X

“Μετωπική” Κακλαμάνη - Υπ. Παιδείας για την προσευχή στα σχολεία

Μετά το τέλος της έπαρσης της σημαίας και του Εθνικού Ύμνου στο Δημοτικό, το θέμα της πρωινής προσευχής στα σχολεία έχει οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση το Υπουργείο Παιδείας με τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Ant1news

Το ζήτημα της προσευχής στο Δημοτικό και εάν επιχειρήθηκε η κατάργησή της με το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει σημαιοφόρους με κλήρωση και όχι με βάση τις επιδόσεις τους, έχει ανοίξει πόλεμο μεταξύ του αντιπροέδρου της Βουλής  Νικήτα Κακλαμάνη και του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης επανέρχεται με σκληρή γλώσσα  μετά τη διάψευση του Υπουργείου και τον πόλεμο ανακοινώσεων. 

"Το σημαντικό στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα δεν είναι η κατάργηση της άμιλλας και του ανταγωνισμού μεταξύ των μαθητών, αλλά η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Το ΣτΕ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντέδρασαν και το μάζεψαν. Ψάξτε το. Αφού συνθηκολόγησαν σε όλα με τους τροϊκανούς , επιτίθενται στους θεσμούς απευθυνόμενοι στα αριστερά τους «φουσάτα». Δεν γλυτώνουν. Ντροπή πραγματικά" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νικήτας Κακλαμάνης στην εφημερίδα "Ειδήσεις". 

«Είναι επιεικώς απαράδεκτο ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Κακλαμάνης να επιστρατεύει το ψεύδος - εμπλέκοντας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – προκειμένου να ενισχύσει την φτωχή αντιπολιτευτική εικόνα του κόμματός του» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας και καλεί το Ν. Κακλαμάνη να παραδεχτεί δημοσίως το λάθος του.

«Με τις εμμονές της η αντιπολίτευση δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει ένα Προεδρικό Διάταγμα που έρχεται να αντικαταστήσει ένα αναχρονιστικό για τις μέρες μας Διάταγμα που είχε δημοσιευτεί πριν 20 χρόνια. Την καλούμε να το κάνει για να συνειδητοποιήσει τον βαθμό εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού που επιχειρούμε. Εκτός βέβαια αν την φοβίζουν τα βήματα αυτά και θέλει να στρέψει αλλού τη συζήτηση» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Υπ. Παιδείας.

 Άμεση ήταν η απάντηση του Ν. Κακλαμάνη στο Υπ. Παιδείας.

«Μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι -σχεδόν 30 ώρες μετά- η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναγκάστηκε να “διαψεύσει” τις αναφερθείσες από εμένα πληροφορίες για την πρόθεσή της να καταργήσει και την προσευχή από τα σχολεία, κάτι που υπήρχε στο αρχικό σχέδιο. Στο εκδοθέν Προεδρικό Διάταγμα προφανώς και δεν υπάρχει αναφορά για την προσευχή. Το γιατί, όμως, το γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Κύριοι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναχρονισμός είναι οι καινοφανείς σας ιδέες και όχι οι υπάρχουσες παραδόσεις της Πατρίδας. Τέλος, το να χρησιμοποιεί τη λέξη “ψεύδος” εναντίον μου η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, πράγματι είναι για να κλαις και να γελάς ταυτόχρονα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Με το πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα η έπαρση της σημαίας και ο Εθνικός Ύμνος στο Δημοτικό την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα είναι παρελθόν.  Το Υπουργείο καταργεί με περίτεχνο τρόπο αφαιρεί ότι όριζε το προηγούμενο προεδρικό διάταγμα και κρατά μόνο την παράγραφο ότι  «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Το υπουργείο Παιδείας βάζει τέλος και στη διαγωγή των μαθητών, καθώς στο  νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αναφέρεται ότι «κανένας χαρακτηρισμός που αφορά τη διαγωγή των µαθητών δεν αναγράφεται στους τίτλους σπουδών.