X

Νέο “άλμα” στα ληξιπρόθεσμα

«Γκάζια» στις κατασχέσεις από την Εφορία. Στα 671 εκατ. ευρώ απλήρωτος φόρος εισοδήματος τον Ιούλιο. Στα 5,4 δισ. τα «φρέσκα» χρέη.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Πριν καλά καλά γίνει ληξιπρόθεσμη η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δημιούργησαν μια νέα γενιά απλήρωτων φόρων  692 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο , σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Την ίδια ώρα ο εισπρακτικός μηχανισμός της Αρχής το «τερμάτισε» με κατασχέσεις στο 59% των φορολογουμένων στους οποίους υπήρχε η δυνατότητα λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση διαχρονικά.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι στο τέλος Ιουνίου τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του έτους ανήλθαν σε 5,475 δις ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 727 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 4,748 δις ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Αν εξαιρεθούν τα μη φορολογικά χρέη προς το δημόσιο τότε η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών περιορίζεται σε 692 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι το συνολικό νέο στοκ ανήλθε σε 4,282 δις ευρώ από 3,590 δις ευρώ ένα μήνα νωρίτερα. Στα ποσά αυτά έρχονται να προστεθούν και 90,168 δις ευρώ παλαιών συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων έως το τέλος του 2016.

Τον Ιούλιο η κατάσταση εκτιμάται πως επιδεινώθηκε δραστικά δεδομένου ότι τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος δημιουργώντας ένα νέο «φέσι» 671 εκατ. ευρώ.