρρευση, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από την οροφή.

 

Βίντεο: patrastv.grpatrastimes.gr