X

Καταστροφική η πυρκαγιά στα Κύθηρα (βίντεο)

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης έχουν γίνει στάχτη. Δυνάμεις πυρόσβεσης από όλη τη χώρα επιχειρούν στο νησί. Βελτιωμένη η εικόνα των εστιών σήμερα. Αποστολή του ΑΝΤ1 στο νησί.

Ant1news

Καλύτερη είναι η εικόνα στο πύρινο μέτωπο που πλήττει για τρίτη μέρα το νησί των Κυθήρων, καθώς οι εστίες έχουν περιοριστεί.

Οι προσπάθειες πυρόσβεσης επικεντρώνονται πλέον αποκλειστικά στο Μοναστήρι Mυρτιδίων, το οποίο έχει εκκενωθεί, προληπτικά.

Οι Αρχές πάντως είναι αισιόδοξες ότι η συγκεκριμένη εστία φωτιάς θα περιοριστεί. 

Μόλις νύχτωσε, αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, ενώ αναμένεται να πέσουν σε ένταση οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στο νησί, και να διευκολυνθεί έτσι το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

 Αυτήν την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων.

Από το πρωί επιχειρούν στο νησί ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ έχει φτάσει και κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος και συμμετείχε στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο των Κυθήρων.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Κυθήρων, Ευστράτιο Χαρχαλάκη. Χθες, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε με τον Υπουργό Ανάπτυξης, την Περιφερειάρχη Αττικής, τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Να σημειωθεί ότι, ο Δήμαρχος είχε από χθες το μεσημέρι ζητήσει να κηρυχθεί το νησί  σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στο νησί επιχειρούν από το πρωί τουλάχιστον τρία Καναντέρ, ένα Σινούκ κι ένα Έρικσον, ενώ πυροσβεστικά οχήματα, τουλάχιστον 50 έχουν καταφθάσει από την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τη βόρεια Ελλάδα. Στις προσπάθειές τους συμβάλουν και οι υδροφόρες του Δήμου.

Από την πυρκαγιά, που μαίνεται για τρίτη μέρα, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 15.000 στρέμματα αγροτολιβαδικής έκτασης και πευκώδεις περιοχές, στα νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά του νησιού.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από τα Κύθηρα που φλέγονται, τραβηγμένο από ψηλά, του βιντοεγράφου, Γιώργου Καλλίγερου.